Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Omicron στην Αττική – Θα προκαλεί έως και 700 κρούσματα ημερησίως

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Omicron στην Αττική – Θα προκαλεί έως και 700 κρούσματα ημερησίως
Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Omicron, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας στις οποίες υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Μαγιορκίνης: Καταιγίδα κρουσμάτων

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την επιβολή ενδιάμεσων μέτρων μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2022 σημείωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron και εξηγώντας τη δεύτερη φάση του σχεδίου ανάσχεσης που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών.
Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή (26/12/2021).
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας.
Η Omicron είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα.
Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», σημείωσε και χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.
«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» τόνισε.
Συμπλήρωσε πως «η Omicron όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα.
Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ.
Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».

Τζανάκης: Περιμένουμε έκρηξη κρουσμάτων – Μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022

«Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Omicron» και περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων, τόνσιε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα. Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο κ. Τζανάκης.
«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Omicron και είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της.
Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της», όπως σημείωσε.
Εκτίμησε πως «η Omicron θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού», αν και «δεν είναι όμως βέβαιο.
Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως είναι το σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης, αύξηση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, παράταση των διακοπών των σχολείων και των πανεπιστημίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης