Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιμένει ο Σαρηγιάννης: Lockdown τώρα για να μην φτάσουμε 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς και 1.500 διασωληνωμένους την ημέρα, στις 16 Ιανουαρίου

Επιμένει ο Σαρηγιάννης: Lockdown τώρα για να μην φτάσουμε 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς και 1.500 διασωληνωμένους την ημέρα, στις 16 Ιανουαρίου
Έντονα ανοδική τάση στα κρούσματα έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια.
Σχετικά Άρθρα
Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες λόγω Omicron με 30.000 κρούσματα, 150 νεκρούς την ημέρα και 1500 διασωληνωμένους στις 16 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που στις αρχές του έτους δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα γενικό lockdown, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του καθηγητή της περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Την έκθεση ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι θα την κοινοποίησει επικαιροποιημένη και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θεωρεί ζωτικό να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

Το μοντέλο CORE και η μη-λήψη μέτρων

Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE η ανοδική τάση αναμένεται να εδραιωθεί από την επόμενη εβδομάδα η μετάλλαξη Omicron αναμένεται να κυριαρχήσει, έστω και οριακά, μετά τις 27 Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) να ξεπερνά τα 5.500 στις 31 Ιανουαρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ να είναι 590 και οι θάνατοι (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) 80.
Εάν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα στις 16 Ιανουαρίου αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών) θα πλησιάσει τα 30.000 με 1.500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 150 θανάτους ημερησίως, τονίζει ο καθηγητής την ανάλυση του υπολογιστικού του μοντέλου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Real News.
Εάν μετά τις 3 Ιανουαρίου εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown τότε ο αριθμός των κρουσμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές μέρες και στις 16 Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 5000, η διασωληνωμένοι ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107, προσθέτει στην ανάλυση των καθηγητής.

Περιοχές υψηλού κινδύνου

Παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρεται και στις περιοχές όπου η πανδημία εμφανίζει εκθετική άνοδο.
Έντονα ανοδική τάση έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια.
Όσον αφορά στην Μακεδονία προβληματίζουν επιπλέον οι περιοχές με ανοδική τάση όπως η Πέλλα, η επιβράδυνση της φορτωτικής πορείας, όπως η Κοζάνη η δράμα και τα Γρεβενά.
Συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχιών των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς μεταλλάξης Omicron ιδιαίτερα στην Λακωνία στα Χανιά στο Ρέθυμνο στην Εύα και στην Αττική.

Τι μέτρα έχουν ληφθεί

Υπενθυμίζεται, ότι την λήψη μέτρων εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές υπό τον κίνδυνο της μεταλλάξης Omicron σύμφωνα με όλες πληροφορίες ειδική απόφαση να την εφαρμογή μέτρων με άμεσο και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που θα ισχύσουν αν γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης