Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη μάχη κατά της Omicron ιδιώτες γιατροί και κλινικές - Στα 33.716, τα κρούσματα, στους 21.185 οι θάνατοι

Στη μάχη κατά της Omicron ιδιώτες γιατροί και κλινικές - Στα 33.716, τα κρούσματα, στους 21.185 οι θάνατοι

Φύλλα πορείας από αύριο σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ -  Ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτικός τομέας θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την Omicron να είναι πλέον η κυρίαρχη σε ποσοστό πάνω από το 90% σε όλη την χώρα, συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την τεράστια διασπορά του ιού και για τις δυσλειτουργίες που μπορεί αυτή να προκαλέσει στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, των συγκοινωνιών και κυρίως του συστήματος υγείας.
Η μεγαλύτερη αγωνία, όπως είναι αναμενόμενο, εντοπίζεται στο ΕΣΥ και στο εάν αυτό θα καταφέρει να σταθεί όρθιο για να διαχειριστεί την πανδημία δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που νοσεί αλλά και των χιλιάδων κενών που έχουν δημιουργηθεί από την απουσία των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική και υποστηρίζει πως η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, έχει δρομολογηθεί η επίταξη των υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς για αύριο Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, με τα πρώτα φύλλα πορείας να αναμένονται το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.
Οι ιδιώτες γιατροί αναμένεται να εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης έγιναν 1.351 νέες εισαγωγές, με περίπου τις μισές εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, ώστε να ανταποκριθούν στο «τσουνάμι» της Omicron.
Στην πίεση αυτή, συμβάλλει η διασπορά του κορωνοϊού και εντός των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα καθώς είναι θετικοί σε κορωνοϊό.

Από σήμερα 7/1 τα πρώτα «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, δρομολογείται για μια ακόμη φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς τόσο στην Αττική όσο και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές που είναι στο "κόκκινο" λόγω κορωνοιού στην κοινότητα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η επίδοση των πρώτων «φύλλων πορείας» στους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα 7/1 ή το αργότερο τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ώστε να βρεθούν στις κλινικές του Συστήματος Υγείας που χρειάζονται ενίσχυση.
Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτικός τομέας ενισχύουν τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο

Μαζί με την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, σε εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40% των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας
Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν σήμερα, στο σύνολό τους, 1.276 απλές κλίνες covid που μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φτάσουν τις 1.448.
Σε αυτές θα προστεθούν από την προσεχή Δευτέρα και άλλες 300 κλίνες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Σε περίπτωση που παρουσιαστούν ανάλογες ανάγκες, με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Παράλληλα, στη μάχη κατά της πανδημίας θα πέσουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνδρομή στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με το παράδειγμα του νοσοκομείου 251 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο υποδεχόταν επείγοντα περιστατικά του γενικού πληθυσμού στην αρχική έξραση του 2021, να αποτελεί οδηγό.
Τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των περιστατικών θα έχει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Δημόσιο

Όσον αφορά το Δημόσιο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας
Και όλα αυτά τη στιγμή που αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, εξέλιξη που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το εάν αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Πάντως, ήδη η κυβέρνηση – και προκειμένου να ενισχύσει τους εμβολιασμούς με α’ και γ’ δόση, προσανατολίζεται στο να οριστικοποιήσει τη λήξη του πιστοποιητικού του εμβολιασμού στους 7 μήνες, κάτι που σημαίνει πως όσοι πολίτες άνω των 18 ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση της δεύτερης δόσης και συνεπώς δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Στους 21.185 οι νεκροί

Τα νέα 6/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 33.716, εκ των οποίων 76 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.422.020 (ημερήσια μεταβολή +2,4%), εκ των οποίων 50,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 358 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.185 θάνατοι.
krousmata1_3.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (58,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
krousmata3_0.jpg


To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 542 (84,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (15,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.795 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 593 (ημερήσια μεταβολή -7,49%).
krousmata2_4.jpg
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 486 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

krousmata7.jpg

Αγωνία για σχολεία


Αγωνία όμως υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, σε «ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτή την στιγμή», όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με:

  • ένα επιπλέον self-test (συνολικά τρία) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10 - 15 Ιανουαρίου, που θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
  • διενέργεια των δύο δωρεάν εβδομαδιαίων self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονται.

Ειδικότερα, για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

  • 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
  • 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
  • 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.

3_131.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης