Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη Omicron - Έκρηξη κρουσμάτων, ίσως και 20 χιλ. μετά τις 15/1/2022 - Νέα μέτρα εξετάζει η επιτροπή στις 27/12

Προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη Omicron - Έκρηξη κρουσμάτων, ίσως και 20 χιλ. μετά τις 15/1/2022 - Νέα μέτρα εξετάζει η επιτροπή στις 27/12
Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας, καθώς το επόμενο 10ημερο θα φανεί η ένταση του νέου κύματος του ιού, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η Omicron θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα και το πέμπτο κύμα που φέρνει η μετάλλαξη Omicron, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί.
Ήδη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 10%-20% των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι της μετάλλαξης Omicron και αναμένουν έκρηξη μολύνσεων, που πιθανώς να φτάσουν και τις 20.000 μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022
Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει η εκθετική αύξηση των μολύνσεων, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας, μετά τα  μέτρα για τις γιορτές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται  από τις 24/12, έρχεται και ένα δεύτερο πλέγμα παρεμβάσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόμων τη Δευτέρα 27/12.
Η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι οι ειδικοί θα συνέλθουν εκ νέου στις 27/12 προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και να λάβουν περισσότερα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τα νέα μέτρα
που πρόκειται να συζητηθούν στις 27/12 και ήδη βρίσκονται στο τραπέζι, με ορίζοντα εφαρμογής από τις 3 Ιανουαρίου 2022 εφόσον χρειαστεί, θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της τηλεργασίας, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και τις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Άλλωστε, δια στόματος της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συζήτηση  για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. 
Στο μεταξύ,  το επόμενο 10ημερο εκτιμάται ότι θα φανεί η ένταση του νέου κύματος του ιού, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα και τον καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλο, να σημειώνει πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων αυτό να συμβεί, αλλά και πως ήδη το 10% - 20% των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι αυτής της παραλλαγής, χωρίς να αποκλείεει να δούμε τοπικά lockdown.
Την Τρίτη 28/12 θα έχουμε 9.000 κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, ο οποίος εκτιμά ότι μετά τις 15/1/2022 μπορεί και να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα.
Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων, το κύριο ερώτημα είναι πόσα από αυτούς που θα νοσήσουν  θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και εάν το ΕΣΥ θα καταφέρει να σταθεί όρθιο και σε αυτό το κύμα, τη στιγμή που εξακολουθεί να δοκιμάζεται και να λειτουργεί στα όρια του εδώ και μήνες.
Ήδη, σε μια προσπάθεια να μπει ένα "φρένο" στην  εκθετική αύξηση των μολύνσεων,  από την παραμονή των Χριστουγέννων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ συνίσταται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας ενισχυμένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα (εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα) ενώ πλέον, όσοι μπαίνουν στην χώρα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους πολίτες να κάνουν test κατά τη διάρκεια των εορτών, και ιδιαίτερα πριν συμμετάσχουν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, έτσι ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ασυμπτωματικοί ασθενείς και να σπάσει έτσι ο κύκλος της μετάδοσης.

Τζανάκης: Περιμένουμε έκρηξη κρουσμάτων – Μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022

«Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Omicron» και περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων, τόνσιε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα. Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο κ. Τζανάκης.
«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Omicron και είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της», όπως σημείωσε.
Εκτίμησε πως «η Omicron θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού», αν και «δεν είναι όμως βέβαιο.
Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως είναι το σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των κέντρων διασκέδασης, αύξηση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, παράταση των διακοπών των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Δημόπουλος: Ταχεία εξάπλωση της Omicron - Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Ταχύτερη είναι η μετάδοση της μετάλλαξης Omicron, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ μελέτες από το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων, κάτι που σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία.
Επιπλέον, τα συμπτώματα λόγω μόλυνσης με την Omicron είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Αύξηση κρουσμάτων

Ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά οι νοσηλείες δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως «έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό».

Το τέλος της πανδημίας

Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως «εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Omicron και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».
Σημείωσε ακόμη ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εξαδάκτυλος: Οικογενειακά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Προγραμματίστε ελεύθερα για του χρόνου

Οικογενειακά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εμβολιασμό, μάσκες και rapid test, συστήνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε ελεύθερα για του χρόνου, ενώ σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και τα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron είπε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι από τα δύο είναι.
Όπως ανέφερε, «για να είμαστε ασφαλείς, το κρυολόγημα θα πρέπει να μας κρατάει σε απομόνωση για 4 ημέρες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τεστ».

Κεραμέως: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.
Σχετικά με την πρόσφατη ανάρτηση σκίτσου για τις μάσκες από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό και «είναι μία εικόνα που προσβάλλει τους Χριστιανούς τις άγιες τούτες ημέρες».

Στο τραπέζι νέα μέτρα για το νέο έτος

Μετά το πακέτο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τις γιορτές, κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται, ανάλογα με την εξέλιξη την πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Omicron, να θέσουν σε εφαρμογή από το νέο έτος και ένα δεύτερο πλέγμα μέτρων που θα αφορά το ωράριο σε εστίαση και ψυχαγωγία, την επέκταση της τηλεργασίας.
Όπως επισημάνθηκε άλλωστε ήδη από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, προ ημερών "ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και στη διασκέδαση, όχι πάντως αναστολή της λειτουργίας των σχολείων".
Έτσι, με χρονικό ορίζοντα την εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υποχρεωτική τηλεργασία να αφορά τουλάχιστον 40% σε πρώτη φάση, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να κλείνουν τα μεσάνυχτα ή στη 1 το βράδυ και να υπάρχει μείωση χωρητικότητας φιλοξενώντας μόνο καθήμενους, ενώ παραμένει η επέκταση της υποχρωτικότητας εμβολιασμού.
Ωστόσο, όλα θα συζητηθούν εκτενώς τη Δευτέρα 27/12 στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία και κάνει τις σχετικές εισηγήσεις.

Μόσιαλος: Θέμα λίγων εβδομάδων η επικράτηση Omicron - Το 10%-20% είναι αυτής της παραλλαγής - Πιθανά τοπικά lockdown 

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μετάλλαξη Omicron να επικρατήσει και στη χώρα μας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η εφαρμογή τοπικών lockdown το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλο.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στις 25/12 στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι ήδη το 10%- 20% των κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι της μετάλλαξης Omicron, αλλά και πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», πρόσθεσε και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και τη λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση».
Κατά τον ίδιο, «θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου».
Ακόμη, σημείωσε πως η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Omicron είναι 40%- 70% λιγότερη σε σχέση με την Delta, γεγονός στο οποίο ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν, ενώ εκτίμησε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Delta με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σαρηγιάννης: Lockdown τώρα για να μην φτάσουμε 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς και 1.500 διασωληνωμένους την ημέρα, στις 16 Ιανουαρίου

Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες λόγω Omicron με 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς την ημέρα και 1500 διασωληνωμένους στις 16 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που στις αρχές του έτους δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα γενικό lockdown, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του καθηγητή της περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Την έκθεση ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι θα την κοινοποίησει επικαιροποιημένη και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θεωρεί ζωτικό να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE η ανοδική τάση αναμένεται να εδραιωθεί από την επόμενη εβδομάδα η μετάλλαξη Omicron αναμένεται να κυριαρχήσει, έστω και οριακά, μετά τις 27 Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) να ξεπερνά τα 5.500 στις 31 Ιανουαρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ να είναι 590 και οι θάνατοι (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) 80.
Εάν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) θα πλησιάσει τα 30.000 με 1.500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 150 θανάτους ημερησίως, τονίζει ο καθηγητής την ανάλυση του υπολογιστικού του μοντέλου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Real News.
Εάν μετά τις 3 Ιανουαρίου εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown τότε ο αριθμός των κρουσμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές μέρες και στις 16 Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 5000, η διασωληνωμένοι ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107, προσθέτει στην ανάλυση των καθηγητής.

Περιοχές υψηλού κινδύνου

Παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρεται και στις περιοχές όπου η πανδημία εμφανίζει εκθετική άνοδο.
Έντονα ανοδική τάση έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια.
Όσον αφορά στην Μακεδονία προβληματίζουν επιπλέον οι περιοχές με ανοδική τάση όπως η Πέλλα, η επιβράδυνση της φορτωτικής πορείας, όπως η Κοζάνη η δράμα και τα Γρεβενά.
Συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχιών των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς μεταλλάξης Omicron ιδιαίτερα στην Λακωνία στα Χανιά στο Ρέθυμνο στην Εύα και στην Αττική.

Στα 54 τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron

Στα 54 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας, ενώ 154 είναι τα ύποπτα κρούσματα.
Εκτιμάται ότι  την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron, που είναι δύο φορές μεταδοτική από τη Δέλτα, η οποία ήταν πιο μεταδοτική από τον πρώτο κορωνοϊό.
Επιπλέον, είναι πιθανόν να δούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

ΕΟΔΥ: 6.590 νέα κρούσματα και 58 θάνατοι στις 25/12


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ανήμερα των Χριστουγέννων 25/12/2021 πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.590 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.070.833 (ημερήσια μεταβολή + 0.6%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 213 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.686 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 58, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.350 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_192.JPG
2_173.JPG
Στους 617 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (60.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
3_124.JPG

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.713 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 312 (ημερήσια μεταβολή -8.77%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_99.JPG
5_63.JPG

Αττική: Πρώτη με 3.200 κρούσματα

Από τα 6.590 κρούσματα στην Αττική εντοπίζονται 3.200 μολύνσεις με το κέντρο της Αθήνας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.
Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 835 κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα εντοπίζονται 158 μολύνσεις.

Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Αττική 378
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 671
• Δυτική Αττική 81
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 334
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 1021
• Νήσων 41
• Νότιος Τομέας Αθήνας 344
• Πειραιάς 330

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
krousmata_ellada_1.JPG



6_55.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης