Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ισχύ το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Προς αποκλιμάκωση η Omicron

Σε ισχύ το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Προς αποκλιμάκωση η Omicron
Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν το εάν θα χαλαρώσουν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Σε ισχύ είναι από σήμερα Δευτέρα 17/1 το πρόστιμο των 100 ευρώ – αν και για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ – στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, τη στιγμή που η παράλλαξη Omicron φαίνεται να υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα της - σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν λιγότερα από 15.000 κρούσματα - , κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το κύμα έφτασε στην κορύφωσή του.
Αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του κύματος της Omicron, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες ακόμα έτσι ώστε να δουν πως εξελίσσεται η πανδημία, επισημαίνουν πως η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να είναι παρούσα και να πιέζει ιδιαίτερα το σύστημα υγείας.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων – μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 1.167 θάνατοι - και διασωληνωμένων, οι οποίοι αποδίδονται αποκλειστικά στην Delta, μια και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί με ακρίβεια ποια είναι η επίπτωση της Omicron σε νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς από σήμερα 17/1 τίθεται σε ισχύ και το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Εκτιμάται πως περίπου 330.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο έναντι της covid, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που εξαιρούνται της επιβολής του προστίμου, όπως όσοι έκαναν την 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξετάσουν και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν έως την Κυριακή 23/1.
2_186.JPG

Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ.Υγείας): Δεν έχει φύγει η Delta, αυτή ευθύνεται σχεδόν για όλες τις εισαγωγές σε ΜΕΘ

Την θέση πως δεν έχει φύγει τελείως η παράλλαξη Delta παρά την επικράτηση της Omicron διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Σαφώς δεν είναι το στέλεχος που επικρατεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων Delta καθημερινά και προκαλούν, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τουλάχιστον τις μισές εισαγωγές στα νοσοκομεία και σίγουρα τις περισσότερες αν όχι όλες τις εισαγωγές σε ΜΕΘ» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Γκάγκα, η οποία απέρριψε το σενάριο τελικά η Delta να μην εξαφανιστεί μετά την κυριαρχία της Omicron.
«Για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι πια εμβολιασμένο, ενώ μεγάλο μέρος έχει νοσήσει, άρα υπάρχει σημαντική ανοσία.
Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το βλέπουμε καθημερινά» υπογράμμισε η κα.Γκάγκα, η οποία εμφανίστηκε και εκείνη αισιόδοξη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το Πάσχα.
«Δεν είμαι μάντης, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα.
Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, να μην έχουμε απώλειες, να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα.
Αν κρατάμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, δεν πάμε στη δουλειά με συμπτώματα, αν εμβολιαστούμε, θα κάνουμε μια χαρά Πάσχα» υποστήριξε η υπουργός, η οποία σημείωσε πως δεν έχει ιδέα για το πώς βρέθηκαν δυνάμεις του ΜΑΤ στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης χθες Κυριακή 16/1.
«Δεν θα κλείσει το νοσοκομείο, είναι σαφές ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί και οι εφημερίες στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ θα επιστρέψουν σε έξι εβδομάδες» υπογράμμισε η κα.Γκάγκα, αναφερόμενη στην απόφαση να μετατραπεί το νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που σημαίνει πως δεν θα λειτουργούν το διάστημα αυτό οι δύο εφημερίες που έκανε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα γλιτώσουν από την Omicron – Μπορεί να κινδυνεύσουν

Τη θέση πως οι ανεμβολίαστοι δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν από την Omicron λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η οποία σημείωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κινδυνεύσουν.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να κινδυνεύσουν από την Omicron.
Οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα να τρέξουν να εμβολιαστούν, γιατί η Omicron είναι πολύ μεταδοτική.
Οι ανεμβολίαστοι δε θα τη γλιτώσουν από την Omicron.
Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι αυτοί που έχουν απλά συμπτώματα είναι εμβολιασμένοι.
Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κα. Παγώνη επισήμανε ότι δικαιολογούνται λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.
«Όταν έχεις τόσα περιστατικά, δεν είναι δυνατόν να μη νοσηλευτούν, να μην κάνουν επιπλοκές και να μην έχουμε θανάτους.
Αν είχαμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων θα ήταν διαφορετικά» ανέφερε η κα.Παγώνη, υποστηρίζοντας πως η Delta ήταν η πιο δύσκολη μετάλλαξη και είναι αυτή που έχει καλύψει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Αργή μείωση σε θανάτους

Η κα.Παγώνη είπε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.
Σχολιάζοντας τη θεραπεία με τα αντιικά χάπια, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δε θα είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς θα κατατίθεται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και η Επιτροπή θα εγκρίνει αυτούς που θα τα παίρνουν.
«Κάποιοι νομίζουν ότι τα παίρνουμε και γινόμαστε καλά όταν νοσήσουμε, ωστόσο θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία με τα μονοκλωνικά.
Δε θα τα πάρουν όλοι.
Αυτό που προέχει είναι ο εμβολιασμός» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Κανονικά το Πάσχα

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, ωστόσο τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες.
«Η μέρα που θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις απλές κλίνες θα είναι η μεγαλύτερη ανάσα για τον ιατρικό κόσμο» είπε η κα.Παγώνη.

Γεωργαντάς (υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης): Δεν θα παρακρατείται από μισθό ή σύνταξη το πρόστιμο

Τη θέση πως το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν θα παρακρατείται από το μισθό ή τη σύνταξη διατύπωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στο σύστημα υγείας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργαντάς είπε ότι το πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν είχαν αρχίσει τον εμβολιασμό τους έως τις 16 Ιανουαρίου, αναφέροντας πως εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μετά 90 ημέρες από τη νόσηση, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ υπογράμμισε ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Επίσης, είπε ότι το πρόστιμο δεν θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας.
Την αίτηση υποβάλει ο γιατρός τους.
Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό έως τις 28 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, είπε ότι εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, 15.000 έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο
Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr» υπογράμμισε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.
Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.

Πρόστιμο στους ανεμβολίαστους

Αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ θα είναι από σήμερα 17/1 και κάθε μήνα οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Συνολικά 2.731.838 πολίτες 60 ετών και πάνω έχουν εμβολιαστεί και από τους 550.000 ανεμβολίαστους που ήταν στις 30 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, έκαναν το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 217.000.
Σημειώνεται πως εξαιρούνται όσοι έκαναν 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.
Στους ανεμβολίαστους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, αν και για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ.

Πότε θα αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Ποιοι εξαιρούνται

Λόγους απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχουν:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022

1.167 νεκροί σε 16 μέρες

Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική πτώση, έχοντας σταθεροποιηθεί κοντά στα 20.000, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και ο δείκτης θετικότητας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις πρώτες 14 ημέρες του 2022 έχουν καταγραφεί 1.167 θάνατοι ασθενών με Covid-19.
Οι ειδικοί εκτιμούν -βάσει των τελευταίων στοιχείων- ότι η αποκλιμάκωση του κύματος της μετάλλαξης Omicron θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή μέσα σε μία με δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να «ασφυκτιούν» παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών με τη μετάλλαξη Omicron είναι μικρότερος, συγκριτικά με άλλους ασθενείς με Covid-19. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος νοσηλείας είναι στις πέντε ημέρες.
Το Σάββατο (15/01/2022) ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 4,8%.

Στους 21.984 οι νεκροί

Στους 21.984 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.783 , εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.660.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 506 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.146 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)
1_208.JPG

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι.
Το 95.1% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_185.JPG
3_137.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 680 (60.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (81.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.899 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 563 (ημερήσια μεταβολή 2.18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 564 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_112.JPG
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
5_76.JPG
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 10.783 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 64 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 10.719 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
6_65.JPG

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.904.091 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 43.859.241 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 339.562 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 15 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 71.444.512 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.103.088 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 15 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 45 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 14.420 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.103 θετικά (7,65%).
7_49.JPG

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)
όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
8_37.JPG
9_23.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης