Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για την Omicron: Στις 18.825 τα ημερήσια κρούσματα, 106 θάνατοι - Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα, επιμένει η Ελλάδα

Ανησυχία για την Omicron: Στις 18.825 τα ημερήσια κρούσματα, 106 θάνατοι - Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα, επιμένει η Ελλάδα
 Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα

Σταθερά άνω των 100 παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι στην χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που φρέναρε τους επιστήμονες στο να πουν ένα νέο «ναι» στην απελευθέρωση περαιτέρω μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία.
Η επέλαση της Omicron παράλληλα, μπλόκαρε την εξέταση κάποιας νέας άρσης περιορισμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων (2/2) όσον αφορά τα γήπεδα.
Και ενώ η πλειονότητα των ειδικών εκτιμά πως οι «σκληροί δείκτες» αποκλιμακώνονται πιο δύσκολα και πιο αργάανησυχία υπάρχει πλέον και για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιδημία δεν αποκλιμακώνεται με τους ρυθμούς που αναμενόταν.
Μάλιστα δεν αποκλείεται πίσω από αυτήν την εξέλιξη, να βρίσκεται η επέκταση της Omicron 2, της νέας υποπαραλλαγής της Omicron, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και η οποία αρχίζει να ανιχνεύεται ολοένα και περισσότερα σε πολλά κράτη παγκοσμίως.
Με την επιδημία να επιμένει, προβληματισμός επικρατεί και για τις αυξημένες νοσηλείες των παιδιών, καθώς όπως αναφέρεται μέσα σε δύο μήνες, καταγράφηκαν περίπου τα μισά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας.

 Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου

Την ίδια ώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.825, εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.984.544 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (62.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 440 (78.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (21.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.060 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 521 (ημερήσια μεταβολή +14.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 454 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Γεωγραφική διασπορά



Από σήμερα 2/2 διαθέσιμα άλλα 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Διαθέσιμα θα είναι από σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου άλλα 5 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 11 Φεβρουαρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2022.

Τζανάκης: Που οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι λόγω covid στην Ελλάδα

Στις αιτίες που προκαλούν τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω covid στην Ελλάα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο βαθμό έως την άνοιξη.
«Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων.
Ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας για θάνατο από κορωνοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορωνοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δε θα πέθαινε.
Εφόσον πεθαίνει με αυτό, έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο.
Ωστόσο η μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών.
Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης.

Τι θα γίνει με την 4η δόση

Την εκτίμηση πως ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση διατύπωσε ο κ.Τζανάκης.
«Δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία.
Πιστεύω ότι έως την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση.
Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «είναι σωστό ότι η στρατηγική των επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με την έννοια ότι δεν γίνεται να οργανώνονται τόσο συχνά οι εμβολιαστικοί σταθμοί»
«Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μία λύση σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι η 3η δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη».

Προστατεύουν τα εμβόλια

«Το τείχος ανοσίας με τόσες πολλές παραλλαγές και έχοντας παρασκευάσει ένα εμβόλιο βασιζόμενοι στο αρχέγονο στέλεχος το wild type, μας δίνει μία αποτελεσμάτικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%.
Τα τελευτασία στελέχη της Delta και της Omicron κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ότι παλαιότερα.
Όμως εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.
Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εβολιασμένους με τρεις δόσεις, μετά με δύο δόσεις και μετά ανεμβολίαστους.
Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην διασωληνωθούμε και πεθάνουμε» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Πιο αυστηρά πρόστιμα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών


Την θέση πως πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα και πρόστιμα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στους αυξημένους θανάτους λόγω covid στην Ελλάδα.
«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή, η οποία επεβλήθη, και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει.
Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6.000 – 7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό.
Εγώ δεν αντέχω να ζήσω 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω.
Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλο τον πλούσιο…» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αμφισβήτησε ότι θα πληρωθούν τα πρόστιμα των 100 ευρώ.

Να αφαιρεθούν από τη σύνταξη

«Θα τα δώσει κανείς;
Όχι, είμαι σίγουρος.
Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν;
Χρειάζονται «πιο δύσκολα» πρόστιμα «στην πηγή».
Αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους» υποστήριξε ο καθηγητής.

300.000 τελείως ευάλωτοι

«Πρέπει να καταλάβουμε ως κοινωνία ότι για να υπάρξει διακοπή μετάδοσης θέλει καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, των παιδιών συμπεριλαμβανομένων (...).
220.000 με 230.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν με την υποχρεωτικότητα, μας περισσεύουν 300.000 τελείως ευάλωτοι.
Αν δείτε χθες πόσοι πεθαίνουν στην Ελλάδα και την ηλικιακή κατανομή τους το 90% είναι άνω των 60.
Κάθε μέρα συμβαίνει αυτό.
Να βρούμε σοβαρό τρόπο να υποχρεώσουμε αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Βόμβα από Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας


Την ίδια ώρα τόσο στην τρίτη, όσο και στην τέταρτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.
«Αυτό δεν αποτελεί λύση.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού» εξήγησε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η κ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

«Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.
«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση.
Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό» είπε η κα.Θεοδωρίκου, τονίζοντας πως ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της.
Όπως είπε, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.
Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Omicron 2 ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Omicron αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο long covid σύνδρομο για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς.
«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης