Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρόμος από την επέλαση της Omicron - Εκτίναξη των κρουσμάτων - Νέα μέτρα από 3/1 στην εργασία, εστίαση και διασκέδαση

Τρόμος από την επέλαση της Omicron - Εκτίναξη των κρουσμάτων - Νέα μέτρα από 3/1 στην εργασία, εστίαση και διασκέδαση

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα - Νέοι και παραγωγικής ηλικίας τρία στα τέσσερα κρούσματα

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Με ρεκόρ 9.284 κρουσμάτων κορωνοϊού συμπληρώθηκε χθες 27/12 ένας χρόνος εμβολιασμών με την επιχείρηση «Ελευθερία», το «κύριο όπλο» και «μοναδικό μέσο» όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ώστε ο πενταψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων που αναμένουν να αποτελέσει τον καθημερινό ρυθμό της διασποράς λόγω παραλλαγής Omicron, να επιβαρύνει το λιγότερο δυνατόν το σύστημα υγείας.

Προσοχή, τήρηση μέτρων, εμβολιασμοί και, ιδίως μετά από έκθεση σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου για μόλυνση από κορωνοϊό, έλεγχος ή και αποφυγή ει δυνατόν συνάντησης με ανθρώπους άνω των 60 ετών και «σίγουρα αν είναι ανεμβολίαστοι», ζήτησε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης για τις επόμενες ημέρες, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη διαφυγή του κινδύνου από την επικείμενη επικράτηση της παραλλαγής Omicron, τη μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας και τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών.

Μέτρα στην εργασία, την εστίαση και τη διασκέδαση: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021

Στην αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της νέας παραλλαγής «Omicron», η οποία προβλέπεται να προκαλέσει «έκρηξη κρουσμάτων» τις επόμενες ημέρες και επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.
Από τα διαθέσιμα κιόλας στοιχεία προκύπτει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη πως «μπαίνουμε στην επικράτηση της «Omicron» και στην ελληνική επικράτεια», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε αμφότερους Πολιτεία και επιστήμονες.
Με την Αττική να προπορεύεται ως προς τον αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε πως έχει εκπονηθεί «σχέδιο πλήρους συνεργασίας με ιδιωτικό τομέα», ενώ ο ίδιος επέστησε την προσοχή κυρίως στην νέα γενιά, σημειώνοντας πως «όσο βγαίνουμε ενδεχομένως κινδυνεύουμε να νοσήσουμε».
Με κοινή παραδοχή ότι οι έξοδοι σε μαζικούς χώρους οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε την νέα δέσμη μέτρων που εισηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μετά τη συνεδρίασή της, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού, λόγω συνωστισμού.
Το νέο πλαίσιο μέτρων θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Γενάρη, δηλαδή από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, με τον κ. Πλεύρη, ωστόσο, να αφήνει παράθυρο για την επέκταση της περιόδου ισχύος τους.
Το δεύτερο «πακέτο» μέτρων αρθρώνεται σε 3 άξονες, δηλαδή εργασία, εστίαση και διασκέδαση, προβλέποντας αναλυτικά:

Για την εργασία

  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και
  • κυλιόμενο ωράριο

Για την εστίαση - διασκέδαση

  • λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,
  • Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,
  • επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και
  • 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα

  • πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

  • επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

  • απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες
  • εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 06:00 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Σε σουπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.
Νέοι και παραγωγικής ηλικίας 3 στα 4 κρούσματα

Τα μισά χθεσινά 27/12 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (4.038), με το Κέντρο των 1.264 νέων λοιμώξεων να ξεπερνά σταθερά πια την ισοπληθή σχεδόν Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.048 κρούσματα) και κάθε περιοχή της, πλην της Δυτικής Αττικής (125) και των Νήσων Αργοσαρωνικού (32), να καταγράφει υψηλότερη διασπορά -διπλάσια τουλάχιστον- από τις πλέον επιβαρυμένες της υπόλοιπης χώρας, όπως οι ΠΕ Αχαΐας (231) και Ηρακλείου (221).
Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αφορούν τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών.
Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.
Πολλοί είναι και οι νεότεροι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, με το 55% των 629 διασωληνωμένων να ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών.
Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 300 (289) και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).
Παράλληλα, οι εξελίξεις τρέχουν και περισσότερα από 120.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 5 - 11ετών είναι πλέον διαθέσιμα στην πλατφόρμα για τον μήνα Ιανουάριο, μετά την επιβεβαίωση από τη Pfizer για τις παραδόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου.


Στους 20.494 οι νεκροί


Τα νέα 27/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.084.153, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.838 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι.
eody_27_12_1.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 629 (58.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή -4,3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.

eody_27_12_2.jpg


Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19:
Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.
654_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης