Κοινωνία

Εφιάλτης οι Delta και Omicron - Σοκάρουν οι 22.635 νεκροί – Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων

Εφιάλτης οι Delta και Omicron - Σοκάρουν οι 22.635 νεκροί – Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων
Αλλαγές στον εμβολιασμό των παιδιών στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης λόγω της κακοκαιρίας
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Οι δεκάδες θάνατοι - συνολικά μετράμε 22.635 νεκρούς στην Ελλάδα - αλλά και τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά και που τροφοδοτούν και «πιέζουν» το ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς με covid σε ημερήσια βάση, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει να συρρικνώνεται το κύμα της Omicron, αν και τονίζουν ότι εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να πορεύεται μαζί με τη Delta (που θεωρείται υπεύθυνη για τα πιο σοβαρά περιστατικά), ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους και για την υποπαραλλαγή «Omicron 2», η οποία είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Πάντως, τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει κατά 35% την τελευταία εβδομάδα, αν και εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 170.000 και περίπου 5.000 είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως είναι καλυμμένο το 88% των κλινών ΜΕΘ ενώ σε υψηλά ποσοστά – πάνω από 60% - είναι η κάλυψη και στις απλές κλίνες, με τους διασωληνωμένους να παραμένουν σταθερά πάνω από 600 εδώ και δυόμιση μήνες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει γρίφος τι θα αποφασίσουν κατά τη συνεδρίαση τους μεθαύριο Τετάρτη 26/1 οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με τη διατήρηση ή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν έως τις 30 Ιανουαρίου.
Τον προβληματισμό πάντως των ειδικών ενισχύει και ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και πάνω – υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000 – εξακολουθεί να μην έχει εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ από τις 17/1 και το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ.
5_81.JPG

Μαγιορκίνης: Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60

Τη θέση πως δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Λογικά θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.
Το πόσο θα διαρκέσει αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Λογικά πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα Συστήματα Υγείας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Μαγιορκίνης.
Mιλώντας για την παραλλαγή Omicron 2, ο κ.Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι είναι Delta, αλλά στην ουσία είναι Omicron.
Η Omicron 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ.
Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες.
Σε κάποιες χώρες βλέπουμε να επικρατεί.
Είναι υποκλάδος της Omicron.
Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες.
Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα.
Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επιπέδωση πανδημίας

Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες βλέπουν μια επιπέδωση της πανδημίας.
«Αν παραμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση από το Σύστημα Υγείας.
Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για την χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την άποψη ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας.
«Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους.
Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός.
Το κάθε άλλο.
Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Σταδιακή και αργή η μείωση θανάτων και διασωληνωμένων

Για σταδιακή και αργή μείωση στους δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων από κορωνοϊό το επόμενο διάστημα κάνει λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως αν και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα, «έως ότου η κατάσταση βελτιωθεί θα μας τον «φάει σιγά – σιγά τον Φλεβάρη».
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως στις μονάδες των νοσοκομείων νοσηλεύονται ακόμα κυρίως ασθενείς με επιπλοκές από την μετάλλαξη Delta και ανεμβολίαστοι.
Όπως είπε, στις απλές κλίνες των νοσοκομείων, βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και ιδίως άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα ενώ στις ΜΕΘ είναι ασθενείς κυρίως άνω των 70 και πολλοί ανεμβολίαστοι.

Έκκληση στους ανεμβολίαστους

Η κα.Παγώνη απηύθυνε έκκληση στους 300.000 πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου να προχωρήσουν γιατί μπορεί να τους ασφαλίσει από την μετάλλαξη Omicron.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι περισσότεροι από αυτούς λανθασμένα σκέφτονται ότι οι έχει πάρει με τις δύο δόσεις τα αντισώματα που χρειάζεται και είναι μια χαρά κάτι που δεν ισχύει.
«Πολλοί επιλέγουν να νοσήσουν γιατί πιστεύουν ότι η Omicron είναι με πολύ απλά συμπτώματα άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα» είπε η κα.Παγώνη.

Καμία ανησυχία από την Omicron 2

Σχετικά με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, η κα. Παγώνη εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι είναι κάτι το διαφορετικό, είναι επίσης πολύ μεταδοτική και τα συμπτώματα αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι χειρότερη από την Omicron.
Είναι περίπου το ίδιο, μπορούμε να την διαχειριστούμε» είπε η κα.Παγώνη, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που νόσησαν να κολλήσουν ξανά ιδιαίτερα εάν εργάζονται σε περιβάλλον με αυξημένο ιικό φορτίο όπως είναι τα νοσοκομεία.

Σαρηγιάννης: Μείωση κρουσμάτων εφόσον συνεχίσουν οι εμβολιασμοί

Για μείωση των κρουσμάτων εφόσον συνεχιστούν οι εμβολιασμοί έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση και σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχει μια μικρή αναστροφή της πορείας της πανδημίας.
Αυτό δείχνει ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι στο 0,81.
Έχει ανεβεί από το 0,67 που ήμασταν πριν από τέσσερις ημέρες. Βεβαίως, είναι κάτω από τη μονάδα οπότε είμαστε θεωρητικά σε πτώση» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας, με την προϋπόθεση να μην πέσει ο ρυθμός εμβολιασμού.
«Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη δόση.
Έτσι θα μειώσουμε την πορεία του ιού στην κοινότητα και έτσι θα οδηγηθούμε σε μια σταδιακή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Πολύ μεγάλη η διασπορά

Όπως είπε ο κ.Σαρηγιάννης, η διασπορά του ιού είναι ακόμα πολύ μεγάλη στην χώρα.
«Ειδικά την περίοδο των εορτών τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί.
Αυτό λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς που κάνουμε.
Γι αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση που κάνει σημαντική τη διαφορά» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Λιγότεροι κατά 2.600 οι νεκροί

«Θα έχουμε μηδενικά κρούσματα τον Απρίλιο αν το 67% του πληθυσμού έχει κάνει τρεις δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.
Είναι στο χέρι μας αυτή την στιγμή η κατάσταση» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας ότι «αν διατηρήσουμε τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, θα έχουμε μέχρι τέλος Ιουνίου 2.600 νεκρούς από ότι αν εμβολιαζόμασταν πιο γρήγορα».
«Είναι αμαρτία να μιλάμε για εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα, την στιγμή που μπορούμε να το αποφύγουμε» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παίδων Πεντέλης: Αλλαγή στον προγραμματισμό εμβολιασμών λόγω κακοκαιρίας

Λόγω της κακοκαιρίας και με στόχο την αποφυγή προβλημάτων στον εμβολιασμό των παιδιών, αποφασίστηκε οι εμβολιασμοί που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 24/1 και μαύριο Τρίτη 25/1 στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27/1 και την Παρασκευή 28/1 στο Μega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».
Οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για τη νέα ήμερα και ώρα του εμβολιασμού των παιδιών.

Παράταση έως σήμερα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Παράταση έως και σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς φέρεται να δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
• O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
• Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
• Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
• Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
• H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Πότε έρχεται η χαλάρωση των μέτρων

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο μικροσκόπιο θέτουν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι από τον Φεβρουάριο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων.
Έτσι, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε θα επιτραπεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο, να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες εντός των καταστημάτων.
Αναφορικά με το ωράριο, δύο είναι τα βασικά σενάρια, με επικρατέστερο το δεύτερο: είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, είτε να παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα η λειτουργία τους και να πάρει μικρή παράταση 1-2 εβδομάδων το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, θα υπάρξουν αλλαγές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρόθεση είναι το ποσοστό των θεατών που επιτρέπεται από 10% σήμερα (με όριο 1.00 φιλάθλους) να ανέβει στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
Πάντως, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Στους 22.635 οι νεκροί

Στους 22.635 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 12.108, εκ των οποίων 61 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.793.311 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 418 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 84, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.635 νεκροί.
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_95.jpg
2_197.JPG

3_140.JPG
Στους 665 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (59,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (80,75%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19,25%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.977 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 423 (ημερήσια μεταβολή -22,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 491 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
3_140.JPG
5_80.JPG
6_72.JPG
7_54.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης