Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοκ από τα ρεκόρ θανάτων και τους 22.197 νεκρούς - Αποκλιμάκωση Omicron, αλλά παράταση μέτρων έως 30/1

Σοκ από τα ρεκόρ θανάτων και τους 22.197 νεκρούς - Αποκλιμάκωση Omicron, αλλά παράταση μέτρων έως 30/1
Συνεδριάζει σήμερα 19/1 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να αποφασίσει παράταση ή χαλάρωση των μέτρων
Σχετικά Άρθρα

(upd 9) Με τους ημερήσιους αριθμούς θανάτων λόγω covid να ξεπερνούν σταθερά τους 100 σε καθημερινή βάση τα τελευταία 24ωρα και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια για την υψηλή αυτή θνησιμότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της δυτικής Ευρώπης, αρχίζει να διαφαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας πως ενδεχομένως η Omicron να φτάνει στην κορύφωση της και πως σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Παρόλο αυτά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της Omicron, η τεράστια πίεση που εξακολουθεί να ασκεί η Delta στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους και θανάτους, δεν επιτρέπουν ακόμα κανέναν εφησυχασμό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 19/1 για να αποτιμήσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, αποφάσισε την παράταση των περιοριστικών μέτρων – που λήγουν στις 23 Ιανουαρίου – κατά μια εβδομάδα, έως τις 30/1. Αυτό άλλωστε πρόκρινε σε σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για φοβερή πίεση στο ΕΣΥ λόγω της Delta, τάχθηκε υπέρ της παράτασης των περιορισμών έτσι ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η πορεία της επιδημίας.
Όπως έχει καταστεί σαφές, τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τους ειδικούς, τα πρώτα μέτρα θα αφορούν την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα, με τους υπόλοιπους περιορισμούς – π.χ. καθήμενοι στην εστίαση, χρήση μάσκας, ωράριο έως τα μεσάνυχτα – να διατηρούνται τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει για τα καλά το κύμα της Omicron.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 19/1 αρχίζει η διάθεση πέντε νέων self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ αύριο Πέμπτη 20/1 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της δ' δόσης στους περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνω των 12 ετών.
4_114.JPG

Πλεύρης (υπ.Υγείας): Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων για μια εβδομάδα

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μια ακόμα εβδομάδα σκιαγράφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενόψει της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να αποτιμήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πλεύρης πρόκρινε την παράταση των μέτρων έως τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας.
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός.
Φαίνεται ότι η κορύφωση της Omicron έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Delta.
Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Οmicron είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Delta που αρρώστησαν στις γιορτές συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων.
Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες – Δεν είναι απλή γρίπη η Omicron

Την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προειδοποίησε πως η Omicron δεν είναι μια απλή γρίπη.
«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα.
Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ.Τζανάκης.

Γρίφος

Ο κ.Τζανάκης είπε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Omicron η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Omicron έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Omicron, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.
«Δεν είναι μία απλή γρίπη.
Η Omicron δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Delta, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός.

Παιχνίδι πόκερ

Μάλιστα παρομοίασε την πορεία του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ, αναφέροντας πως αν ο ιός κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.
«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή.
Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ.
Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι.
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά.
Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων, σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων».

Βασιλακόπουλος: Rapid test και όχι μοριακό για την έξοδο από την καραντίνα

Την θέση πως εάν θέλει κάποιος που έχει νοσήσει να επιβεβαιώσει ότι είναι αρνητικός έτσι ώστε να βγει από την καραντίνα, θα πρέπει να κάνει rapid test και όχι μοριακό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορωνοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς ο ιός να υπάρχει κίνδυνος από την μετάδοση του ιού.
Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει.
Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό.
Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid όχι pcr» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων

Αναφερόμενος στην Omicron, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα ενώ σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων, υποστήριξε ότι περίπου το 80% με 85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.
«Άρα η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί.
Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.
Όπως είπε, είναι ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 20/1 η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.
Όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τέταρτη δόση αφορά την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων άνω των 12 ετών.
Θα πρέπει να γίνεται αφού έχει περάσει ένα τρίμηνο από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι ανοσοκατεσταλμένοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, ο κ.Θεμιστοκλέους έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Από σήμερα 19/1 τα νέα self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Aπό σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου θα μπορούν να προμηθεύονται πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει:
* Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
* Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
* Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
* Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για Covid-19.
* Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δύο rapid tests την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.
* H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για Covid-19.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αξιοποιώντας το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην Covid-19» αναφέρει το ΥΠΑΙΘ.

Κορωνοϊός - Λύματα: «Εκρηκτική» αύξηση του ιικού φορτίου 239% στην Κρήτη, 281% στην Αχαΐα - Σταθερά υψηλό στην Αττική

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου,σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου.
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα.
Αύξηση παρουσίασαν το Ηράκλειο 118%, τα Χανιά 50%, το Ρέθυμνο 239%, ο Αγιος Νικόλαος 113% και η Αλεξανδρούπολη 35%.
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%).
Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).

Στους 22.197 οι νεκροί

Στους 22.197 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.340, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.703.396 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
6_67.JPG
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 443 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.214 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.197 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
7_50.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 673 (58.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (81.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (18.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
8_38.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.916 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 475 (ημερήσια μεταβολή +0.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 552 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης