Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημόπουλος: Ταχεία εξάπλωση της Omicron - Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Δημόπουλος: Ταχεία εξάπλωση της Omicron - Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες
«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Omicron και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη», ανέφερε ο Θ. Δημόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Ταχύτερη είναι η μετάδοση της μετάλλαξης Omicron, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ μελέτες από το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων, κάτι που σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία.
Επιπλέον, τα συμπτώματα λόγω μόλυνσης με την Omicron είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Αύξηση κρουσμάτων

Ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά οι νοσηλείες δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως «έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό».

Το τέλος της πανδημίας

Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως «εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Omicron και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».
Σημείωσε ακόμη ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης