Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς»: Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς»: Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει από τη χώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουνα, αλλά και για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σφοδρού κύματος της κακοκαιρίας που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, εκ των οποίων το πρώτο ξεκίνησε από τη βόρεια Ελλάδα και έχει ντύσει στα λευκά πολλές περιοχές από το βράδυ της Παρασκευής 21/1 κατευθυνόμενη προς τα νότια.
Ήδη, έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό.
Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21/1 η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της χιονόπτωσης.

Στην …κατάψυξη η χώρα

Από σήμερα, Σάββατο 22/1, αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ από τη Δευτέρα 24/1 έως την Τετάρτη 26/1 οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και μάλιστα, οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.
Ο παγετός θα είναι ισχυρός, ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.
Αναλυτικά, το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
Την Κυριακή 23/1 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Ωστόσο τη Δευτέρα 24/1 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ύφεση των φαινομένων αναμένεται την Τρίτη 25/1 στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία 

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα (22/1) ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
m1.JPG
Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.
Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου 22/1 είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

m2_1.JPG
Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 23/1 είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.


Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς».
Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στις 21/1 υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, 'Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».
Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.
Ήδη, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.
Επιπλέον, έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και 'Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».
Όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ' όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι νέα συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23/1για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Αττική: Σε ετοιμότητα οι δήμοι

Σε επιφυλακή είναι και η Περιφέρεια Αττικής ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών.
Μάλιστα, η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού. Έχουν διανεμηθεί 2.5 χιλιάδες τόνοι αλάτι και βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή 250 άτομα για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.
Οι δήμοι του βορείου τμήματος του νομού Αττικής, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».
Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία εκείνα στην κάθε περιοχή, που θα λειτουργήσουν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους, έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο επικίνδυνο συμβάν.
Ακόμη, πολλοί δήμοι έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους και τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και σπεύδουν να προμηθεύσουν με τα απαραίτητα τις φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης τους και τους εθελοντές.
Τέλος, καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις που έχει κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

ΔΕΔΔΗΕ

Επί ποδός βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς συνεργεία του έχουν μετακινηθεί προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.
Ακόμη, έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Κλειστοί και ανοιχτοί δρόμοι

Αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 22/1 η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης.
Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομία, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου (περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη και στην οδό Διονύσου (περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του "414" προς Νέα Μάκρη.
Ωστόσο, παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας στη 
Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύμαρα κυκλοφορίας.
Επίσης, εκτός Αττικής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.
Ακόμη, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, [Δ.Α. Μαγνησίας,], στην Επ.Ο. Χανίων-Κισσού, από τη διασταύρωση του Χ/Κ Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι τη διασταύρωση με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος), στον Κισσό Μαγνησίας.

Προβλήματα σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω των χιονοπτώσεων, σημειώνονται σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου πλέον είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας - χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, στην θέση 'Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:
-Νομός Βοιωτίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
• Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
• Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
• Στην Επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας, από την 24η χ/θ (θέση Ζεμενός), έως την 32η χ/θ.
• Δημοτική οδός Αναλήψεως – Κυριακίου.
-Νομός Ευβοίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :
• Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
• Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
• Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.
-Νομός Ευρυτανίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
• Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
-Νομός Φωκίδας
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Επ. Ο. Νέας Σάντας - Κέχρου, από το 15ο χλμ.
  • Επαρχιακό οδικό δίκτυο οικισμών: Καρδάμου – Κύμης – Οργάνης – Σμιγάδας – Άνω Βρυσίνης
  • Μυρτίσκης . Επαρχιακό οδικό δίκτυο οικισμών Εσοχής – Ραγάδας.
  • Ε. Ο. Ξάνθη - Ε/Β Συνόρων, από 18Ο (Δ/ση Μύκης) έως το 50Ο χλμ (Άγιος Κων/νος).
  • Επ. Ο. Κενταύρου – Δημάριο, οικισμοί: Κενταύρου – Γλαύκης – Πάχνης – Κοτύλης και Δημαρίου.
  • Επ. Ο Σμίνθης – Ωραίου, .2ο χλμ, οικισμοί: Κύκνου – Πύργου – Ωραίου
  • Επ.Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, 20ο χλμ.
  • Π.Ε.Ο. Βέροιας - Σελίου, από 14ο έως 26.6ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου)
  • Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 89ο έως 98.3ο χλμ.
  • Επ. Ο. Νάουσας - Σελίου, από 4ο έως 17ο χλμ.
  • Επ. Ο. Νάουσας-3/5 Πηγαδιών, από 4ο έως 17ο χλμ
  • Επ. Ο. Νεοχωρίου – Βαρβάρας, από 3 ο έως 7 ο χλμ.
  • Επ. Ο. Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, από 4ο• έως 9ο χλμ.
  • Π. Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από 70ο έως 85ο χλμ.
  • Επ.Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 25ο χλμ έως το 28ο χλμ.
  • Ε.Ο. Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής από το 1 ο έως το 28 ο χλμ της (μέσω Βίγλας).
  • Ε.Ο. Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο έως το 28ο χλμ.
  • Ε.Ο. Φλώρινας – Νίκης, από το 1ο έως το 18ο χλμ.
  • Αυτοκινητόδρομος Α-27 (Τμήμα Φλώρινας – Νίκης), από το 1οέως το 14ο χλμ.
  • Επ.Ο Αετού – Νυμφαίου από το 1ο χλμ έως το 9ο χλμ.
  • Επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο Δήμου Φλώρινας.
  • Επ. Ο. Πτολεμαΐδας – Βλάστης από το 12ο έως το 24ο χλμ.
  • Επ.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 42 ο χλμ (Δ/ση Οξυάς) έως 78ο χλμ. (σήραγγες).
  • Επ.Ο. Μουζακίου-Στεφανιάδας από 13ο χλμ έως 29ο χλμ. [Βρύση Αλαμανή -Τ.Κ. Στεφανιάδας (στροφές πευκόφυτου)].
  • Τ.Κ. Κρυοπηγής-Τ.Κ. Κερασιάς, από 8ο έως 13ο χλμ.
  • Επ.Ο. Ελάφου – Σκλήθρου
  • Επ.Ο Καλλιθέας-Προυσού από το 12ο χλμ. (Τ.Κ. Λαμπιρίου) έως το 18ο χλμ. (θέση Αραποκέφαλα – όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας).
  • Επ.Ο. Ναυπάκτου – Άνω Χώρας θέση Άγιος Ιωάννης Αποδοτίας.
  • Εντός Τ.Κ. Λιβαδακίου, Δ.Ε. Πλατάνου, Δήμου Ναυπακτίας.
  • Τοπική Κοινότητα Περιστέρας Δήμου Αιγιαλείας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων (κατά τις βραδινές ώρες).
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου).
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χιον. Κέντρου
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αίγιου (μέσω Πτέρης).
  • Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών)
  • Π.Ε.Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, ράχες Τυμφρηστού
  • Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από 12ο χλμ. (Βράχος) μέχρι τα όρια με Ν. Καρδίτσας.
  • Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλου – Δομνίστας, από 12ο έως 25ο χλμ.
  • Επ. Ο. Καρπενησίου –Χιονοδρομικό Κέντρο, από 1ο έως 15ο χλμ
  • Επ. Οδ. Αράχωβας – Επταλάφου (διασταύρωση Σκαμνού), από το 13,5ο χλμ. έως το Χ.Κ.
  • Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλάφου, από το 4ο έως 16ο χλμ. [Δ.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ]
  • Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλάφου, από το 16ο έως 18ο χλμ.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:
Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης