Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεριεύει η Omicron προς την κορύφωση - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες - Έρχεται επίταξη γιατρών, τι βρίσκεται στο τραπέζι

Θεριεύει η Omicron προς την κορύφωση - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες - Έρχεται επίταξη γιατρών, τι βρίσκεται στο τραπέζι
Με εκτιμήσεις πως θα έχουμε αποκλιμάκωση σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά στο τραπέζι νέα μέτρα για, παν δυσάρεστο ενδεχόμενο, περαιτέρω εκτόξευσης των κρουσμάτων κατά την κορύφωση του κύματος, στην οποία οδεύει η χώρα, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Θεριεύει η μετάλλαξη Omicron, η οποία βαδίζει προς την κορύφωσή του κύματος, που οι ειδικοί τοποθετούν στα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που κρατά την κυβέρνηση σε εγρήγορση και βάζει στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να μην πάθει "έμφραγμα" το δημόσιο σύστημα υγείας που έχει ξεπεράσει τα όριά του και κινδυνεύει με κατάρρευση.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με αυξημένα μέτρα τη Δευτέρα 10/1, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, να δηλώνει πως "αυτό που νομίζω ότι περιμένουμε όλοι είναι ότι με τα self tests των παιδιών θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα", αλλά και πως θα είναι κρίσιμες οι επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά τα πράγματα θα είναι καλά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων,  ούτε "συζητάμε άλλη υποχρεωτικότητα".
Και ενώ σήμερα, Σάββατο 8/1, είναι η τελευταία ημέρα
για την προμήθεια των μαθητών και εκπαιδευτικών με τα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία και δεν έλειψαν οι αναφορές για ελλείψεις, με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι "υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων".
«Όποια φαρμακεία μας είπαν ότι τελείωσαν τα self test τους έγινε από την εφοδιαστική αλυσίδα νέα τροφοδότηση, δεν λείπουν τα self test, υπάρχουν», ξεκαθάρισε η κα Γκάγκα, την ώρα που οι φαρμακοποιοί έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία σε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ.
Στο μεταξύ, ακόμη 40.000 νέα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών ανοίγουν μέχρι τη Δευτέρα 10/1, θα δημιουργηθεί mega εμβολιαστκό κέντρο για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης,  ενώ οι ειδικοί τοποθετούν σε δύο με τρεις εβδομάδες την έναρξη της αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος της Omicron.
Στην εκτίμηση πως είναι θέμα χρόνου η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, συγκλίνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μέσα από τις αναλύσεις τους, ενώ οι υγειονομικοί διατείνονται πως περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν μειώνονται σημαντικά.
Μέχρι τότε και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των κρουσμάτων και να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω της επέλασης της Omicron την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Γκάγκα: Με τα self tests των παιδιών θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά τα πράγματα θα είναι καλά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, η οποία κρούει το «καμπανάκι» για αυξημένα κρούσματα μετά τη διενέργεια self tests στα παιδιά προτού επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 10/1.
«Αυτό που νομίζω ότι περιμένουμε όλοι είναι ότι με τα self tests των παιδιών θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς, αλλά θα φανεί περισσότερη μόλυνση», ανέφερε η κα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας για το 50% + 1 για να το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος ότι αυτό το μέτρο μπήκε για τη μετάλλαξη Delta όπου ήταν πολύ πιο δύσκολο να κολλήσουν σε αυτό το ποσοστό τα παιδιά, άρα πιο δύσκολα έκλεινε το σχολείο, ενώ τώρα με την Omicron που είναι πιο μεταδοτική θα κλείνει πιο εύκολα.
Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, «και πάλι υψηλή όμως».
Σημείωσε δε, πως «οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και άρα προσπαθούμε να κάνουμε Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για τα παιδιά με ασφάλεια».Γκ'΄[αγκα:

Υπάρχουν self test - Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Για τα self test, η κα Γκάγκα τόνισε ότι δεν λείπουν και υπάρχουν self test που μπορούν να δοθούν ενώ μέχρι χθες ήταν αδιάθετα 2 εκατομμύρια σε φαρμακαποθήκες.
«Όποια φαρμακεία μας είπαν ότι τελείωσαν τα self test τους έγινε από την εφοδιαστική αλυσίδα νέα τροφοδότηση, δεν λείπουν τα self test, υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατ. τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τεστ που τους αναλογούν, σημείωσαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί (8/1) έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
Τα φαρμακεία σήμερα, τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκατ. τεστ.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα θα είναι κρίσιμες οι επόμενες 2-3 εβδομάδες και «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις επαφές μας, να φοράμε μάσκες ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση θα πρέπει να εμβολιαστούν».
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κάνουμε Πάσχα όπως έχουμε μάθει να κάνουμε, ενώ
Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η κα Γκάγκα υπογράμμισε πως «τα μέτρα τα πήραμε ήδη και όπως βλέπετε και σε χώρες που κάνανε αυστηρά lockdown πάλι υπάρχει μεγάλη διαμόλυνση και χαλαρώνουν και εκεί, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων».
Για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι οι περισσότερες δραστηριότητες είναι μόνο για εμβολιασμένους «και αυτό γιατί είναι ασφάλεια για τους ίδιους τους ανεμβολίαστους, καθώς είναι πιθανότερο να κολλήσουν και να κολλήσουν πολύ σοβαρά».
Σχετικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, διευκρίνισε ότι αυτή παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη Omicron.
Η κα Γκάγκα επανάλαβε ότι σχεδόν το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Καραντίνα και επέκταση υποχρεωτικότητας


Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού η κα Γκάγκα σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι συζητάμε άλλη υποχρεωτικότητα» και εξήγησε ότι «ο λόγος που μπήκε η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 είναι γιατί πρόκειται για τους κατ’ εξοχήν ευάλωτους ανθρώπους στη νόσο».
Σχετικά με την 5νθήμερη καραντίνα, ανέφερε αυτή είναι μία διεθνής απόφαση γιατί φαίνεται ότι ειδικά στην Omicron τα συμπτώματα λήγουν σε 2-3 μέρες.
Πρόσθεσε πως αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά και συνεχίζει να έχει συμπτώματα δεν πάει στη δουλειά του, για προστασία δική του και των συναδέλφων του.
Σχετικά με την επίταξη ιατρικών υπηρεσιών η κα Γκάγκα εξήγησε ότι έρχεται γιατί υπάρχει πάρα πολλή δουλειά στις απλές κλίνες, «έχουμε πολύ κόσμο που χρειάζεται νοσηλεία και σαφώς όταν έχεις 5000 νοσηλείες αντί για 1000 χρειάζεσαι περισσότερα χέρια. Επίσης, χρειάζεται λίγη βοήθεια για τα εμβολιαστικά κέντρα και ειδικά από παιδιάτρους για τα παιδιά, γιατί οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και άρα προσπαθούμε να κάνουμε Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για τα παιδιά με ασφάλεια».

Πέτσας: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί - Επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, πρόστιμα και απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους

Κανένα ενδεχόμενο δεν απέκλεισε όσον αφορά στα νέα μέτρα και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το ζητούμενο των τελευταίων ημερών αφορά στο πως θα ανακοπεί το πολύ μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές.
Εξήγησε πως εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί.
Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60

Για την επιβολή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας άφησε ένα παράθυρο παράτασης, λέγοντας ότι έως τότε «έχουμε μέρες» και «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η αύξηση του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πολύ μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 50, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι κάποια από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της.

Θεμιστοκλέους: Μέχρι τη Δευτέρα 10/1 ακόμα 40.000 νέα ραντεβού για παιδιά 5-12 ετών – Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων

Μέχρι τη Δευτέρα (10/01) θα ανοίξουν ακόμα 40.000 νέα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 12 ετών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Open ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί mega εμβολιαστκό κέντρο για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς από το υπουργείο Υγείας έχει υπάρξει συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι παρά τον αρχικό δισταγμό είναι αυξημένη η ζήτηση για ραντεβού για τα παιδικά εμβόλια.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με αυξημένα μέτρα στις 10/1, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «θα γίνουν πάρα πολλά τεστ πριν πάνε σχολείο. Περιμένουμε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα».
Κατά τον ίδιο, είναι «δεδομένο ότι θα πιεστεί κάποια στιγμή το Σύστημα Υγείας».
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θα γίνει τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 ετών, είπε, πως αυτό θα γίνει μόνο για όσους ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες

Ξέμειναν από self test τα φαρμακεία - Βαλτάς (Πρόεδρος ΠΣΦΑ): Έχουν φύγει 8,5 εκατ. self test - Τι απέγιναν;

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στα φαρμακεία σε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, τα οποία έως σήμερα διανέμονται δωρεάν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.
Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα self test, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι, από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση με την τρίτη δόση

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό.
Οι επιστήμονες βρήκανε ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση», ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι «τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Omicron, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Delta.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών».
Αναφερόμενη στην πενθήμερη καραντίνα, τόνισε πως είναι κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.
Πρόσθεσε ωστόσο πως«αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις».
Όπως ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου, «το πρόβλημα με την Omicron δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος μένουν ακάλυπτα, και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί».
Για τα νοσοκομεία, όπου οι εφημερίες στη σκιά της Omicron είναι εφιαλτικές, καθώς εκατοντάδες είναι και οι υγειονομικοί που νοσούν, αλλά και με αφορμή την κατάσταση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου πάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα και είναι σε αναστολή 90 υγειονομικοί, η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς».

Καπραβέλος: Κανένας ασθενής με Omicron στις ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές εν μέσω του πέμπτου πανδημικού κύματος να παραμένουν υψηλές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ασθενής με τη μετάλλαξη Omicron στις ΜΕΘ.
«Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Omicron (…) το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από την Delta», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Ν. Καπραβέλος.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο «Παπανικολάου», έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Omicron στις ΜΕΘ, ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά.
Πάντως, υψηλές παραμένουν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, έγιναν περίπου 50 στην τελευταία εφημερία, ενώ οι περισσότεροι από 140 που έφτασαν στο νοσοκομείο σε ποσοστό 90% είναι ανεμβολίαστοι και κάποιοι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Omicron, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει νόσηση και νοσηρότητα αντίστοιχη με της Delta.

Παγώνη: Αυξήθηκε η προσέλευση στις απλές κλίνες

Πάνω από 45% αυξήθηκε η προσέλευση ασθενών στις απλές κλίνες, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη.
Η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι τα περιστατικά που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία στις ΜΕΘ είναι αποκλειστικά της μετάλλαξης Delta με επιπλοκές υψηλού κινδύνου και κυρίως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Γώγος: Δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Omicron

«Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα. Το στέλεχος δημιουργεί προβλήματα λόγων των μέτρων αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων», δήλωσε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τη μετάλλαξη Omicron.
Μάλιστα τόνισε πως «δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Omicron»
«Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος. Παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός Και μετά από 1-2 μήνες να είναι καλύτερη η κατάσταση», εξήγησε στην τηλεόραση του Open.

Εισήγηση της Επιτροπής για επιστροφή ύστερα από πενθήμερη καραντίνα για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Την επιστροφή στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για όλους τους εργαζόμενους στις νευραλγικές δομές του Ελληνικού Δημοσίου που νοσούν από κορωνοϊό.
Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής μετά από σχετικό ερώτημα που τους έχει υποβληθεί, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα (έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, νοσηρότητα της μετάλλαξης Omicron) και εισηγούνται: οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα που θεωρούνται καίριες για την λειτουργία του Κράτους, όπως Υγεία, Σώματα Ασφαλείας κ.α., μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα μετά την πενθήμερη καραντίνα λόγω νόσησης από Covid-19 και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ.
Η παραπάνω εισήγηση θα τεθεί υπόψη των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας) και η τελική απόφαση θα αποτυπωθεί σε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση σε ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη πίεση που θα υπάρξει σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής που να έχει διασωληνωθεί λόγω της Omicron.
«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις Delta, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές περιστατικών Covid σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 34%, με το εντονότερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην Αττική, που καταγράφονται περίπου οι μισές εισαγωγές.
Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχουν αναλάβει το 40% των νοσηλειών ασθενών με Covid της χώρας.

Στους 21.263 οι νεκροί

Τα νέα 7/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 29.334, εκ των οποίων 87 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.451.354 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 50% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 447 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.610 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.263 θάνατοι.
fwsfw.jpg
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 632 (58,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 538 (85,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (14.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

fef_1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 612 (ημερήσια μεταβολή +3,2%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis7_1.webp

 

Στις 12 Ιανουαρίου η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη – Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η παράλλαξη Omicron.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η διάρκεια της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών θα είναι ενός μήνα.

Το ΦΕΚ

Το ΦΕΚ αναφέρει ότι:
«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.
Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).
Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμί- δας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.
Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».

Κορωνοϊός - ECDC: Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα, και σχεδόν oλόκληρη η Ευρώπη

Σε βαθύ «κόκκινο» παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη του ECDC για τον κορωνοϊό
ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στο χάρτη του ECDC μεγάλο μέρος της Ευρώπης βυθίζεται στο «κόκκινο» στο σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.

FIbeMa_UYAEoRIw.jpg

Σε βαθύ «πράσινο» εμφανίζεται πάντως η χώρα μας σε ό,τι αφορά το δείκτη των τεστ που διενεργούνται, ενώ όλη η χώρα είναι στο πορτοκαλί σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα που ήταν στο κίτρινο όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας.
2021w52_covid19_eu_eea_national_testing_rate.png
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Josh Hopkins οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 5,47 εκατ. και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ.
Οι δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τα 9,3 δισεκ.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Αγωνία όμως υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, σε «ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή», όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με:

  • ένα επιπλέον self-test (συνολικά τρία) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10 - 15 Ιανουαρίου, που θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
  • διενέργεια των δύο δωρεάν εβδομαδιαίων self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονται.

Ειδικότερα, για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

  • 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
  • 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
  • 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.
3_131.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης