Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάνδρα - Απολογείται η Δούρου: «Υπάρχουν ευθύνες, αλλά όχι να θυσιαστεί κάποιος σαν την Ιφιγένεια»

Μάνδρα - Απολογείται η Δούρου: «Υπάρχουν ευθύνες, αλλά όχι να θυσιαστεί κάποιος σαν την Ιφιγένεια»
«Η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μία πρωτοφανής καταστροφή, μία τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά
Την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, ανέλαβε στην απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η Ρένα Δούρου, στη δίκη που συνεχίζεται σήμερα.
Η δίκη για την τραγωδία με τους 25 νεκρούς ξεκίνησε τη Δευτέρα, ωστόσο διεκόπη καθώς μέλος της έδρας νοσούσε από κορωνοϊό.
Σήμερα, λοιπόν, συνεχίζεται, με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής να ξεκινά την απολογία της αναφερόμενη σε «ευθύνες που δεν της αναλογούν», προσθέτοντας ότι η απόδοση ευθυνών, που είχαν άλλοι, στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας.
«Η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μία πρωτοφανής καταστροφή, μία τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας, μάλιστα, να αντικρούσει τις κατηγορίες μία προς μία, η κα Δούρου εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δική της αρμοδιότητα, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, η οποία, όμως, δεν συνεπάγεται και ποινική ευθύνη.
«Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους», τόνισε η πρώην Περιφερειάρχης.

«Δεν χρειάζεται κάποιος να θυσιαστεί σαν άλλη Ιφιγένεια»

Συμπλήρωσε, δε, πως αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως υπάρχουν ευθύνες, για τις οποίες, όμως, δε χρειάζεται κάποιος να θυσιαστεί επί τούτου «σαν άλλη Ιφιγένεια».
Στη συνέχεια, έκανε γνωστή στο δικαστήριο την πρόθεσή της να μη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την «κλιματική κρίση», σημειώνοντας πως επί θητείας της είτε έγιναν είτε δρομολογήθηκαν και βρίσκονταν σε εξέλιξη 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ.
«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει "ο μέσος συνετός άνθρωπος;"» αναρωτήθηκε και επικαλέστηκε την κατάθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες.
«Για το συγκεκριμένο έργο δεν μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί», σημείωσε η κατηγορούμενη.
Υπογράμμισε, ακόμη, πως, το κατηγορητήριο τής αποδίδει ότι παρέλειψε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, «δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου», να ελέγξει μια μελέτη και την κατηγορεί ότι «έπρεπε να την ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».
«Υπάρχει η αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως, υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός», ανέφερε στη συνέχεια η κα Δούρου.
Ακολούθως, χαρακτήρισε βίαιο το φυσικό φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική και ειδικά την περιοχή της Μάνδρας, με τη σφοδρότητά του, όπως είπε, να μην προβλέπουν τότε οι ειδικοί επιστήμονες.
Η κα Δούρου συνεχίζει την απολογία της, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν αυτές των συγκατηγορουμένων της δημάρχων, κατά τον επίμαχο χρόνο, Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, αντιπεριφερειάρχη, υπαλλήλων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και Ελευσίνας κ.ά.
Σημειώνεται ότι, οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης