Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γουργουλιάνης: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν τα εμβόλια θα έχουν συνέπειες»

Γουργουλιάνης: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν τα εμβόλια θα έχουν συνέπειες»
Είναι δύσκολο να πούμε αν οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας και αν θα γίνει ενδημική η γρίπη, είπε ο γιατρός 

Σε μία ανησυχητική παραδοχή προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εννοώντας πολύ περισσότερα από όσα είπε.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στοιχεία μόνο για τον έναν χρόνο που χορηγείται το εμβόλιο, επομένως δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Αρχικά ερωτώμενος για το αν έρχεται το τέλος της πανδημίας είπε:

«Είναι δύσκολο να πούμε αν οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας και αν θα γίνει ενδημική η γρίπη, πάντως είμαι βέβαιος ότι οδεύουμε προς το τέλος της μετάλλαξης Omicron. Πήγαμε γρηγορότερα από όσο υπολογίζαμε, αυτό σημαίνει ότι είχαμε αυστηρότερα μέτρα από τις άλλες χώρες. Οι αριθμοί εμβολιασμού ανέβηκαν πολύ, στο 80% και σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη είχαμε καλό καιρό, άρα πάμε γρήγορα, οι εισαγωγές είναι λιγότερες.
Ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων είναι όντως μεγάλος, αλλά είναι μετάλλαξη Δέλτα.
Στην κοινότητα είναι 70-80% Omicron, αλλά στα νοσοκομεία είναι Δέλτα. Άρα, πάμε προς το τέλος του κύματος της πανδημίας της Omicron. Αν όμως είναι η τελευταία δεν μπορούμε να το πούμε. Εδώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα χιονίσει…
Όμως, κάθε στέλεχος, όσο περνάει ο καιρός είναι περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο. Γενικά είμαστε σε μια πορεία που ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος. Απλώς δεν ξέρουμε αν η Omicron είναι η τελευταία στροφή ή υπάρχει και άλλη».

Σε ερώτηση γιατί να κάνουμε το εμβόλιο αφού τελειώνει η Δέλτα, είπε:

«Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την ενδημικότητα της νόσου. Το κύριο όπλο είναι το εμβόλιο, ακόμα και για τις περιοχές όπως το Οντάριο που είναι 100% Omicron. To εμβόλιο προφυλάσσει ακόμα και 11 φορές περισσότερο από σοβαρή νόσο. Αυτοί που αποκτούν ανοσία είναι όσοι περνάνε βαριά τη νόσο, όσοι νοσήσουν ελαφρά δεν έχουν ανοσία. Οπότε δεν το διακινδυνεύει κάποιος να νοσήσει σοβαρά, αλλά να κινδυνεύσει να πεθάνει. Κάποιοι μεγάλοι έκαναν το εμβόλιο, αλλά επειδή έχουν συννοσηρότητες δεν τους προφυλάσσει όσο πρέπει το εμβόλιο», είπε.

Στην κρίσιμη ερώτηση αν το εμβόλιο μπορεί να έχει μακροχρόνιες παρενέργειες ο καθηγητής ήταν σαφής:

«Η απάντηση είναι ότι έχουμε εμπειρία ενός έτους. Δεν έχουμε εμπειρία για παραπάνω. Επομένως δεν πρέπει να είναι κανείς ούτε υπερβολικός, αλλά ούτε και να τρομάζει τον κόσμο. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη μακροχρόνιων συνεπειών για ένα χρόνο. Τα εμβόλια είναι από τα μεγάλα όπλα της ιατρικής μαζί με τη χειρουργική και τα αντιβιοτικά άλλαξαν τη φυσική ιστορία της. Επομένως, σε αυτή την γενική κατεύθυνση είναι και αυτό που με ρωτάτε. Για αυτό τον χρόνο δεν έχουμε μακροχρόνιες συνέπειες. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση», είπε.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη.

Δείτε το βίντεο:

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης