Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ισχύ από τις 06:00 αύριο Πέμπτη 30/12 τα νέα μέτρα – Συναγερμός για Omicron, εκτιμήσεις για 30.000 κρούσματα

Σε ισχύ από τις 06:00 αύριο Πέμπτη 30/12 τα νέα μέτρα – Συναγερμός για Omicron, εκτιμήσεις για 30.000 κρούσματα
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Από αύριο Πέμπτη 30/12 στις 06:00 το πρωί θα τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού μετά το σοκ των 21.657 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για περίπου 30.000 κρούσματα και σήμερα 29/12.
Η εξέλιξη αυτή «κλείδωσε» στην έκτακτη διάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος είναι και αυτός που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 15:00 το απόγευμα.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, ανατρέποντας τους προηγούμενους σχεδιασμούς που προέβλεπαν την εφαρμογή των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.
Πλέον το ζητούμενο είναι να προληφθούν οι συνωστισμοί ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, κάτι που σημαίνει πως και η έλευση του 2022 θα μας βρει - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά -  υπό περιορισμό.
Σημειώνεται πως για τις 13:00 είναι προγραμματισμένη και η σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι θα εξετάσουν τα νέα μέτρα και τα επόμενα βήματα.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα όλων παραμένει το εάν και πόσα από αυτά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα θα καταλήξουν στα νοσοκομεία καθώς και το εάν θα αντέξει το ΕΣΥ να διαχειριστεί ένα ακόμα μαζικό κύμα νοσηλειών.
Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως τα νοσοκομεία λειτουργούν εδώ και μήνες στα όρια τους, και επισημαίνουν πως δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν εφόσον επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο των αυξημένων νοσηλειών.
654_1.JPG

Τα μέτρα

Σημειώνεται πως τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία επρόκειτο να ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ήταν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται.
  • Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες
  • Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

Πάντως, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς δεν αποκλείεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο έως τις 02:30 τα ξημερώματα για τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης.
Τις ορισικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι ειδικοί κατά τη σημερινή τους σύσκεψη.

Οικονόμου: Γνωστά τα μέτρα, πιθανές κάποιες τροποποιήσεις


Τη θέση πως εντός της ημέρας και μετά τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, θα ανακοινωθεί το πότε και το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Οικονόμου είπε πως «τα μέτρα θα είναι λίγο - πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.
«Πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι, θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά, νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο.
Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Omicron στα μεγέθη που γνωρίζουμε.
Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Πρόθεση μας να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους.
Ωστόσο, είπε ότι έως τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να πετυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Omicron να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε στη 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία.
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Τζανάκης: Θα δούμε και 30.000 κρούσματα - Έχουμε και Omicron και Delta

Την θέση πως δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να φτάσουμε ακόμα και στα 30.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως έχουμε κρούσματα και Omicron και Delta.
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα.
Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική.
Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Delta, τα υπόλοιπα είναι Omicron και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000».
Όπως είπε, από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Delta και πλέον με την επικράτηση της Omicron όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Μέτρα

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Ο κ.Τζανάκης εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του δείκτη θετικότητας.
«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε ο κ.Τζανάκης.

Τα σχολεία θα κλείσουν

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τα σχολεία ο κ.Τζανάκης θεωρεί πως θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
«Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά.
Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση.
Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε ο καθηγητής.

Τετραψήφια κρούσματα σε έξι περιοχές της Αττικής

Η κινητικότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο εσωτερικός τουρισμός και η επανένωση οικογενειών για τον εορτασμό τους φαίνεται να αποτυπώνεται σταδιακά στις επιδημιολογικές εκθέσεις, όπως άλλωστε συνάγεται από την «έκρηξη» του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές, με πλέον χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας και Καρδίτσας με 23 και οκτώ φορές περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, 47 έναντι 2 (+2.250%) και 341 έναντι 42 (+711%) αντίστοιχα.
Στο νέο ρεκόρ της διασποράς του ιού οδήγησαν τα 556.060 τεστ, από τα οποία προκύπτει θετικότητα 3,89%.
Τα χθεσινά 28/12 κρούσματα είναι υπερτριπλάσια της περασμένης Τρίτης, οπότε υψηλός αντίστοιχα αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (555.381) είχε καταλήξει σε 6.424 διαγνώσεις κορωνοϊού και θετικότητα 1,15%.
Ακόμη και το ρεκόρ τεστ που καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου (636.213) είχε αποκαλύψει 8.613 κρούσματα.
Μόνο στην Αττική σήμερα εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα με τετραψήφιο αριθμό σε έξι περιοχές.
Τα περισσότερα αφορούν στο Κέντρο (3.226) και έπειτα 1.770 στα Βόρεια Προάστια, 1.179 στα Νότια, 1.121 στην Ανατολική Αττική, 1.089 στα Δυτικά Προάστια και 1.032 στον Πειραιά.
Η «εκτόξευση» στη μετάδοση του ιού δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για το διάστημα έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021, το 42,1% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή ενώ στην επαρχία μόλις το 7,7%. Πρόκειται μάλιστα για δεδομένα που αντανακλούν ένα περιορισμένο σύνολο ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση και όχι τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Omicron στην κοινότητα.
«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας», ανέφερε για την Omicron τη Δευτέρα που μας πέρασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εικόνα της επίπτωσης της παραλλαγήςστο σύστημα υγείας, σημειώνεται ότι οι 340 εισαγωγές ασθενών το περασμένο 24ωρο έδειξαν αύξηση κατά 17.65% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 635 διασωληνωμένους ασθενείς (629 χθες), με 540 (85.04%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, και 60 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει 20.557 άνθρωποι με τη νόσο του κορωνοϊού, το 11% εκ των οποίων τον τρέχοντα μήνα.

Ιωάννινα - Κέρκυρα: Στα ύψη ο κορωνοϊός σε διασπορά και λύματα

Τα σκήπτρα της πρωτιάς στη διασπορά έχει παραδώσει η Βόρεια Ελλάδα στο λεκανοπέδιο, αφού στο σύνολό της ανιχνεύεται το 23% των συνολικών νέων λοιμώξεων (4.977), οι μισές από τις οποίες αφορούν την ΠΕ Θεσσαλονίκης (2.665).
Πάνω από 400 κρούσματα εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της χώρας, 412 στην ΠΕ Αχαΐας, 435 στην ΠΕ Ηρακλείου και 437 στην ΠΕ Λάρισας, με σημαντικό επιδημιολογικό βάρος σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως μαρτυρούν τα 258 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 185 στην ΠΕ Αργολίδας, 346 στην ΠΕ Εύβοιας, 236 στην ΠΕ Ημαθίας, 299 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 148 στην ΠΕ Καβάλας, 380 στην ΠΕ Κοζάνης, 228 στην ΠΕ Κορινθίας, 185 στην ΠΕ Λακωνίας, 241 στην ΠΕ Μαγνησίας και 169 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
Πολλά κρούσματα καταγράφονται και σε νησιά, όπως τα 177 στην ΠΕ Λέσβου, τα 64 στην ΠΕ Χίου, τα 41 στην ΠΕ Λευκάδας αλλά και 160 στην ΠΕ Κέρκυρας που μαζί με την ΠΕ Ιωαννίνων (299 νέα κρούσματα) αποτελούν τις δύο περιοχές με παράλληλη έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματά τους.
Ειδικότερα, για την εβδομάδα 20 - 26 Δεκεμβρίου 202, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ διαπίστωσε αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε κατά 191% στην Κέρκυρα και 233 στα Ιωάννινα, ενώ κατά 100% αυξήθηκε το φορτίο στα λύματα της Αττικής.

Μετάλλαξη Omicron: Μειώνεται στις 5 ημέρες η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς

Σε πέντε από δέκα μέρες μειώνεται η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς με λοίμωξη Covid 19, όπως αποφασίστηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά και τις νέες οδηγίες του CDC.
Ειδικότερα, μετά και τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα θα μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.
Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με τεστ κορωνοϊού, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Στους 20.557 οι νεκροί


Στους 20.557 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 128/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.657, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885, εκ των οποίων 50.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 195 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ αναδρομικά καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.557 θάνατοι.

eody_28_12_1.jpg

Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 (60,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody_28_12_2_1.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (85.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (14.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.734 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 340 (ημερήσια μεταβολή +17,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.
eody_28_12_6.jpg

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης