Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Δεύτερη ημέρα χάους και αργίας στην Αττική - Παραιτήθηκε ο CEO της Αττικής Οδού, στη συγνώμη μένει η κυβέρνηση

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Δεύτερη ημέρα χάους και αργίας στην Αττική - Παραιτήθηκε ο CEO της Αττικής Οδού, στη συγνώμη μένει η κυβέρνηση
Πλήρης κατάρρευση του επιτελικού κράτους - Κανένας σχεδιασμός
 
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Εικόνες χάους για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο επικρατούν στην Αττική, όπου εκατοντάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί το 95% των βλαβών -, και πολλές περιοχές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, συνεχίζουν να είναι αποκομμένες, καθώς ούτε οι δρόμοι έχουν καθαριστεί από το χιόνι και από τα πεσμένα δέντρα ούτε τα λεωφορεία μπορούν να τις προσεγγίσουν ούτε τα αυτοκίνητα να κινηθούν.
Υπό την απελπιστική αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση κήρυξε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε αργία το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική, αλλά και στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που εκδηλώθηκε με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αποδεικνύοντας πως για ακόμα μια δύσκολη στιγμή το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση.
Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, η κυβέρνηση και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχαν σε όλα τα βασικά ζητούμενα, τα οποία ήταν να μην κλείσουν οι δρόμοι, να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση τα νοικοκυριά και να μην καταρρεύσει η λειτουργία της κοινωνίας.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης ζήτησε για ακόμα μια φορά συγνώμη από τους πολίτες ενώ τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης έχουν υιοθετήσει απολογητικό ύφος υπό την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Ύστερα από ένα εικοσιτετράωρο και πλέον μετά τις πρώτες δυσκολίες στην Αττική Οδό, η εταιρεία γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στον αυτοκινητόδρομο.
Μέσω ανάρτησης στο Twitter, η Αττική Οδός παρακαλεί θερμά τους οδηγούς των ΙΧ που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία να έλθουν να τα παραλάβουν προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία ενώ την παραίτηση του υπέβαλε, ο επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττικές Διαδρομές, κ. Βασίλειος Χαλκιάς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πρωτοφανές χάος που καταγράφηκε στον αυτοκινητόδρομο τις τελευταίες 48 ώρες.

Σε αργία Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες

Σε αργία βρίσκονται και σήμερα Τετάρτη 26/1 η Αττική, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, η Εύβοια, η Κρήτη και οι Κυκλάδες καθώς οι περιοχές αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν.
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα εξής:
- Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.
- Δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, ούτε οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.
- Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.
- Τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.
- Τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.
- Τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα εκτελούν συναλλαγές για το κοινό στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας.
- Αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία των λαϊκών αγορών εντός της Περιφέρειας Αττικής.
- Αναστέλλονται και σήμερα τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας.

Καθάρισε η Αττική Οδός

Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός των οδηγών και των οχημάτων που ήταν εντός της Αττικής Οδού.
Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα εκτιμάται ότι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της Αττικής Οδού το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρώτο βράδυ έως και χθες τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ έως χθες το απόγευμα περίπου 500 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αττικής Οδού, όσων οδηγών τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους από τα εξής σημεία:

  1. Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  2. Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  3. Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
  4. Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Ακόμη, οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα, από χθες και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό. Πρόκειται για οχήματα, τύπου μίνι-λεωφορεία, τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο και σε συνεχή δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα για την μεταφορά των οδηγών για να ανακτήσουν τα οχήματά τους.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με πρόγραμμα αργίας θα κυκλοφορήσουν σήμερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά μεταξύ 06.30 - 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, τα εποπτικά συνεργεία θα παρακολουθούν διαρκώς τις συνθήκες του οδικού δικτύου και τα δρομολόγια θα προσαρμόζονται αναλόγως.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς κανονικά θα λειτουργούν αύριο οι γραμμές 2 και 3 του μετρό.
Στο τμήμα «Δουκ. Πλακεντίας» - Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν θα πραγματοποιούνται ενδιάμεσες στάσεις.
Στη γραμμή 1 η συγκοινωνία, θα διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη και αντίστροφα με προοπτική έως το μεσημέρι να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής σε λειτουργία.
Στο δίκτυο του τραμ, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ως εξής:

  • Γραμμή 6 "Σύνταγμα - Πικροδάφνη" με τερματική στάση Λ. Βουλιαγμένης
  • Γραμμή 7 "Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος" με τερματική στάση Κολυμβητήριο

Έως το μεσημέρι αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο δίκτυο του τραμ.


Τα νεότερα από τον ΔΕΔΔΗΕ

Βλάβες σε 15 γραμμές επιχειρεί να αποκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, για να αντιμετωπίσει τις πολύωρες διακοπές που, σε κάποιες περιοχές, ξεπερνούν και τις 24 ώρες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του έχουν αποκατασταθεί στο 95% των περιοχών της Αττικής τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Πάντως, σε Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς καθώς υπάρχουν νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση από το απόγευμα της Δευτέρας..
Εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη, λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.
Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί, πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων.
Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

Απόδοση ευθυνών και συγγνώμη

Στην απόδοση ευθυνών για την ταλαιπωρία οδηγών στην Αττική Οδό και επιβατών τραίνων λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίδα", αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής καταρχάς εξέφρασε τη συγνώμη της κυβέρνησης σε όσους ταλαιπωρήθηκαν.
"Πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν δικαιολογεί τα πάντα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν και το θυμό και τη στεναχώρια και την απογοήτευση των πολιτών", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι "είχαν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από όλους τους παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε".
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο παραχωρησιούχος, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δρόμου και επανέλαβε ότι "είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις, παρόλα αυτά δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν".
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, πέρα από τη νομική διαδικασία που έχει θεσπίσει αυτή η κυβέρνηση για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, έγινε ένα ακόμη βήμα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά ΙΧ, που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό.
"Πέρα από την καταβολή αυτού του ποσού, υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέσπισε για να δούμε πού υπάρχουν ευθύνες.
Και οι καμπάνες θα είναι βαριές και αυτό δεσμευόμαστε να το κάνουμε", τόνισε ο κ. Καραμανλής.
"Συγκαλείται λοιπόν αυτή η επιτροπή και επειδή ξέρω ότι θα πουν οι περισσότεροι τηλεθεατές ότι συνήθως γίνεται μία επιτροπή για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, αυτό λοιπόν δεσμευόμαστε ότι δεν θα γίνει.
Επομένως, η επιτροπή αυτή ήδη έχει συγκληθεί μία μέρα μετά το συμβάν και πολύ σύντομα θα εξετάσουμε τι ακριβώς έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη και νομίζω εδώ οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες", πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και θα λάβουν τα 2.000 ευρώ δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Επικρατείας Σκέρτσος είπε: «Oφείλουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 7.500 που βοήθησαν» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από τις 220.000 διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ο αριθμός έχει μειωθεί στις 20.000, που μέχρι αργά το βράδυ θα γίνουν 5.000, ενώ ξεκαθάρισε ότι μέχρι το πρωί θα έχουν όλοι ρεύμα.
«Σε αυτή την κρίση είδαμε όντως εικόνες που μας πλήγωσαν» τόνισε ο κ.Σκέρτσος σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η «κακοκαιρία Ελπίδα».
Δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι «όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη», αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών, αν και δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Σχετικά με τα λάθη που αναγνώρισε ότι έγιναν, ανέφερε ότι Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας «δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Ελλάδα» πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε ξαφνικά από το 0 στο 10».
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, «αυτή η στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών», αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «δεν είναι και ώρα συγκάλυψης», ενώ παραδέχθηκε ότι ο «μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπήρχε πράγματι πρόγνωση της ΕΜΥ αλλά έλειπαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ότι με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων υπήρχαν αντανακλαστικά που δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Συμπλήρωσε όμως ότι επρόκειτο για μια κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο στην πρωτεύουσα.
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους εγκλωβισμούς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συγκαλύπτουμε τις αποτυχίες» και πως «όταν εντοπίζεται αποτυχία θεραπεύεται, αλλά οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους».
Συγκεκριμένα για την Αττική Οδό δήλωσε ότι «ήδη η εταιρεία έχει καταλάβει το λάθος που έχει γίνει, επί 20 χρόνια ήταν μια υποδειγματική εταιρεία», με αφορμή την παραίτηση του διευθυντικού στελέχους της, αλλά και την πρότασή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο.
«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε τέλος ο κ. Σκέρτσος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898