Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, στους 22.549 νεκροί - Η Omicron εκτοπίζει την Delta - Στο τραπέζι η άρση των περιορισμών, όλα τα σενάρια

Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, στους 22.549 νεκροί - Η Omicron εκτοπίζει την Delta - Στο τραπέζι η άρση των περιορισμών, όλα τα σενάρια
Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων
Σχετικά Άρθρα

Σε φάση σταδιακής και αργής αποκλιμάκωσης φαίνεται να έχει εισέλθει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με την Omicron να κυριαρχεί, την υπο-παραλλαγή της να προβληματίζει, αλλά και τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, μη επιτρέποντας εφησυχασμό, αλλά και να δοθεί "ανάσα" στο ΕΣΥ, που εξακολουθεί να πιέζεται σημαντικά.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για επιβράδυνση της πτώσης του κύματος της Omicron, με τα κρούσματα να αποσυμπιέζονται αργά και τους αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένουν υψηλά, εξέλιξη που συνδέουν  τόσο με την υποπαραλλαγή της Omicron που δίνει αυτό το νέο κύμα, όσο και με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού, αλλά και τη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.
Ανησυχία επικρατεί για την Omicron 2, αφού και στη χώρα μας καταγράφηκαν λιγοστά κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron.
Πάντως, με την δραματική πορεία του ιού στη χώρα να συνεχίζεται, οι ειδικοί ήδη αποφάσισαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ πλέον, η κυβέρνηση θέτει στο μικροσκόπιο των συζητήσεων την σταδιακή άρση των περιορισμών, με την αρχή να αφορά τη μουσική και την πληρότητα στα γήπεδα. Ζητούμενο άλλωστε, είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να μην αντιστραφεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης. Πολλοί υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση της επιδημίας που θα μπορούσε να διατηρήσει στα ύψη την πίεση και τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση,  οι ειδικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη 26/1 προκειμένου να επαναξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να λάβουν τις επόμενες αποφάσεις τους, οι οποίες θα εξαρτηθούν σε κάθε περίπτωση τόσο από τον αριθμό των κρουσμάτων,  όσο και από την κατάσταση που θα επικρατεί στα νοσοκομεία.

Πότε έρχεται η χαλάρωση των μέτρων

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο μικροσκόπιο θέτουν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, από τον Φεβρουάριο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων.
Έτσι, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε θα επιτραπεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο, να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες εντός των καταστημάτων.
Αναφορικά με το ωράριο, δύο είναι τα βασικά σενάρια, με επικρατέστερο το δεύτερο: είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, είτε να παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα η λειτουργία τους και να πάρει μικρή παράταση 1-2 εβδομάδων το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, θα υπάρξουν αλλαγές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρόθεση είναι το ποσοστό των θεατών που επιτρέπεται από 10% σήμερα (με όριο 1.00 φιλάθλους) να ανέβει στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
Πάντως, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Σαρηγιάννης: Σε φάση επιβράδυνσης η πτώση της Omicron - Θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης

«Η πτώση του κύματος της Omicron βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού, αλλά κυρίως στη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.
Όπως είπε, «αν θέλουμε να δούμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της Omicron θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, στην Θράκη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, υπάρχει «αναστροφή» προς αυξητική πορεία.

Τζανάκης: Κατά μέσο όρο 20.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα - Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβτρουαρίου

Κατά μέσο όρο τα 20.000 θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος και σημείωσε ότι η υποπαραλλαγή της Omicron δίνει αυτό το κυματάκι της πανδημίας.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open τόνισε ότι αποσυμπιέζονται αργά για κρούσματα, ενώ οι θάνατοι και διασωληνώσεις θα μείνουν ψηλά, όχι όμως πάνω από 700.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων, όπως στην Αυστρία.
«Είμαστε προβληματισμένοι. Δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η υποπαραλλαγή της Omicron δίνει αυτό το νέο κυματάκι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα αποκλιμακωθούμε όπως γινόταν με άλλες παραλλαγές».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, αποκλιμάκωση αναμένεται μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και «οι δείκτες θα παίζουν μεταξύ 90-100. Θα ξεπεράσουν και το 100».
Αναφερόμενος στον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, σημείωσε πως «οι θάνατοι που έχουμε είναι αποτέλεσμα των εορτών. Μέχρι τέλος του μήνα έτσι θα πάει. Πιθανώς να πέφτουν ελαφρά από 1η Φεβρουαρίου, ενώ τέλος Φεβρουαρίου οι θάνατοι θα πέσουν κάτω από τους 40».
Πρόσθεσε ότι στην Κρήτη το ποσοστό της Omicron στα κρούσματα είναι 90%, στις εισαγωγές 90% και στις ΜΕΘ 20%», ενώ ζήτησε αυστηρότερα μέτρα στα νοσοκομεία.

Καπραβέλος: Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός - Δεν ισχύει ότι η Omicron είναι καλύτερη

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα. Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός. Δεν ισχύει ότι η Omicron είναι καλύτερη παραλλαγή του ιού», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.
Περιγράφοντας την εικόνα στο νοσοκομείο, ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Open σημείωσε πως έρχονται 300-400 ανεμβολίαστοι και «το 15% από αυτούς πεθαίνουν. Κάθε μήνα έχουμε 45-50 νεκρούς από ανεμβολίαστους».
Πρόσθεσε ότι «σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κυρίως Omicron είναι οι εισαγωγές, ενώ στις ΜΕΘ κυρίως Delta».

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron

Διευκρινίσεις για την υποομάδα ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Omicron δίνει ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron και κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών.
Προσθέτει ότι θα συνεχιστεί η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L.
Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Omicron παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1 και στην Ελλάδα τα ποσοστά της έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.
Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Παράταση έως της Δευτέρα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς


Παράταση έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς φέρεται να δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι:
• Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
• O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
• Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
• Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
• Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
• H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τέταρτη δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους - Εμβολιασμοί παιδιών σε νησιά

Περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για την τέταρτη δόση του εμβολίου, καθώς άνοιξε από την Πέμπτη 20/1 η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους είναι να έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Στο μεταξύ,  ενεργοποιήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας. Πρόκειται για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ίο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.
Οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου.

ΕΟΔΥ:18.333 κρούσματα και 73 θάνατοι στις 22/1/2022

Τα τελευταία (στις 22/1)εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 18.333, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.781.203 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 406 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.749 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.549 νεκροί.
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_215.JPG
2_195.JPG

Στους 668 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 668 (59,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
3_139.JPG
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (80,99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (19,01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.972 ασθενείς.
4_116.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 544 (ημερήσια μεταβολή +16,49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_79.JPG


7_53.JPG
10_12.JPG
11_10.JPG

Πρώτη η Αττική

Από τα 18.333 κρούσματα, τα 7.001 εντοπίστηκαν στην Αττική, που παραμένει πρώτη στον σχετικό πίνακα.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 1.621 μολύνσεις.
Στην Κρήτη καταγράφηκαν 1.601 κρούσματα.

Τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:


Ανατολική Αττική 892
Βόρειος Τομέας Αθήνας 918
Δυτική Αττική 399
Δυτικός Τομέας Αθήνας 864
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 1993
Νήσων 135
Νότιος Τομέας Αθήνας 728
Πειραιάς 1072

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:

6_71.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης