Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΕΝ: Αίτημα παράτασης της ισχύος βεβαίωσης μηχανικού έως 31/3

ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΕΝ: Αίτημα παράτασης της ισχύος βεβαίωσης μηχανικού έως 31/3
Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Την παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού έως την 31.3.2022 ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενόψει της δίμηνης παράτασης της δυνατότητας σύνταξης συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως "Δώρον άδωρον" αν δεν συνοδευτεί και από την παράταση των βεβαιώσεων μηχανικού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα

Τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Νίκο Ταγαρά

ΚΟΙΝ: Προς το Γεν. Γραμματέα Χ.Σ. & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη

Ενταύθα Αθήνα, 25.1.2022

ΘΕΜΑ: Αίτημα παράταση ισχύος βεβαίωσης μηχανικού έως 31.3.2022.

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ

Ως γνωστόν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε προχθές δίμηνη παράταση της δυνατότητας σύνταξης κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ήτοι μέχρι 31.3.2022, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης κατάθεσης της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών όμως δυστυχώς φαίνεται ότι θα μεταβληθεί σε «Δώρον άδωρον» για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.2.2022, «ταυτότητας κτιρίου» για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο, μιας νέας και αδοκίμαστης διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων και σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή της.

Αυτό συναθροίζεται με την σημαντική αργοπορία πολλών Δήμων της χώρας να εκδώσουν βεβαιώσεις μη οφειλής ΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι συμβαλλόμενοι και οι συμβολαιογράφοι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης χιλιάδων συμβολαιογραφικών δικαιοπραξιών, γεγονός που είναι σε βάρος όχι μόνον των ενδιαφερομένων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.

Με την ευκαιρία αυτή, σας ζητούμε να επανεξετάσετε και να επαναφέρετε τη δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, τα οποία θα ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος, να μεταβληθούν οριστικά σε εγκαταλελειμμένα «αντικείμενα εκτός συναλλαγής», μέσω αποκλειστικά της υποβολής «ταυτότητας κτιρίου», εντός της προθεσμίας ισχύος του νόμου περί αυθαιρέτων, με τις προβλεπόμενες σταδιακές προσαυξήσεις του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

  • Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.3.2022, ώστε να καταστεί δυνατόν οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης