Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χάος στην Αττική από την χιονοκαταιγίδα, εγκλωβισμένοι σε κλειστούς δρόμους χιλιάδες οδηγοί - Αποσύρονται τα λεωφορεία

Χάος στην Αττική από την χιονοκαταιγίδα, εγκλωβισμένοι σε κλειστούς δρόμους  χιλιάδες οδηγοί - Αποσύρονται τα λεωφορεία
Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις συστήνουν οι Αρχές - Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας από την Τραγάνα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στον ύψιστο δυνατό συναγερμό και σε πλήρη επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», το οποίο πλήττει με σφοδρές χιονοκαταιγίδες πολλές περιοχές της χώρας, όπως και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν πως η κακοκαιρία θα έχει έντονα χαρακτηριστικά – ισχυρές χιονοπτώσεις, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη – και σε ορισμένες περιοχές θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Ήδη από νωρίς το πρωί χιονίζει με ένταση τόσο στα βόρεια όσο και στα δυτικά προάστια, όπου το έχει στρώσει ενώ πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται και στο κέντρο της Αθήνας.
Πάντως, λόγω της χιονόπτωσης σε πολλούς δρόμους στα βόρεια και δυτικά προάστια υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στους περισσότερους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, κλειστή παραμένει για τα φορτηγά η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη αλλά και από τα διόδια της Τραγάνας με κατεύθυνση προς Αθήνα.
Η Τροχαία προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στους δρόμους θα ενταθούν μιας κι αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες, με την Κατεχάκη και την Λ. Βουλιαγμένης να έχουν κλείσει σε πολλά σημεία.
Γι αυτό το λόγο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες οχήματα εγκλωβισμένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, μεταξύ αυτών και στην Αττική Οδό.
Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της Αττικής Οδού, σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.
xioni11_2.jpg

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τους πολίτες της Αττικής, και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα ηλεκτροδότησης αναφέρονται σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως σε Καλλιθέα και Κουκάκι.
Σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν ήδη σημειωθεί στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.
Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.
Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Ιστορικός χιονιάς

Όσον αφορά την Αττική, κάνουν λόγο για έναν «ιστορικό χιονιά» που θα πλήξει όλη την πρωτεύουσα, ενώ ήδη το έχει «στρώσει» όχι μόνο στα ορεινά και στα βόρεια προάστια αλλά και στο Σύνταγμα και στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στα νότια και παραλιακά προάστια.
3_141.JPG

Μήνυμα 112 στους κατοίκους της Αττικής

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες και καλώντας τους να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.
«Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το 112.
Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε 87 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική εξαιτίας της κακοκαιρίας 

Δεκαοκτώ νεφροπαθείς έχει μεταφέρει η Πυροσβεστική από διάφορα σημεία της Αττικής σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση. Μέχρι πριν λίγη ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχθεί 87 κλήσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 68 ήταν από την Αττική. Οι κλήσεις αφορούν την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι εντός των ακινητοποιημένων οχημάτων τους, νεφροπαθείς που χρειάζεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση, καθώς και τη μεταφορά ηλικιωμένων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στο ίδιο τους το σπίτι.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, με τα συνεργεία που βρίσκονται στις βάσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών να είναι σε ετοιμότητα. Σχετικά με την Αττική, από το πρωί 50 οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να επέμβουν όπου υπάρχει ανάγκη.


Οικονόμου: Σε πλήρη ανάπτυξη ο κρατικός μηχανισμός

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» πλήττει με σφοδρότητα την Αττική.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται και θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Επανέλαβε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και σε περίπτωση που κινηθούν να χρησιμοποιούν αλυσίδες.
Για τα σχολεία ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 46.000 τάξεις λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Απάντησε στις επικρίσεις περί μη έγκαιρης προετοιμασίας λέγοντας ότι προφανώς υπήρξαν προβλήματα και δυσλειτουργίες αλλά αυτό δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα.
Ανακοίνωσε ότι στο δημόσιο οι υπάλληλοι που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση της κακοκαιρίας μπορούν να αποχωρήσουν από τις 12 το μεσημέρι.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Κλείνει η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας από την Τραγάνα – Εγκλωβισμένα οχήματα

Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

  • Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.
Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Αποσύρονται λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω της κακοκαιρίας

Αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.
Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ με αποτέλεσμα να σταματούν την κυκλοφορίας τους.

Παπαγεωργίου (Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας): Κύριο μέλημα να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο

Τη θέση πως κύριο μέλημα είναι να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου.
«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και ο μηχανισμός βρίσκεται σε διασπορά για να παρέμβει όπου υπάρχει ανάγκη.
Το κύριο μέλημά μας είναι να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και να μην έχουμε διακοπές ρεύματος» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Παπαγεωργίου.
Όπως είπε, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερο κάποιο πρόβλημα στους δρόμους, πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας από τον κόμβο Καλυφτάκη, ενώ τα ΙΧ κινούνται στον ίδιο δρόμο μόνο με τη χρήση αλυσίδων.
«Έχει πυκνή χιονόπτωση αυτή τη στιγμή στη Νέα Οδό και τα εκχιονιστικά κάνουν δρομολόγια πάνω-κάτω και προσπαθούν να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν μεταφερθεί συνεργεία σε περιοχές όπως οι βόρειες Σποράδες και νησιά των βορείων Κυκλάδων όπου αναμένονται προβλήματα λόγω των έντονων φαινομένων.
Επιπλέον υπάρχει και σύνδεσμος του ΔΕΔΔΗΕ για άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, υπάρχει μέριμνα για τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια, είτε είναι απαραίτητο να μετακινηθούν σε νοσοκομεία όπως για παράδειγμα οι νεφροπαθείς.

Έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.
2_198.JPG

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

   Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση. Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις εξής Περιφέρειες:

   Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας.

Σε ψυχρό κλοιό η Στερεά Ελλάδα

Έντοπες χιονοπτώσεις καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα όπου δίνεται μεγάλη μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι
Στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου αλλά και του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια δεν σταμάτησε να χιονίζει σποραδικά από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.
Ένα μεγάλο μέρος των δήμων στη Νότια Εύβοια έχει ντυθεί στα λευκά χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα ενώ με το ξημέρωμα χιονίζει ακόμα και στο Λιμάνι της Κύμης ενώ στο Μετόχι στα ορεινά το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά.
Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων παραμένουν εκεί, καθώς αναμένεται η επέκταση της κακοκαιρίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ο Δήμοι και Περιφέρεια Στερεάς το ύψος του χιονιού ευρύτερα στην περιοχή θα είναι πολύ μεγάλο όπως επίσης αναμένονται πολικές θερμοκρασίες.
Στους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς Ελλάδας δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα αν και σημειώθηκαν σποραδικές χιονοπτώσεις στην πλευρά της Βοιωτίας ιδιαίτερα στην περιοχή του Διστόμου.
Στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες από τη Λαμία προς το Δομοκό, από τη Λαμία προς το Καρπενήσι και από τη Λαμία προς την 'Αμφισσα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα καθώς οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν γύρω στο μηδέν και δεν υπήρξαν νέες χιονοπτώσεις.
Ωστόσο στη Βοιωτία, κυρίως την Εύβοια αλλά και την Ευρυτανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα δρόμων κυρίως σε ορεινά χωριά τα οποία όμως αναμένεται να αυξηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες με την επέκταση των φαινομένων.

Σφοδρή χιονόπτωση στο Πήλιο

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται, από το πρωί, στο Πήλιο ενώ στα λευκά ξύπνησε και ο Βόλος αφού χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει, από τα ξημερώματα, και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Στον ορεινό όγκο του Πηλίου η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και πυκνή και κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο ενώ στη Ζαγορά το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ σε υψηλότερα χωριά, όπως ο Κισσός, φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά και το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πολύ πυκνό.

Στα λευκά και οι Σποράδες

Τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ζουν και οι Σποράδες αφού το ξημέρωμα βρήκε και τα τρία νησιά να έχουν καλυφθεί από χιόνι ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση.
Στη Σκόπελο και την Αλόννησο το ύψος του χιονιού έχει φτάσει σε πολλά σημεία και τα 30 εκατοστά, ιδίως στα ορεινά περάσματα, ενώ στη Χώρα Σκοπέλου στα 20 εκατοστά.
Στη Σκιάθο το χιόνι έφτασε μέχρι και τη θάλασσα και του νησί είναι κατάλευκο αφού από τη συνεχιζόμενη σφοδρή και πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ακόμη και στη Χώρα της Σκιάθου έχει φθάσει τα 20 εκατοστά.

Χιονισμένα τοπία σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα

Κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έχει χιονίσει από χθες και αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων σήμερα.
Στα Δωδεκάνησα χιόνισε στο νησί της Καρπάθου και αναμένονται σήμερα και αύριο χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα νησιά.
Ήδη, από χθες, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, κυρίως στο οδικό δίκτυο.
Στο νησί της Νάξου, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη, τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από το όχημά του στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Απειράνθου, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάξου.
Ο απεγκλωβισμός έγινε σε συνεργασία με την αστυνομία, επειδή ο άνθρωπος έχριζε άμεσης ιατρικής βοήθειας, καθώς υπέφερε από σκωληκοειδίτιδα.
Στο σημείο δεν μπορούσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησε με αλυσίδες για να μεταβεί μόνος του στο Νοσοκομείο Νάξου.
Ωστόσο, εγκλωβίστηκε στο όχημά του εξαιτίας της χιονόπτωσης και κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές για βοήθεια.
Τον απεγκλώβισε η Πυροσβεστική στις 03:40 και τον μετέφερε επειγόντως και με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Νάξου για νοσηλεία.

Κρήτη: Προσπάθεια να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο

Να κρατήσουν ανοιχτές και ασφαλείς για τις μετακινήσεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού, επιχειρούν τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον παγετό.
Από τα ξημερώματα τα μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο από Καρτερό μέχρι το δρόμο που συνδέεται με το δίκτυο για Καστέλι, το δρόμο από Βιομηχανική Περιοχή προς Βιάννο και το δρόμο για τη Μεσσαρά.
Ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά και στην Κρήτη, με το χιόνι στα χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου να φτάνει τους 40 πόντους.

Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες Κυριακή 23/1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση.
Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Οδηγίες στα βαριά οχήματα

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.
Επιπλέον, όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δωρεάν γραμμή για βλάβες στο ρεύμα

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:
Χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3Ixicee
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy
Ασφαλή θέρμανση: https://bit.ly/3qRkIFR

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης