Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην τροχιά της «Omicron» η Ελλάδα - 260.770 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Στην τροχιά της «Omicron» η Ελλάδα - 260.770 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Ασταμάτητη η Omicron - Εκτίναξη των κρουσμάτων στα 50.126, στους 21.053 οι θάνατοι - Άνοιγμα σχολείων 10/1 με τρία 3 self test
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)  Αξιοποιώντας τα αντιγονικά τεστ κορωνοϊού (rapid,self), ένα από «δώρα της επιστήμης» όπως χαρακτήρισε η Υπουργός Παιδείας, τα «όπλα» που θα μας χαρίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με εισέτι ενισχυμένο το προστατευτικό τους πλαίσιο που κράτησε τη διασπορά του κορωνοϊού σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ των μαθητών.
Παράλληλα, κατά τη χθεσινή 4/1 έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ανακοινώθηκαν και αλλαγές που φέρνει η κυριαρχία της παραλλαγής Omicron για εμβολιασμένους πολίτες ως προς τα πιστοποιητικά νόσησης.
Οι αναπροσαρμογές που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επί τη βάσει των περισσότερων διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με την πολύ μεταδοτικότερη νέα παραλλαγή μεν, με μικρότερο χρόνο επώασης και νόσησης δε -ηπιότερης επιπροσθέτως όπως δείχνουν τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο-, υιοθετούνται σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη, με τα χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά εν μέσω πέμπτου επιδημικού κύματος και την αθρόα προσέλευση πολιτών για ελέγχους PCR να έχουν «λυγίσει» τα διαγνωστικά κέντρα.

Άνοιγμα σχολείων με περισσότερα τεστ

Με στόχο τη διασφάλιση της αναντικατάστατης δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και την προστασία που προσφέρουν τα σχολικά υγειονομικά πρωτόκολλα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με:

  • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2 , που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.
Τέλος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξέφρασε τη σύσταση της επιτροπής για προληπτικό έλεγχο με ένα αντιγονικό τεστ (self, rapid) 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω της αυξημένης κοινωνικοποίησης και κινητικότητας των εορτών, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Omicron σε παιδιά.

260. 770 κρούσματα σε μία εβδομάδα – Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης

Τη σφοδρότητα της Omicron αποτυπώνουν εδώ και μία εβδομάδα οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες από την περασμένη Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο πενταψήφιο νέων κρουσμάτων (21.657) μέχρι το χθεσινό 4/1 ρεκόρ των 50.126, έχουν καταγραφεί 260.770 λοιμώξεις με δραματική πρωταγωνίστρια την Αττική.
Στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν χθες 4/1 19.828 κρούσματα, υπερτριπλάσια από αυτά της Θεσσαλονίκης (5.459) που κατά το περασμένο επιδημικό κύμα ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής. Επιπλέον, σε 55 από τις 73 περιφερειακές ενότητες της χώρας που ανιχνεύεται σήμερα ο κορωνοϊός, οι νέες λοιμώξεις αποτυπώνονται σε τριψήφια και τετραψήφια νούμερα.
Η άνοδος των κρουσμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οδηγεί σε αλλαγές ως προς τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις οποίες για τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν με COVID-19 θα αρκεί το rapid test, ενώ το αρνητικό PCR παραμένει υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους.
Για άδεια από την εργασία ωστόσο, αρκεί το θετικό rapid test για όλους.
Υπενθυμίζεται πως η άνοδος της πανδημίας διπλασίασε σχεδόν τη ζήτηση μοριακών ελέγχων (PCR).
«Παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες», δήλωσε επιπλέον ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε πως έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όποτε χρειαστεί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Άλλοι 452 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, με τον μέσο όρο του επταημέρου στους 429.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 619 και κατά 84.81% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ με τους 61 νέους θανάτους από κορωνοϊό, έσπασε το φράγμα των 21.000 (21.053).

Άδεια με rapid test

Στην περίπτωση, ωστόσο, παροχής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα είναι αρκετό το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους «και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά», ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το ΕΣΥ.

Στο 50% η τηλεργασία στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Omicron» παρείχε πριν ακόμα την έλευση του 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.
Συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, «ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας» αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, όπου απαριθμώνται όλα τα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».

Δικλείδα Ασφαλείας

Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες στο Δημόσιο, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δηλαδή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου» υπαλλήλους.
«Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει», όπως προβλέπεται ακόμη στην ίδια εγκύκλιο.
Σε κάθε περίπτωση, «η παρεχόμενη από τους υπαλλήλους τηλεργασία δεν θα επηρεάσει την εξυπηρέτηση των πολιτών» υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες».


Στους 21.053 οι νεκροί

Τα νέα 4/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923, εκ των οποίων 50.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι.
wjdwjdwjdjwjdwjd.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (59,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15,19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
fwkfkwkf.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3,43%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.
xartis4_1.webp


Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην εστίαση είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
3_131.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης