Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Στο κρύο, χωρίς ρεύμα πολλές οικογένειες - Παραιτήθηκε μετά το φιάσκο ο CEO της Αττικής Οδού

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Στο κρύο, χωρίς ρεύμα πολλές οικογένειες - Παραιτήθηκε μετά το φιάσκο ο CEO της Αττικής Οδού
Πλήρης κατάρρευση του επιτελικού κράτους - Κανένας σχεδιασμός, παρέμβαση στρατού
Σχετικά Άρθρα

Εικόνες χάους επικρατούν σε όλη την Αττική με οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για περίπου 20 ώρες.
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που εκδηλώθηκε με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αποδεικνύοντας πως για ακόμα μια δύσκολη στιγμή το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί μια σημαντική κρίση.
Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, η κυβέρνηση και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχαν σε όλα τα βασικά ζητούμενα, τα οποία ήταν να μην κλείσουν οι δρόμοι, να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση τα νοικοκυριά και να μην καταρρεύσει η λειτουργία της κοινωνίας.

Μάλιστα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, αφού έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για πρωτόγνωρες καταστάσεις, ζήτησε για ακόμα μια φορά συγνώμη από τους πολίτες ενώ ανακοίνωσε πως η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα επεκταθεί και για αύριο Τετάρτη 26/1 τόσο στην Αττική όσο και σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 26/1 τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας. 
Στο μεταξύ, περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά τις πρώτες δυσκολίες στην Αττική Οδό, η εταιρεία γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στον αυτοκινητόδρομο.
Μέσω ανάρτησης στο Twitter, η Αττική Οδός παρακαλεί θερμά τους οδηγούς των ΙΧ που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία να έλθουν να τα παραλάβουν προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο είναι απελπιστική


Πολλοί δρόμοι, ακόμα και βασικοί οδικοί άξονες είναι ακόμα καλυμμένοι από το χιόνι με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλυσίδες για να κυκλοφορήσουν τα οχήματα, τη στιγμή που οι αστικές συγκοινωνίες να αδυνατούν επί της ουσίας να κυκλοφορήσουν υπό κανονικές συνθήκες και με τα συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών στην ηλεκτροδότηση να μην μπορούν καν να προσεγγίσουν τα σημεία των βλαβών.
Όλα παραπέμπουν σε ένα τριτοκοσμικό κράτος που καμία σχέση δεν έχει με το επιτελικό κράτος που διαφημίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως λόγω της αδυναμίας να γίνει διαχείριση της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει γενική αργία για σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Κίνηση που εφόσον υπήρχαν οι μετεωρολογικές προγνώσεις, μάλλον θα ήταν καλύτερα να είχε επιβληθεί από χθες έτσι ώστε να αποτραπεί και το χάος που καταγράφεται σήμερα.

Τα νεότερα από την ΔΕΔΔΗΕ

Βλάβες σε 15 γραμμές επιχειρεί να αποκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, για να αντιμετωπίσει τις πολύωρες διακοπές που, σε κάποιες περιοχές, ξεπερνούν και τις 24 ώρες. 
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Διαχειριστή, σε Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. 
Εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη, λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. 
Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί, πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. 
Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης. 
Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών.

Σκρέκας: Έως το βράδυ η αποκατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των βλαβών

Την εκτίμηση πως έως το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών στην ηλεκτροδότηση διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ.Σκρέκας είπε πως στην κορύφωση της κακοκαιρίας, σε 79 γραμμές μέσης τάσης παρουσιάστηκε βλάβη, εκ των οποίων μένει να αποκατασταθούν σε 45.
«Έχουν επισκευαστεί επιπλέον 8 γραμμές μέσης τάσης και παράλληλα εντατικές εργασίες γίνονται στις υπόλοιπες 3, τμήματα των οποίων έχουν ηλεκτροδοτηθεί» υπογράμμισε ο κ.Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι το έργο των συνεργείων δυσχεραίνεται λόγω της δυσκολίας πρόσβασης.
Όπως είπε, σε όλα τα Βόρεια Προάστια, όπως στον Διόνυσο και στην Κηφισιά, σημειώθηκαν πολύ λίγα προβλήματα σε σχέση με την προηγούμενη κακοκαιρία «Μήδεια», λόγω του έγκαιρου καθαρισμού των ξερών κλαδιών και δέντρων, ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν βλάβες σε τμήμα μέσης τάσεως ρεύματος στον Διόνυσο και στον Άγιο Στέφανο που αποκαταστάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αναφορικά με την Αττική, αναφέρθηκε ότι επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές, αν και προβλήματα υπάρχουν σε Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη και σε Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Καλέντζι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα.
Για τις βλάβες ανά περιοχή στα νησιά έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες, ενώ στην Εύβοια προβλήματα εντοπίζονται σε πάνω από 20 οικισμούς.

Στυλιανίδης: Αργία και αύριο 26/1 σε Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Παρατείνεται και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου η αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Στυλιανίδης.
«Η συγνωμη δεν πρέπει να είναι προσχηματική.
Καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε 3.500 πολίτες και περίπου 1.800 αυτοκίνητα.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα.
Έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζονται να μεταφέρονται όσοι διανυκτέρευσαν στην αεροδρόμιο και σε άλλα ασφαλή σημεία στο αεροδρόμιο» είπε ο κ.Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες εικόνες από την Αττική Οδό.
«Από χθες το βράδυ μετακινούνται όλα τα οχήματα προκειμένου να απελευθερωθεί το οδόστρωμα.
Αποφύγαμε με αυτές τις υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε κάποιον τραυματισμό.
Ευχαριστούμε όλες τις δυνάμεις που συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους όπως το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός σταυρός και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και είναι προσβάσιμο μεσω του προαστιακού είτε μέσω της Βάρης - Κορωπίου.
Η σημερίνη αργία παρατείνεται και για αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλαδες.
Σε ότι αφορά τις ευθύνες δεν είναι η ώρα του καταλογισμού.
Είμαστε στο πεδίο και διαχειριζόμαστε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση.
Είναι τόσο προφανής είναι η διαφορά στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Ιονία Οδό και στην Αττική Οδό.
Προσδοκούμε ότι το κλείσιμο της ημέρας θα μας βρει χωρίς προβλήματα εγκλωβισμού» υποστήριξε ο κ.Στυλιανίδης.

Πρωτοφανείς εικόνες στην Αττική Οδό - Παρέμβαση στρατού

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονται εδώ και μια ημέρα ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.
Η επιχείρηση ήταν ολονύχτια και συνεχίζεται, με άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία και να μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες στους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς.
Επιπλέον σε όσους απεγκλωβίζονταν και δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από την Αθήνα τους εξασφαλίστηκε φιλοξενία από την Πολιτική Προστασία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Την ίδια ώρα, σημειώθηκε η πρώτη παραίτηση για το πρωτοφανές φιάσκο, με τον διευθύντα σύμβουλο της εταιρείας, Βασίλη Χαλκιά να αποχωρεί.

 


EKAM.jpg

Θεοδωρικάκος (υπ.Προστασίας του Πολίτη): Ακόμα 1.200 οχήματα εγκλωβισμένα

Την θέση πως αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγών και οχημάτων από την Αττική Οδό διατύπωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Θεοδωρικάκος είπε ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους».
Όπως είπε, απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200.
«Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες.
Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε έχει καταταλαιπωρηθεί.
Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, αναφέροντας πως στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Απόδοση ευθυνών

«Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση.
Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί – μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες – θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό» τόνισε ο κ.Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας πως το μεγάλο πρόβλημα προκλήθηκε γιατί μεταξύ άλλων δεν υπήρχαν και αλυσίδες στα οχήματα που εγκλωβίστηκαν.
«Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί οδηγοί στην απελπισία τους, εγκατέλειψαν τα οχήματα τους με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες» υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μην βγει κανείς από το σπίτι του εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη .
«Εάν βγει από το σπίτι του να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να κυκλοφορήσει μόνο με αλυσίδες, χωρίς αλυσίδες είναι αδύνατον.
Να κινητοποιήσουν οι δήμοι τους μηχανισμούς τους στο ενδιάμεσο δίκτυο γιατί στους κεντρικούς άξονες επιχειρούν τα μέσα της Περιφέρειας και οι δυνάμεις της πολιτείας» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.
FJ4wuhdWQAwKsEd.jpg

Οικονόμου για Αττική Οδό: Θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις όταν έρθει η ώρα

Την επιβολή κυρώσεων για το χάος στην Αττική Οδό όπου εγκλωβίστηκαν από το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1/2022) χιλιάδες οδηγοί προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η διαχείριση της Αττικής Οδού κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις όταν έρθει η ώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Σκάι και τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο «όλο το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό επιβατών που βρισκόντουσαν στα οχήματά τους. Απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα και παραμένουν 1.200 οχήματα κατά μήκος της Αττικής Οδού».

Παρέμβαση στον εισαγγελέα για την Αττική Οδό


Tην παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Ειδικότερα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Απεγκλωβισμοί... και στη Μεσογείων

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται από την Λεωφόρο Μεσογείων, την Αττική Οδό (έξοδοι 13 και 14) και σε αρκετές άλλες περιοχές της Αττικής με τους απεγκλωβισμένους να οδηγούνται σε ασφαλή σημεία.
Επιπλέον δεν έχουν σταματήσει οι μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, ανθρώπων που χρειάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία, ακόμα και προσωπικού που δυσκολεύεται να μεταβεί στις μονάδες υγείας.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστή η Αττική Οδός - Μόνο με αλυσίδες στους δρόμους

Στην Αττική Οδό απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος δεν είναι επιχειρησιακό.
Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν..E.O. Aθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η ΕΛΑΣ απηύθυνε σύσταση στους πολίτες στην Αττική να κυκλοφορούν σήμερα αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
«Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» και εφόσον η μετακίνησή τους με αυτοκίνητα είναι απολύτως αναγκαία, να γίνεται «μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Γενική αργία

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών κηρύχθηκαν για σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, οι Σποράδες και τα Δωδεκάνησα.
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζική μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.
Στις περιοχές αυτές δεν λειτουργεί καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.
Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με προβλήματα λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.
Λεωφορεία και τρόλεϊ δεν πραγματοποιούν δρομολόγια λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:
Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.
Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.
Οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης από χθες λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς» παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Όπως ανέφερε, από τις πρώτες ώρες πάνω από 650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ ρίχτηκαν στη μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών παρά τις δυσκολίες πρόσβασης που έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση. «Με τη βοήθεια των σωμάτων ασφαλείας, αποκτούμε πρόσβαση στα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσουμε, με προτεραιότητα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές προς τις αραιοκατοικημένες» επεσήμανε.
Πιο αναλυτικά:
Στα νησιά έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, ενός στα Χανιά, τμήμα ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο.
Στη Στερεά Ελλάδα, προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται στον Άγιο Κωνσταντίνο, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και 10 στην Αταλάντη.
Στη Βόρεια Εύβοια 6 οικισμοί δεν έχουν ρεύμα και στη Νότια Εύβοια 15.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος μέχρι το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών σε αυτές τις περιοχές θα έχει αποκατασταθεί.

Τα προβλήματα στην Αττική

Στην Αττική επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όχι στο σύνολό τους, αλλά σε γειτονιές:
• Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι
• Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη
• Πιο εκτεταμένα προβλήματα παρατηρούνται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα: Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Καλέντζι, Γραμματικό, Βουτζά, Λαύριο, Κερατέα, Κάτω Σούλι και Μαραθώνα.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτές τις περιοχές η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της πολύ δύσκολης πρόσβασης στα σημεία που εντοπίζονται τα προβλήματα.
«Από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 50% οι περιοχές περιοχών που δεν είχαν ρεύμα. Στόχος της ημέρας είναι να αποκαταστήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μέσης τάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μάνος επισήμανε ότι στις 6 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις για τη σχετική πρόοδο των εργασιών.


aaaaaa_1.jpg

Μανιάτης (Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ): Χωρίς ρεύμα πάνω από 25 περιοχές – Πάνω από 5.000 οι βλάβες

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πάνω από 25 περιοχές στην Αττική, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να κάνουν λόγο για περισσότερες από 5.000 βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών στη ΔΕΗ έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα.
Έχουμε πάνω από 5.000 βλάβες σε όλη την Αττική, σε αρκετές γραμμές ηλεκτροδότησης.
Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε όλη την Αττική και οι ελάχιστοι τεχνικοί που είμαστε, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες» είπε ο κ.Μανιάτης.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα σημεία πρόσβασης.
Δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και δεν μπορούμε να φτάσουμε εγκαίρως στα σημεία.
Χρειαζόμαστε πάνω από τρεις και τέσσερις ώρες για να προσεγγίσουμε σημεία που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν μία ώρα.
Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το να μην έχει ρεύμα ο κόσμος και να παγώνει», ανέφερε ο κ.Μανιάτης, τονίζοντας ότι όλοι οι τεχνικοί είναι στο δρόμο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Που εντοπίζονται τα προβλήματα

«Είναι πάνω από 20 – 25 περιοχές οι περιοχές με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική: Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παιανία, Ντράφι, Πικέρμι, Ανθούσα, Διόνυσο, Εκάλη είναι ορισμένες από αυτές που από χθες το απόγευμα, εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έμειναν χωρίς ρεύμα και κατ΄επέκταση και θέρμανση» είπε ο κ.Μανιάτης, αναφέροντας πως τα προβλήματα εντοπίζονται διάσπαρτα σε πολλές περιοχές.

Μεγαλύτερες οι ζημιές

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα σε σχέση με πέρυσι γιατί η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν σε όλη την Αττική. «Προσπαθώντας χθες να πάμε στην Κατεχάκη, δεν ήταν εύκολη η πρόσβασή μας γιατί ήταν κλειστός ο δρόμος παρότι είχαμε αλυσίδες στα οχήματά μας. Σήμερα τα προβλήματα είναι σε όλο το νομό της Αττικής» είπε και πρόσθεσε, «υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης στις περιοχές και αναγκάζονταν συνάδελφοι να πάνε σε περιοχές με τα πόδια».
Όπως είπε, «πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους δήμους που πρέπει να καθαρίζουν τους δρόμους ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, που να απαντά, για να ξέρουμε ακριβώς που υπάρχει πρόβλημα.
ioannian.jpg

Πολικές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα

Η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα ξημέρωσε, σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατούν ισχυρός παγετός με πολικές θερμοκρασίες, αλλά χωρίς νέες χιονοπτώσεις. Ο υδράργυρος σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται υπό το μηδέν φθάνοντας σε αρκετές περιοχές σε διψήφιες αρνητικές τιμές.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα (-19,3 βαθμοί Κελσίου) και στο Σέλι Ημαθίας (-18,1), ενώ στον Νέο Καύκασο Φλώρινας ο υδράργυρος έδειξε -16,5 και -16 στο Λαϊλιά Σερρών.
Στους -15 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο Νευροκόπι Δράμας όπως και στον Άγιο Παύλο Ημαθίας.
Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο δεν προβλέπεται να ανέβει πάνω από το μηδέν.
Στη Φλώρινα, το θερμόμετρο το πρωί έπεσε στους -12,7, στα Γρεβενά στους -12,6 και στην Κοζάνη στους -10,4 βαθμούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ για τα φορτηγά

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Αττική απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων αλλά και των λεωφορείων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα), σύμφωνα με αποφάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας και για το τμήμα του συγκεκριμένου οδικού άξονα μεταξύ Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και των ορίων Πιερίας-Λάρισας.
Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας.

Χιόνια σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες επικράτησαν στα νησιά των Κυκλάδων.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στο νησί της Ρόδου, κυρίως στις ορεινές περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά από χθες το απόγευμα.
Επειδή, μάλιστα, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις σε αυτές τις περιοχές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, από χθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.
Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές από τις οποίες είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες.
Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και σε περιοχή γύρω από την πόλη στο νησί της Κω.
Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραμένουν σε επιφυλακή, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις το απόγευμα.

Κρήτη: Επιχείρηση καθαρισμού δρόμων

Εντείνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία στην Κρήτη, με τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι αλλά και τον πάγο.
Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης