Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κατέρρευσε το επιτελικό κράτος - Δεύτερη ημέρα χάους και αργίας - Σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού

Κατέρρευσε το επιτελικό κράτος - Δεύτερη ημέρα χάους και αργίας - Σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού
Το «επιτελικό κράτος» έχει δεχθεί τα πυρά όχι μόνο σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Στα χιόνια και στον πάγο θάφτηκε το επιτελικό κράτος για το οποίο καμάρωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Κι όσο κι αν η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς διαβεβαίωναν πως όλα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν... ρολόι, η πραγματικότητα για ακόμα μια φορά διέψευσε όλες τις μεγάλες υποσχέσεις...
Οικογένειες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό για τουλάχιστον ένα 24ωρο, κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έκλεισαν... Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο γιατί... χιόνισε (!). Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη της Αττικής Οδού για τις εικόνες ντροπής. Η ευθύνη του κράτους ποια είναι; Το κράτος δεν έπρεπε να παρέμβει όταν από νωρίς το πρωί έβλεπε τις εικόνες από την Αττική Οδό;
Αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε μόνο στην Αττική Οδό... Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε Κατεχάκη, Κηφισίας, Μαραθώνος. Και γι' αυτό δεν ευθύνεται κάποια ιδιωτική εταιρεία...
Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα (και κατά συνέπεια χωρίς θέρμανση) μέχρι και το πρωί της Τετάρτης (26/1/2022). Δηλ. ζουν απόλυτο ψύχος και σκοτάδι από το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1/2022). Γι' αυτή την κατάσταση ποιος ευθύνεται;
Και όλα αυτά συνέβησαν παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για το κύμα κακοκαιρίας που ερχόταν...

Κολλημένα στο χιόνι 300 αυτοκίνητα στην Αττική Οδό

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται από το πρωί της Τετάρτης (26/1/2022), οι προσπάθειες των συνεργείων διαχείρισης της Αττικής Οδού, σε συνεργασίες με ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να απομακρυνθούν τα κολλημένα αυτοκήνητα, να προχωρήσουν οι εργασίες καθαρισμού και να δώσουν τον δρόμο σε κυκλοφορία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περίπου 300 αυτοκίνητα παραμένουν κολλημένα σε διάφορα σημεία του δρόμου.
Την ίδια στιγμή, γύρω στους 330 οδηγούς (180 από το Δαχτυλίδι Αμαρουσίου και 150 από την Παλλήνη) έχουν πάει στα σημεία που βρίσκονται τα αυτοκίνητά τους για να τα παραλάβουν.
Οι οδηγοί είχαν ειδοποιηθεί να προσέλθουν και να παραλάβουν τα οχήματά τους μέσα από τα στοιχεία των πινακίδων. Ωστόσο, όπου αυτό δεν ήταν εφικτό, η εταιρεία επιχειρούσε να μεταφέρει τα ΙΧ προς την λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) για να απελευθερώσει το δρόμο.

Μηνύσεις σε Αττική Οδό

Οι χιλιάδες επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό δεν φαίνεται να καλύπτονται από τις 2.000 ευρώ που δεσμεύθηκε η εταιρεία ότι θα τους καταβάλει ως αποζημίωση καθώς καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τους, γεγονός που στοιχειοθετεί κατά τη γνώμη τους αστικές και ποινικές ευθύνες της εταιρείας.
Ο προαναγγελθείς χιονιάς που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς», έκλεισε τον πιο ακριβοπληρωμένο δρόμο της χώρας με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν να προκαλούν οργή και αγανάκτηση.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, δικηγορικά γραφεία της Αθήνας δέχονται σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές αλλά και με ποινικές ευθύνες.
Μάλιστα πολλοί πολίτες φαίνεται ότι δεν περιορίζονται στην παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε αποδέχονται τις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Ο Οδύσσεια ενός καρδιοπαθούς στην Αττική Οδό

Για την… Οδύσσεια που πέρασε ένας καρδιοπαθής που διερχόταν με ταξί την Αττική Οδό μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου.
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε υποβληθεί πριν λίγες ημέρες σε εγχείρηση για την καρδιά του και γι’ αυτό μετακινούνταν στη δουλειά του με ταξί, για να μην επιβαρύνει την υγεία του» ανέφερε η κ. Παναγοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι ο άνθρωπος παρέμεινε στο ταξί για 22 ώρες.
«Κανείς δεν τους έδωσε μια στοιχειώδη βοήθεια και οι άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους» σημείωσε η κ. Παναγοπούλου, ενώ μιλώντας για την υγεία του πελάτη της τόνισε πως όταν έφτασε μετά από ώρες στο νοσοκομείο, «του είπαν ότι είχε στεγνώσει το μπαλονάκι που είχε στην καρδιά από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή».
«Αν δεν απεγκλωβιζόταν και δεν έσπευδε στο νοσοκομείο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» συμπλήρωσε.

To EKAB μετέφερε πέντε ασθενείς από την Αττική Οδό στα νοσοκομεία

Μιλώντας για το πως διαχειρίστηκαν τα περιστατικά την περασμένη Δευτέρα (24/1/2022), όταν η χιονόπτωση ήταν έντονη στην Αττική, ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, επιβεβαίωσε ότι η πρόσβαση στους ασθενείς ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
«Τουλάχιστον προσπαθήσαμε να φτάσουμε στα επείγοντα περιστατικά. Σε κάποιες περιπτώσεις δώσαμε συμβουλές τηλεφωνικά. Είχαμε πάρα πολλές κλήσεις και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής όπου χρειάστηκε μεταφέραμε ασθενείς στα νοσοκομεία», αποκάλυψε.
«Σε κάποιους στενούς δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα από το χιόνι ζητάμε τη συνδρομή της πυροσβεστικής», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Λέκκας: Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 11 π.μ.

Για τα σοβαρά λάθη που έγιναν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» από την πλευρά της διοίκησης της Αττικής Οδού, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, καταλογίζοντας ευθύνες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ1, «το φαινόμενο οριακά μπορεί να αποτελέσει ένα τμήμα της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αν συνθέτει την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιχειρησιακή διαχείριση. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στο σύστημα διατήρησης της Αττικής Οδού δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα εκχιονισμού στις 11.00 το πρωί, όταν υπήρχε σφοδρή χιονόπτωση. Και το κυριότερο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση: «Αντί η Αττική Οδός να είναι μια έξοδος διαφυγής, οδηγηθήκαμε στο να είναι μια οδός εγκλωβισμού. Ήταν μια παγίδα μεγάλη. Σε αυτό συνέβαλαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη. Δεν υπήρχε εικόνα στην Αττική Οδό για το τι έχει γίνει έως τις έξι το απόγευμα. Ουσιαστικά, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτύχαμε παταγωδώς».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει πολλές φορές με τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν αντίληψη του κινδύνου καθώς θα έπρεπε να έχουν κλείσει την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο από τις 11.00 το πρωί. “Δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ούτε για απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα” είπε χαρακτηριστικά.

Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Την ίδια στιγμή, σοβάρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται ακόμη σε πολλές περιοχές της Αττικής και παρά τις διαβεβαιώσεις και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι μέχρι το μεσημέρι σήμερα θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ξανά τις βλάβες στον ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και σήμερα υπάρχει ένα 5% των βλαβών που δεν έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο αυτό το ποσοστό βλαβών περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνδέσεων σε όλη την Αττική.
Προβλήματα καταγράφονται στα Βριλήσσια, στον Χολαργό, στην Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι, αλλά και περιοχές στην Ανατολική Αττική όπως Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, επίσης προβλήματα εντοπίζονται στον Άλιμο, στη Νέα Ιωνία, στο Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα προβλήματα εντοπίζονται σε επίπεδο γειτονιάς και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποκατάσταση του δικτύου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όσους καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων οικισμών στην περιοχή των Σφακίων εξαιτίας νέας έντονης χιονόπτωσης που έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης έχει ολοκληρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης