Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, υψηλά οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι - Λήγει η προσθεσμία για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι εξαιρέσεις

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, υψηλά οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι - Λήγει η προσθεσμία για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι εξαιρέσεις
H χώρα βρίσκεται μία ανάσα από τους 22.000 νεκρούς, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα που έχει καταβάλει στη μάχη με τον ιό
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσιάζουν τα κρούσματα της Covid -19 στην Ελλάδα, όμως οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες – θάνατοι και διασωληνωμένοι – παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron  και «το 15% των κρουσμάτων είναι της Delta», σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος εκτιμά ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα, ενώ στα σχολεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση που πλέον σημειώνεται,  γεννά ελπίδες για άρση ή χαλάρωση των μέτρων. Όπως αναφέρθηκε δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, αν αυτό συνεχιστεί, θα έρθει "η άρση ή χαλάρωση των μέτρων πολύ γρήγορα".
Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από τους 22.000 νεκρούς, υπενθυμίζοντας το βαρύ τίμημα που έχει καταβάλει στη μάχη με τον ιό, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και είναι παρατεταμένη.
Αισιόδοξοι είναι ωστόσο οι ειδικοί για την μικρότερη διάρκεια στις νοσηλείες ασθενών που παρατηρείται, την ώρα που διεθνώς η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος.
Η Ελλάδα παρέλαβε 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19, που αποτελούν το νέο όπλο που προστέθηκε τη φαρέτρα των επιστημόνων.
Την ίδια στιγμή, εκπνέει σήμερα, Κυριακή 16/1 η προθεσμία για τους πολίτες άνω των 60 ετών που καλούνται να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν από την επομένη το μηναίο πρόστιμο των 100 ευρώ, που μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι στα 50 ευρώ.
Ήδη, έχει εμβολιαστεί το 90% των πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας.

Εκπνέει σήμερα (16/1) η προθεσμία εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών - Πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους, οι εξαιρέσεις

Τελευταία ημέρα σήμερα, Κυριακή 16/1, για τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν και να μην βρεθούν από αντιμέτωποι με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο ωστόσο μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι στο μισό ποσό(50 ευρώ).
Ήδη, όπως έγινε γνωστό, το 90% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, δηλαδή είναι άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Πάντως, με την προθεσμία να εκπνέει το βράδυ της Κυριακής 16/1, δεν προβλέπεται να δοθεί καμία παράταση και έτσι, από τις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και μέχρι το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο - μισός μήνας - και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης μέχρι και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Ωστόσο, σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.
Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Σημειώνεται ότι το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022 και οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 7 ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό, ενώ για το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.
Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση προκειμένου να µην τους καταλογιστεί το πρόστιμο.

Πλεύρης: Δεν εξετάζεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Χαλάρωση μέτρων αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους κάτω των 60.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο open τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα και «γι΄ αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην προθεσμία που εκπνέει σήμερα(16/1) στους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις 17/1 τα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά.

Κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ, αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας».
Εξήγησε ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος έκανε την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.
Κατά τον ίδιο, «οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν, καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό» εξαιρούνται των προστίμων.
«Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.


Τζανάκης: Από την επόμενη εβδομάδα 15.000-17.000 μολύνσεις - Στα σχολεία υπάρχουν 75.000-80.000 ενεργά κρούσματα

Από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες», ενώ κράτησε μια μικρή επιφύλαξη μήπως είναι μια πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της Omicron παραμένει και η Delta.
«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Delta», είπε
Κατά τον ίδιο, στα σχολεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα.
Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις και γι’ αυτό, ο ίδιος συνιστά στον κόσμο να εμβολιαστεί

1.019 νεκροί σε 14 μέρες

Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική πτώση, έχοντας σταθεροποιηθεί κοντά στα 20.000, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και ο δείκτης θετικότητας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις πρώτες 14 ημέρες του 2022 έχουν καταγραφεί 1.019 θάνατοι ασθενών με Covid-19.
Οι ειδικοί εκτιμούν -βάσει των τελευταίων στοιχείων- ότι η αποκλιμάκωση του κύματος της μετάλλαξης Omicron θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή μέσα σε μία με δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να «ασφυκτιούν» παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών με τη μετάλλαξη Omicron είναι μικρότερος, συγκριτικά με άλλους ασθενείς με Covid-19. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος νοσηλείας είναι στις πέντε ημέρες.
Το Σάββατο (15/01/2022) ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 4,8%.

Στην Ελλάδα  5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για Covid, πώς θα χορηγούνται -

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μέσα στον επόμενο μήνα, οπότε και αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.
Μετά την άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μέχρι να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα χορηγούνται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.
Η  πλατφόρμα, στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια και στη συνέχεια εφόσον εγκριθεί θα μπορεί να τα παραλάβει από το νοσοκομείο ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ενεργοποιήθηκε και έτσι, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.
Η θεραπεία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ).
Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

ΕΟΔΥ: Στους 21.888 οι νεκροί - 17.447 νέα κρούσματα στις 15/1


Τα τελευταία (στις 15/1) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.447 , εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.650.088 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 543 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.354 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 686 (59,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_92.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82,36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (17,64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.890 ασθενείς.
2_184.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 551 (ημερήσια μεταβολή -1,61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 574 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_136.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.888 νεκροί.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 17.447 νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, τα 6.590 εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.671 στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 851
Βόρειος τομέας Αθηνών 854
Δυτική Αττική 361
Δυτικός τομέας Αθηνών 863
Κεντρικός τομέας Αθηνών 1835
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 124
Νότιος τομέας Αθηνών 770
Πειραιάς 932

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα
6_64.JPG
7_48.JPG
8_36.JPG
9_22.JPG

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης