Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Να επιβληθεί μια σοβαρή υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Βασιλακόπουλος: Να επιβληθεί μια σοβαρή υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Κάτι πρέπει να κάνουμε με τους 350.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως πρέπει να επιβληθεί μια «σοβαρή υποχρεωτικότητα», ώστε να εμβολιαστούν άμεσα οι ανεμβολίαστοι, από τους οποίους θα πιεστεί το σύστημα όταν κολλήσουν κορωνοϊό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
«Υπάρχει υποχρεωτικότητα και υποχρεωτικότητα.
Αυτή που έχει επιβληθεί στους άνω των 60 δεν είναι σοβαρή, με 100 ευρώ πρόστιμο.
Δεν υπάρχει σοβαρή πίεση από αυτό το μέτρο» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως «ότι και αν κάναμε, σε ένα ποσοστό ανθρώπων, δεν θα μπορούσαμε να τους πείσουμε».
«Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ανεμβολίαστοι, δυστυχώς έχουμε μόνο 10.000 νέες δόσεις κάθε μέρα, σε ανθρώπους που κάνουν την πρώτη δόση.
Είναι πολύ μικρό νούμερο, δηλαδή σε έναν μήνα μόνο 300.000 από τα 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστων Ελλήνων και αυτό είναι πρόβλημα.
Κι αν εξαιρέσουμε από τα 3 εκατομμύρια, περίπου 500 χιλιάδες παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας που μπορούν να εμβολιαστούν και δεν το κάνουν.
Και ταυτόχρονα έχουμε γύρω στις 350.000 άνω των 60 ετών – αυτοί που κυρίως πεθαίνουν - που δεν εμβολιάζονται και κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτό», υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Αυτήν την εβδομάδα θα δούμε τι γίνεται με τις νοσηλείες

Ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι η Omicron έχει πολύ μικρότερες επιπτώσεις στους πνεύμονες σε σχέση με την Delta και άλλες παραλλαγές.
«Το στέλεχος Omicron αγαπάει πολύ περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη τα οποία κατέβαιναν πολύ πιο γρήγορα στο κατώτερο αναπνευστικό και έκαναν βαριές πνευμονίες.
Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε σε σημαντικό βαθμό λιγότερες νοσηλείες , γιατί εξαιτίας της πνευμονίας συνήθως νοσηλεύεσαι, όχι επειδή έχεις ένα γδάρσιμο στο λαιμό, ένα συνάχι κι έναν βήχα.
Ωστόσο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό αγαπάει και το κατώτερο αναπνευστικό και κάνει πνευμονίες, οπότε όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι ήδη βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών που πηγαίνουν στα νοσοκομεία, θα το δούμε όμως μεσοσταθμικά αυτή την εβδομάδα τι θα συμβεί.
«Γενικώς, εκεί που προηγήθηκε χρονικά η επέλαση της Omicron σε σχέση με την Ελλάδα, δεν είδαμε τρομερή πίεση στα συστήματα Υγείας - είδαν αύξηση αλλά όχι πολύ μεγάλη.
Είναι δεδομένο ότι το Omicron είναι λιγότερο νοσογόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν κολλήσουν πάρα πολλοί έστω και μικρότερο ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν να πάνε στο νοσοκομείο, ότι δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία μας», διευκρίνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας: Και πάλι το μεγάλο πρόβλημα στην Όμικρον είναι οι ανεμβολίαστοι, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο εμβολιασμένος, αυτός που είναι με δυο δόσεις αλλά κυρίως αυτός με τρεις δόσεις, ακόμα και να κολλήσει, η πιθανότητα να πάει στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης