Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επέλαση της Omicron - Στα 43.386 τα κρούσματα, στους 21.115 οι θάνατοι - Έκρηξη με 641 εισαγωγές σε νοσοκομεία

Επέλαση της Omicron - Στα 43.386 τα κρούσματα, στους 21.115 οι θάνατοι - Έκρηξη με 641 εισαγωγές σε νοσοκομεία
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Υπό τον κλοιό της παράλλαξης Omicron βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία χθες Τρίτη 4/1 κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα, τη στιγμή που η πίεση αυτή αρχίζει να αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα δεκάδες κρούσματα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πολλοί υγειονομικοί παραμένουν λόγω νόσησης εκτός εργασίας και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στο Λαϊκό, στο «Άγιος Σάββας», στο «Έλενας Βενιζέλου» με την ΠΟΕΔΗΝ να κάνει λόγο συνολικά για περίπου 2.000 υγειονομικούς εκτός υπηρεσίας, εξέλιξη που αν μη τι άλλο σημαίνει συναγερμό και ανησυχία στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση των περιστατικών covid, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος αυτού που τοποθετείται για τα τέλη Ιανουαρίου.
Και ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 40% το τελευταίο 24ωρο κάτι που εκτιμάται – τουλάχιστον βάσει των όσων συμβαίνουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη - πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στο άνοιγμα των σχολείων, κίνηση που κατά πολλούς ειδικούς αναμένεται πως θα συμβάλει και αυτή στην περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων.
Δεν λείπουν μάλιστα και οι ειδικοί εκείνοι, οι οποίοι προειδοποιούν όχι μόνο για πιθανές δυσλειτουργίες των σχολείων και των νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες, αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία του κράτους, με την κυβέρηση πάντως να υποστηρίζει πως και σχέδιο υπάρχει και πως η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.
Και ενώ ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε δομές υγείας για να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν νοσούν, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει πλαφόν στα 47 ευρώ για την τιμή των μοριακών (PCR) τεστ καθώς και να τροποποιήσει τα μέτρα για το πότε και ποιοι θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης.

Γκάγκα (Αναπ. Υπ. Υγείας): Πάνω από 90% η Omicron στην Ελλάδα - Επίταξη ιδιωτών γιατρών από 7/1

Πλήρης είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση που έκανε με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.
Συμφωνα με τα στοιχεία, στις 31/12, η Omicron εντοπίστηκε στο 89% των δειγμάτων.
Αυτό, είπε, δείχνει την αυξητική τάση και σήμερα πιθανώς «έχει ξεπεράσει το 90%», με αποτέλεσμα να επικρατεί στην κοινότητα.
Σήμερα, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 10,4%, που είναι υψηλός αλλά μικρότερος από χθες.
«Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους και σε περίπτωση συμπτώματος, να ελεγχόμαστε με τεστ» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και έχει θετικό rapid test, δεν χρειάζεται να υποβληθεί και στα PCR για να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.
«Υπάρχει πίεση για τεστ, που μπορούμε να αποφύγουμε», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται νοσηλεία.
Στο νοσοκομεία, η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε την επίταξη ιδιωτών ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς οι εισαγωγές έχει αυξηθεί.
Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, ανέφερε, είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φτάνει στο 4%.
«Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και στη μείωση κατά 3% των ασθενών που κατέληξαν.
«Οι διαγνώσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο συνεχίζεται η μείωση των θανάτων.
Στην Ευρώπη υπήρξε 73% αύξηση στις διαγνώσεις και μείωση των θανάτων κατά 4%», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η έξαρση της πανδημίας είναι μαζική.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 200%.
Ωστόσο υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 1%.
Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, υπάρχει μείωση κατά περίπου 4%.
Η επέλαση της Omicron συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των σκληρών δεικτών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, βλέπουμε ίσως το αποκορύφωμα της διασποράς.
Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού από όλους.

Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing.
Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά.
«Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται.
Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία.
Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

Στους 21.115 οι νεκροί

Τα νέα 5/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 43.386, εκ των οποίων 69 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.388.309, εκ των οποίων 50,1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 326 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.398 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,26 (95% ΔΕ: 1,06 - 1,47).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.115 θάνατοι.
dwdwfd.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 628 (619 χθες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


dwkdkkj.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.787 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41,81%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
xartis5_1.webp



Άνοιγμα σχολείων 10/1 με περισσότερα τεστ

Η κυβέρνηση, με στόχο τη διασφάλιση της αναντικατάστατης δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και την προστασία που προσφέρουν τα σχολικά υγειονομικά πρωτόκολλα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2 που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες, 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξέφρασε τη σύσταση της επιτροπής για προληπτικό έλεγχο με ένα αντιγονικό τεστ (self, rapid) 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω της αυξημένης κοινωνικοποίησης και κινητικότητας των εορτών, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Omicron σε παιδιά.

Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης

Η άνοδος των κρουσμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οδηγεί σε αλλαγές ως προς τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις οποίες για τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν με COVID-19 θα αρκεί το rapid test, ενώ το αρνητικό PCR παραμένει υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους.
Για άδεια από την εργασία ωστόσο, αρκεί το θετικό rapid test για όλους.
Υπενθυμίζεται πως η άνοδος της πανδημίας διπλασίασε σχεδόν τη ζήτηση μοριακών ελέγχων (PCR).

Άδεια με rapid test

Στην περίπτωση, ωστόσο, παροχής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα είναι αρκετό το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους «και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια» είπε ο κ.Πλεύρης.
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά», ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το ΕΣΥ.

Στο 50% η τηλεργασία στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Omicron» παρείχε πριν ακόμα την έλευση του 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.
Συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, «ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας» αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, όπου απαριθμώνται όλα τα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».

Δικλείδα Ασφαλείας

Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες στο Δημόσιο, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δηλαδή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου» υπαλλήλους.
«Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει», όπως προβλέπεται ακόμη στην ίδια εγκύκλιο.
Σε κάθε περίπτωση, «η παρεχόμενη από τους υπαλλήλους τηλεργασία δεν θα επηρεάσει την εξυπηρέτηση των πολιτών» υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες».

Τζανάκης για σχολεία: Δεν με φοβίζει να αρρωστήσουν τα παιδιά, αλλά να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα

Τις ανησυχίες του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος είχε ζητήσει να παραταθεί κατά μια εβδομάδα η επαναλειτουργία τους.
«Η απόφαση τώρα έχει παρθεί.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι την υποστηρίξουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τα σχολεία, να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αυστηρά και να αποδώσει αυτή η απόφαση
Όλοι θέλουν τα παιδιά να είναι στα σχολεία, όλοι θέλουν δια ζώσης εκπαίδευση.
Το θέμα δεν είναι η γνώμη του καθενός, αλλά να υποστηριχθεί αυτή η απόφαση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης.
«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως εάν δινόταν μια παράταση μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Προβληματισμός για self test

Αναφερόμενος στα self test που θα αυξηθούν στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται το συγκεκριμένου τύπου test είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού.
«Έτσι ένα παιδί την Κυριακή μπορεί να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη.
Όμως, Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ.Τζανάκης είπε ότι οι προβλέψεις θα εξαρτηθούν και από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.
«Στις 18-20 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Omicron, με πάνω από 65.000 κρούσματα» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Να έμεναν κλειστά τα σχολεία για την προστασία των ανεμβολίαστων;

Τη θέση πως τα σχολεία δεν πρέπει να μείνουν κλειστά, μόνο και μόνο για να προστατευτούν οι πολίτες εκείνοι που επιμένουν να μην εμβολιάζονται διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Η λογική με τα σχολεία είναι παρά πολύ απλή...
Αυτοί που υποστήριζαν να μη λειτουργήσουν τα σχολεία το έλεγαν για να μην υπάρχει έτι περαιτέρω διασπορά για να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους.

Υπάρχει κι η αντίστροφη λογική: λειτουργώ κανονικά τα σχολεία γιατί εκεί τα παιδιά επιτηρούνται.
Το 99% των εκπαιδευτικών θα βλέπει το παιδί, και θα του λέει 'φόρα τη μάσκα'.
Οι περισσότεροι των γονέων είναι λογικοί άνθρωποι, θα οδηγήσουν το παιδί σε self test, δηλαδή θα έχουμε καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.
Αν μείνει το παιδί σπίτι, θα κάνει ο γονέας στο παιδί 3 self test την εβδομάδα για να ξέρει αν έχει νοσήσει;
Κανένα δε θα κάνει» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

«Οι μόνοι που θα κέρδιζαν από τη μη λειτουργία των σχολείων είναι οι καφετέριες και οι ανεμβολίαστοι που θα προστατευτούν.
Έχουμε πλέον το απόλυτο εργαλείο για να είναι απολύτως ασφαλή τα παιδιά μας και λέγεται εμβόλιο.
Θα έλεγα στους ανεμβολίαστους, «αγαπητοί συμπολίτες ανεμβολίαστοι, επειδή κινδυνεύετε τώρα που υπάρχει κύμα, θα περιοριστείτε ακόμα περισσότερο για να προστατευτείτε μέχρι να βάλετε μυαλό και να εμβολιαστείτε».
Η μοναδική λύση να για φύγουμε από το κακό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες είναι ο εμβολιασμός.
Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Όλα τα αλλά δεν είναι απλώς ημίμετρα, είναι για να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Για τη μετάλλαξη από το Καμερούν

Ερωτηθείς για τη νέα παράλλαξη από το Καμερούν που εμφανίστηκε στη Γαλλία, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι «συνεχώς θα βγαίνουν νέα μεταλλαγμένα στελέχη όσο δίνεις χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται».
«Θα κάνει τυχαία λάθη στον πολλαπλασιασμό, κάποια από αυτά θα ευνοούν τη μεταδοτικότητα του ιού, άρα τη δυνατότητα του να επιβιώσει και θα επικρατούν.
Το καλό σενάριο είναι το επόμενο στέλεχος να είναι πιο αδύναμο από την Omicron…
Κάθε ένα νέο στέλεχος φαίνεται να είναι λιγότερο νοσογόνο και θανατηφόροι από τα προηγούμενα γιατί δεν συμφέρει τον ιό να σκοτώνει πολλούς, αν σκοτώσει πολλούς θα εξαφανιστεί.
Τώρα το Omicron είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησιγόνο, αλλά να μην πέσει ο κόσμος στην παγίδα ότι είναι απλό κρυολόγημα, άρα να κολλήσουμε όλοι να τελειώσουμε με την πανδημία…» υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως ο ανεμβολίαστος είναι κατ’ ουσίαν ο μόνος που κινδυνεύει.

3_131.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης