Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία στη Φλώρινα για τα 5,3 Ρίχτερ – Μάλλον ο κύριος σεισμός - Θα διαρκέσουν οι μετασεισμοί

Αγωνία στη Φλώρινα για τα 5,3 Ρίχτερ – Μάλλον ο κύριος σεισμός - Θα διαρκέσουν οι μετασεισμοί
Κλειστά σήμερα 10/1 τα σχολεία – Τουλάχιστον 13 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ

(upd4) Αγωνία επικρατεί στην Φλώρινα ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγο πριν χθες Κυριακή 9/1 τα μεσάνυχτα με τους σεισμολόγους πάντως να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως υποστηρίζουν η πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μάλλον συνηγορεί στο ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Ωστόσο, προειδοποιούν πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες και ενδεχομένως και εβδομάδες.
Η ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας, διήρκεσε για αρκετά δευτερόλεπτα και η οποία έγινε αισθητή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Λάρισα αλλά και σε πολλές γειτονικές χώρες – Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία – είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα τους και έξω από τα σπίτια τους.
Μετά τα 5,3 Ρίχτερ ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο να φτάνει στα 4,2 Ρίχτερ.
Από το σεισμό προκλήθηκαν αρκετές ζημιές, καθώς έσπασαν τζαμαρίες σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ αρκετοί σοβάδες αποκολλήθηκαν και κατέληξαν σε αυτοκίνητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
2_123.jpg
Μικροζημιές

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι μικροζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτίρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές - αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού - δεν αξιολογούνται ως σημαντικές.
Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
«Με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» είπε ο κ.Καρυπίδης,ο οποίος συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».
Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες - Κοζάνης και Γρεβενών - με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτιρίων της πόλης.

Τσελέντης για τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Θα συνεχιστούν οι δονήσεις – Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός

Την θέση πως η σεισμική ακολουθία στην Φλώρινα μετά τα 5,3 Ρίχτερ εξελίσσεται ομαλά, «κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.
«Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» υποστήριξε ο κ.Τσελέντης, ο οποίος υπογράμμισε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».
«Η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή» τόνισε ο κ.Τσελέντης, αναφέροντας πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

Βεβαρημένο ιστορικό

«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν.
Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 Ρίχτερ αλλά σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

 

Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός


Σε δηλώσεις του στο Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είπε πως ακόμα δεν είναι γνωστό αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου.
Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή.
Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή.
Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί.
Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών.
Συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Λέκκας.
6_23.jpg
Ζημιές

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια.
Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα.
Έχει σεισμούς.
Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας.
Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους.
Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Κλειστά και αύριο 11/1 τα σχολεία σε Φλώρινα και Αμύνταιο

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Φλώρινα και το μπαράζ μετασεισμών που ακολούθησε.
Σύμφωνα με απόφαση των οικείων δημάρχων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη 11/1 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας και Αμυνταίου.

Παπαζάχος (ΑΠΘ): Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στην Φλώρινα διατύπωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος υποστήριξε ότι ορθά ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.
«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο» τόνισε ο κ.Παπαζάχος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης