Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω από 100 νεκροί σε ένα 24ωρο, 23.195 θάνατοι συνολικά – Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Τι αλλάζει από 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση

Πάνω από 100 νεκροί σε ένα 24ωρο, 23.195 θάνατοι συνολικά – Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Τι αλλάζει από 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση
Παρά την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα
Σχετικά Άρθρα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με αποτέλεσμα η πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει ασφυκτική. Για ακόμα ένα 24ωρο οι θάνατοι από κορωνοϊό υπερβαίνουν του 100 ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν κατά πολύ πάνω τους 600.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (60.3% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13.73%).

Η χαλάρωση των μέτρων

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, παραμένουν οι περιορισμοί για τους καθήμενους πελάτες και για το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, εξακολουθεί να ισχύει ότι στους κλειστούς χώρους μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.
Ως αιτία για την άρση αυτών των περιορισμών αναφέρθηκε η πτωτική πορεία των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων και άρα δεν πρόκειται να έχουμε άλλη έξαρση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 αναμένεται να αρχίσει και η διάθεση κατ’οίκον αντιικών φαρμάκων, τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω και εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, και όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ έως τις 31/1, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Καπραβέλος: Υπάρχει κίνδυνος για νέο κύμα κρουσμάτων – Λάθος μήνυμα η χαλάρωση των μέτρων

Την εκτίμηση πως υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα κρουσμάτων διατύπωσε ο Ν. Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υποστήριξε πως είναι λάθος μήνυμα, η χαλάρωση των μέτρων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος είπε πως ήδη στα νοσοκομεία προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα κρουσμάτων το οποίο ωστόσο σημείωσε πως θα είναι ηπιότερο.
«Είναι κρίσιμη η περίοδος για το επόμενο κύμα.
Το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει, πιστεύουμε όμως ότι θα είναι ηπιότερο από το προηγούμενο» ανέφερε ο κ.Καπραβέλος, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει δοθεί το μήνυμα ότι το τέλος της πανδημίας βρίσκεται κοντά.

Παγώνη: Τις επόμενες εβδομάδες η μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων

Τη θέση πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής που να έχει εμβολιαστεί με τριπλή δόση από την Omicron.
«Οι άνθρωποι που είναι εκεί είναι με πολλές επιπλοκές, αλλά και με τη μετάλλαξη Delta.
Δεν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής με τριπλό εμβολιασμό από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Υπάρχει ανεμβολίαστος ασθενής με Omicron» υποστήριξε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως τα κρούσματα αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είπε, θα φανούν και τα αποτελέσματα του – άτυπου - lockdown λόγω του καιρού, καθώς δεν υπήρχε μεταδοτικότητα
Σύμφωνα με την κα.Παγώνη, αυτό ήταν που οδήγησε και τα μέλη της επιτροπής να αρχίσουν την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Γεροτζιάφας: Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, αλλά θα είναι επικίνδυνος

Την εκτίμηση πως ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός μελλοντικά, αλλά θα παραμείνει επικίνδυνος διατύπωσε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεροτζιάφας, ο οποίος τόνισε ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί.
«Είναι υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, που μπορεί να είναι πιο σκληρή.
Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε ο κ.Γεροτζιάφας.
Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Οι υποψήφιοι για τα αντιικά φάρμακα από τις 31/1

Από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 αρχίζει η διάθεση των αντιικών χαπιών που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόκειται για τα χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 συσκευασίες ενώ σύντομα θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.
Τα χάπια μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου.
Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
  • Έχει ηλικία 18 ετών και άνω
  • Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο, καθώς και να έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:
  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Κυστική Ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
  • Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • BMI > 35
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Διαβήτης υπό θεραπεία
  • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Παράδοση κατ’ οίκον

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.
Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή, αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.
«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή.
Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του» τόνισε η υπουργός, η οποία ανέφερε ότι προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης