Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαζικές αγωγές κατά της Αττικής οδού ετοιμάζουν πολίτες - Με αποζημίωση 2.000 ευρώ απαντά στο χάος ο Μητσοτάκης

Μαζικές αγωγές κατά της Αττικής οδού ετοιμάζουν πολίτες - Με αποζημίωση 2.000 ευρώ απαντά στο χάος ο Μητσοτάκης
Τόσοι πολίτες εγκλωβίστηκαν για μέχρι και πάνω από 20 ώρες άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε φαγητό ούτε νερό, ενώ πολλοί ήταν αυτό που δεν είχαν ούτε βενζίνη για να ζεσταθούν
Σχετικά Άρθρα

Πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες που αφού εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό αποφάσισαν να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία για την τεράστια ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί.
Στα αυτοκίνητά τους, εγκλωβίστηκαν για μέχρι και πάνω από 20 ώρες άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε φαγητό ούτε νερό, ενώ πολλοί ήταν αυτό που δεν είχαν ούτε βενζίνη για να ζεσταθούν.
Όπως ανέφερε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, ο κίνδυνος στον οποίο υποβλήθηκαν ήταν τεράστιος λόγω του ψύχους, της μεγάλης χιονόπτωσης που κάλυψε τα αυτοκίνητα τους.
Παράλληλα η μη ύπαρξη διαφυγής, τους έχει προκαλέσει μεγάλη ψυχική καταπόνηση.

Οι ευθύνες της εταιρείας

Η ευθύνη της εταιρείας για αποζημίωση συνίσταται στο γεγονός ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων με αποτέλεσμα να φέρει ευθύνη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, εξήγησε η κ. Φραγκάκη.

Ο πρωθυπουργός... άργησε

Με καθυστέρηση πολλών ωρών και με 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα επιχειρούν κυβέρνηση και Αττική Οδός να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το απόλυτο χάος που επικρατεί στον δρόμο… κόσμημα, για τους χιλιάδες οδηγούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χιόνι και στο απόλυτο ψύχος για σχεδόν ένα 24ωρο.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. «Η εταιρεία το αποδέχθηκε» αναφέρεται σε ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.
Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία. Ειδικότερα, σχετικές ενημερώσεις και ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Στυλιανίδη στις 11.00 και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις 11.30.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες για να παρέμβει η κυβέρνηση στην Αττική Οδό για το απόλυτο χάος που οδήγησε σε απόγνωση χιλιάδες οδηγούς με τις οικογένειες τους, ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

Είναι αρκετά 6 εκατ. ευρώ;

Σύμφωνα με ενημέρωση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αττική Οδό, προκύπτει ότι εγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 3.000 οχήματα. Ειδικότερα, 1.800 απεγκλωβίστηκαν χθες (24/1/2022), ενώ ακόμα 1.200 οχήματα θα απεγκλωβιστούν εντός της ημέρας (25/1/2022). Εάν, λοιπόν, καταβληθεί αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο όχημα, τότε το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ… Είναι αρκετό το ποσό αυτό για να σβήσουν οι μνήμες, για να ξεχαστεί η απόγνωση;
Διότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τις ευθύνες της Αττικής Οδού για το χάος; Τις ευθύνες της κυβέρνησης ποιος θα τις αναλάβει; Διότι οδηγοί δεν εγκλωβίστηκαν μόνο στην Αττική Οδό… Οδηγοί εγκλωβίστηκαν και στην Μεσογείων και στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας… Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Αττική Οδός, δεν ευθύνεται κάποια ιδιωτική εταιρεία… Ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος, που διαβεβαίωνε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα…
Άλλωστε, ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ο στρατός κλήθηκε να παρέχει βοήθεια και να απεγκλωβίσει οχήματα στην Αττική Οδό έπειτα από 6 ή 7 ώρες; Δεν θα μπορούσε η παρέμβαση του στρατού να γίνει νωρίτερα, ώστε να έχουν αποφευχθεί και τα χειρότερα;

Αττική Οδός: «Θα τοποθετηθούμε για τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε φορέα

Με αιχμές εναντίον «κάθε εμπλεκόμενου φορέα» η Αττική Οδός ανακοίνωσε την παροχή 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο όχημα.
«Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο ενός δρόμου...
Πιο αναλυτικά, η Αττική Οδός αναφέρει στην ανακοίνωση της «Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές.
Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης