Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία από το άνοιγμα των σχολείων - Στους 15.547 οι μαθητές θετικοί σε Covid - Στα 27.766 τα κρούσματα, στους 21.479 οι θάνατοι

Ανησυχία από το άνοιγμα των σχολείων - Στους 15.547 οι μαθητές θετικοί σε Covid - Στα 27.766 τα κρούσματα, στους 21.479 οι θάνατοι

Φόβοι για έκρηξη Omicron από τα σχολεία - Εντοπίστηκαν πάνω από 15.500 κρούσματα - Επιστράτευση ιδιωτών για να αντέξει το ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς η παράλλαξη Omicron εξακολουθεί να προκαλεί έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως με την έναρξη των σχολείων εντοπίστηκαν μέσω των self test 15.547 μαθητές και καθηγητές θετικοί στον ιό, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση μολύνσεων.
Πάντως, πολλοί ειδικοί αν και υποστηρίζουν πως πράγματι θα υπάρξει αύξηση στις μολύνσεις, τονίζουν πως πλέον τα παιδιά θα είναι σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς σε περίπτωση κρούσματος, θα ελέγχεται ολόκληρη η τάξη.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, η οποία συμπίπτει τόσο με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που σηματοδοτεί μεγαλύτερη κινητικότητα και συγχρωτισμούς όσο και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, παράγοντας που με τη σειρά του ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του, με την κυβέρνηση να προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από μεθαύριο Τετάρτη 12/1 σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία στην Αττική θα συνδράμουν από σήμερα Δευτέρα 10/1 και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία θα διαθέσουν 300 κλίνες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό τα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση, τα οποία λήγουν στις 17/1, να αρθούν.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι πλησιάζει και η 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα.

Θεοδωρίσου - Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 ετών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε στην τοποθέτησή της: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων.
Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση.
Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική.
Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης.
Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής.
Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς.
Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες.
Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS.
Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ.
Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση.
Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία.
Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν.
Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασχολήσει στο μέλλον».

Πάνω από 18,1 εκατ. εμβολιασμοί

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς.
Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους.
Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο.
Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου.
Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.
Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού.
Παράλληλα, έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60.
Από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.
Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων».
Για το Παίδων Πεντέλης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Σήμερα λειτούργησε κανονικά, εκεί θα γίνουν δέκα εμβολιαστικές γραμμές, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μάλλον από Δευτέρα».
Σε ερώτηση για την εμφάνιση της γρίπης, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης ως τώρα.
Υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, έχουν αυξηθεί μεν, αλλά δεν φοβόμαστε.
Για τους συνδυασμούς με τον κορωνοϊό, τη flurona, αφορά σε μια περίπτωση, της εγκύου από το Ισραήλ.
Για τον συνδυασμό Delta και Omicron πάντα υπάρχει όταν κυκλοφορούν και οι δυο ιοί, αλλά δεν έχουμε ακόμα σημαντικές καταγραφές.
Πάντως θα υπάρξουν.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Omicron, σύμφωνα με στοιχεία από τους γιατρούς στα νοσοκομεία.
Ας μη γινόμαστε Κασσάνδρες με την Omicron και την τέταρτη δόση, έχει ήπια κλινική προβολή.
Όσα ακούσαμε από την αρχή, επαληθεύονται τώρα».

Στους 21.479 οι νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.766, εκ των οποίων 85 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382, εκ των οποίων 49.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 130.443 τεστ, τα 16.059 μοριακά και τα 114.384 rapid.
Η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 21,29% έναντι 8,07% χθες αλλά με 230 χιλιάδες ελέγχους.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θάνατοι.
pina.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654 (χθες 642).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

fekfkek.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

v_1.jpg

Τζανάκης: Κορύφωση Omicron στις 20 με 25/1 εκτός και αν μας χαλάσουν τη δουλειά τα σχολεία

Την εκτίμηση πως το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί το διάστημα 20 με 25 Ιανουαρίου, εκτός και αν «τα σχολεία μας χαλάσουν τη δουλειά» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
«Η κορύφωση χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση των γιορτών αλλά και χωρίς την ενσωμάτωση του ανοίγματος των σχολείων θα είναι γύρω στις 20 με 25 του μήνα.
Θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα και θα δούμε παρόμοια εικόνα με την περασμένη, λίγο πιο αυξημένη.
Οι κινητοί μέσοι όροι των κρουσμάτων θα είναι 42.000-52.000.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε η πανδημική έξαρση έχουμε 11.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα παραπάνω» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 50% των νοσηλειών στο λεκανοπέδιο είναι Omicron, ενώ στην Κρήτη το 25% των νοσηλειών να είναι Omicron.
«Είναι νοσηλείες, όχι όμως διασωληνώσεις.
Έχουμε μια εικόνα που οδηγείται σε μια πρώιμη κορύφωση εκτός εάν τα σχολεία μας χαλάσουν τη δουλειά» είπε ο κ.Τζανάκης, τονίζοντας ότι η Delta είναι εδώ, καθώς έχουμε 4.000 με 5.000 κρούσματα την ημέρα.
«Είναι μια κρίσιμη μάζα κρουσμάτων καθώς θα δώσουν πίεση στις μονάδες, κλινικές και στους θανάτους και από κοντά έρχεται η Omicron», τόνισε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τουλάχιστον ένα 10% με 15% των κρουσμάτων είναι Delta.

Πλεύρης: Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο για όλους


Στους 7 μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους, ενώ προθεσμία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχουν όσοι ενήλικες δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση. Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου», γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο 9μηνο παραμένει η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν επηρεάζεται, αν και αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Επιστροφή στα θρανία - Έγινει το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις 10/1, στα σχολεία με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της COVID-19, ενώ παραμένουν ως έχουν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ κια μάλιστα, αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Για τα σχολεία ισχύουν τα εξής:
- Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο
- Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή
- Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Εξακολουθούν τα ισχύουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, αλλά και το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».

Τι γίνεται σε περίπτωση κρουσμάτων

Σε περίπτωση που  ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), θα παρατείνεται η απομόνωση.
Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Στενή επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid  ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7, ενώ για μη εμβολιασμένους μαθητές, ισχύει απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

7_47.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης