Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Έκρηξη» κοντά στα 20.000 κρούσματα σήμερα 28/2 - Προς επίσπευση μέτρων - Μειώνεται η καραντίνα για ασυμπτωματικούς

«Έκρηξη» κοντά στα 20.000 κρούσματα σήμερα 28/2 - Προς επίσπευση μέτρων - Μειώνεται η καραντίνα για ασυμπτωματικούς
Βράζει λόγω της Omicron η Αττική - Αύξηση 300% στα κρούσματα - Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid στην Ελλάδα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης σήμερα Τρίτη 28/12 αναμένεται να καταγραφούν περισσότερα από 15.000 κρούσματα.
Πρόκειται για έναν αριθμό που δεν έχει προηγούμενο και που προκαλεί τεράστια ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας και το κυριότερο για το εάν αυτά τα κρούσματα θα οδηγήσουν σε βαριά περιστατικά, σε νοσηλείες και θανάτους, πιέζοντας ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Πλεύρης είπε πως θα ξεπεράσουμε σήμερα Τρίτη 28/12 τα 15.000 κρούσματα covid, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως πλέον αυτά αγγίζουν τα 20.000.
«Επικρατεί η Omicron γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό.
Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα» είπε ο υπουργός, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Μετάλλαξη Omicron: Μειώνεται στις 5 ημέρες η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς

Σε πέντε από δέκα μέρες μειώνεται η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς με λοίμωξη Covid 19, όπως αποφασίστηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά και τις νέες οδηγίες του CDC.
Ειδικότερα, μετά και τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα θα μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.
Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με τεστ κορωνοϊού, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Νωρίτερα τα μέτρα;

Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο κ.Πλεύρης είπε πως θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 29/12 η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα.
Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Προέχει η δημόσια υγεία.
Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τετάρτη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με βάση τα νέα νούμερα που καταγράφονται.
Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων.
Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε o κ.Πλεύρης, αναφέροντας πως υπάρχουν δύο στοχεύσεις.
«Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς» είπε ο κ.Πλεύρης.

Έκκληση στους νέους

«Πάρα πολύ νέος κόσμος αυτή τη στιγμή νοσεί.
Και θα νοσήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
Αν λοιπόν οι έφηβοι αισθανθούν πως έχουν εκτεθεί, τότε να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες του καθώς σε αυτές τις ηλικίες η παραλλαγή Όμικρον παραμένει επικίνδυνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
«Η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες» επισήμανε ο υπουργός.

Αύξηση 200% με 300% ημερησίως στην Αττική

Ο κ.Πλεύρης επισήμανε πως στην Αττική υπάρχει αύξηση 200% με 300% ημερησίως στα κρούσματα, νούμερα που όπως, δεν έδινε η μετάλλαξη Delta, της οποίας οι αυξήσεις στα κρούσματα ήταν της τάξης του 10% με 15%.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Omicron είναι κυριάρχη» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο η Omicron θα αποτελεί το μοναδικό στέλεχος που «θα μας απασχολεί».
Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως το Σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν έχει δεχθεί περισσότερη πίεση.
Χθες Δευτέρα 27/12 αναφέρθηκαν 9.284 κρούσματα, με την Αττική, η οποία μετρά πάνω από 4.000 μολύνσεις, να «βράζει» στην κυριολεξία από την Omicron, η οποία ευθύνεται για πάνω από το 70% των νέων κρουσμάτων.
«Όταν ξεκινάμε με 15.000 κρούσματα έως τώρα, με αρκετά τεστ, στα 550.000 τεστ, την ώρα που τα χθεσινά κρούσματα ήταν τόσα με 100.000 τεστ, άρα είναι λελογισμένη η αναλογία, όμως είναι κάτι που το εκτιμούμε με προσοχή» τόνισε ο κ.Πλεύρης.

Επέκταση υποχρεωτικότητας της γ' δόσης

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ.Πλεύρης είπε πως εξετάζεται η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας για την αναμνηστική δόση, ενώ δεν απέκλεισε το ίδιο να συμβεί και με την πρώτη δόση για τις νεότερες ηλικίες.
Όπως είπε, το 50% των κρουσμάτων είναι στην ηλικία ως 39 ετών, ενώ μόλις το 6% είναι στις ηλικίες πάνω των 60 ετών.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως από τα self tests έχει εντοπιστεί το 30% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, καλώντας όσους έχουν εκτεθεί ή νιώθουν κάποια δυσφορία να τα χρησιμοποιήσει.
654_1.JPG
Τζανάκης: Πάμε για 13.000 κρούσματα – Στις 15 με 20 Ιανουαρίου η κορύφωση του κύματος

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν 12.000 με 13.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη θετικότητα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε πως η θετικότητα έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες, αναφέροντας μάλιστα πως η Αττική «βράζει».
«Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.

Μακάρι η Omicron να είναι … τζούφια

«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου» εκτίμησε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία η παράλλαξη Omicron να αποδειχθεί «τζούφια», δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Μάλιστα, επισήμανε ότι στο 50% με 60% των κρουσμάτων εντοπίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη.
«Έαν δεν είχαμε την Omicron, θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, είπε πως είναι στοχευμένα μέτρα και ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.
O κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.

Λινού: Πολύ μεγάλη η θετικότητα – Έπρεπε νωρίτερα τα μέτρα

Την ανησυχία της για την ιδιαίτερα υψηλή θετικότητα της επιδημίας covid στην Ελλάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα.
Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test.
Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λόγω Omicron.
Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία τόνισε ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους.
Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
Σχετικά με τα μέτρα, η κ. Λινού εκτιμά πως η παράτασή τους θα κριθεί από το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να ελέγξουμε την αύξηση κρουσμάτων, ενώ η διασπορά της Omicron θα διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα.

Ανοιχτά τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, η κα.Λινού τάσσεται υπέρ του να παραμείνουν ανοιχτά, αν και υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς.
«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων.
Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο.
Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει» είπε η κα.Λινού, η οποία επιπλέον ζήτησε τα μέτρα να μην είναι τιμωρητικά.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τιμωρητικά.
Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και ενημέρωση.
Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση οι πολίτες» είπε η κα.Λινού, η οποία δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Τα νέα μέτρα - Σε ισχύ από 3/1/2022

Στην εξειδίκευση επιπλέον μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες 27/12, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται. Αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Γεωργιάδης: Ήπια τα νέα μέτρα, δεν θα πληγεί η εστίαση – Δεν έχει αρχίσει η πίεση στο ΕΣΥ

Ήπια χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκτίμησε πως η εστίαση δεν θα πληγεί, σε αντίθεση με τα κέντρα διασκέδασης που θα μετρήσουν ζημίες.
«Η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης πράγματι θα υποστούν» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε σχετικά ήπια τα μέτρα και εκτίμησε ότι θα πλήξουν λίγο την εστίαση.
Απαντώντας στην κριτική ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν τώρα λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, ανέφερε ότι «ασφαλώς και κολλάει η πανδημία και αυτή τη βδομάδα, ωστόσο δεν θα τηρούσε κανένας τα μέτρα την Πρωτοχρονιά».
«Ξέρετε κανέναν στην Ελλάδα να θέλει να μείνει σπίτι του;
Στην πολιτική πρέπει να έχουμε ρεαλισμό.
Η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει μέσα» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά δεν πιέζεται το σύστημα υγείας.

Ρεκόρ κρουσμάτων

«Αφήσαμε ανοιχτά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγείας και σεβόμστε τους επιχειρηματίες.
Κάνω έκκληση στους νέους εάν έχουν βγει σε νυχτερινά κέντρα να αποφύγουν τη συνάντηση με μεγαλύτερους.
Το κύμα είναι εδώ.
Τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες τα κρούσματα θα ανεβαίνουν και θα σπάσουμε τα ρεκόρ όπως γίνεται και στις άλλες χώρες» τόνισε ο υπουργός.

Για τα γήπεδα

Σχετικά με τον περιορισμό της παρουσίας των φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στα γήπεδα δεν τηρούνται τα μέτρα επισημαίνοντας.
«Οι ομάδες και η αστυνομία λένε ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν, τώρα δεν θα μπαίνουν» είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Αισχροκέρδεια σε ιστοσελίδες

Για την εκτόξευση των τιμών στις μάσκες, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί στα φαρμακεία παράβαση στις τιμές, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρήθηκαν σε ιστοσελίδες.
«Χθες πήραμε τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων που έβγαζαν προς πώληση σε διαφορετική τιμή.
Εάν έχει πάει κάποιος να κερδοσκοπήσει θα εφαρμόσουμε τον νόμο» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, αναφέροντας πως «έως μεθαύριο το πολύ θα ανακοινώσω και τα πρόστιμα, τα οποία -όπως είπα - θα φτάσουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ».
«Μπορώ να το εξαντλήσω αν πρόκειται για μεγάλη εταιρεία» είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Στους 20.496 οι νεκροί

Στους 20.496 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 27/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.084.153, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.838 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι.
eody_27_12_1.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 629 (58.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή -4,3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.




eody_27_12_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης