Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία λόγω Omicron - Mάσκες παντού από 24/12 - Εκτός πλάνου το lockdown - Στα 6.667 τα κρούσματα, στους 20.198 οι θάνατοι

Ανησυχία λόγω Omicron - Mάσκες παντού από 24/12 - Εκτός πλάνου το lockdown - Στα 6.667 τα κρούσματα, στους 20.198 οι θάνατοι
Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου - Σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων στις 27/12
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μετά από μια σειρά παλινωδιών σχετικά με τα rapid test για τους εμβολιασμένους που έγιναν self test για όλους και τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων υπουργών πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή 24/12 στις 06:00 το πρωί.
Συγκεκριμένα, ο κ.Πλεύρης αφού υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών ή καθολικού lockdown καθώς και ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου - χωρίς να αποκλείεται πάντως κάποια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους -, είπε πως καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε την ανάγκη διενέργειας rapid test σε όλους όσους εισέρχονται στην Ελλάδα κατά την 2η και 4η ημέρα της άφιξης τους ενώ ανακοίνωσε την αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αυτός θα είναι ο πρώτος γύρος των μέτρων, καθώς από τις 28/12 θα ακολουθήσουν και νέοι περιορισμοί που προτείνεται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και οι οποίοι θα προβλέπουν την επέκταση της τηλεργασίας και τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση.
Την ίδια στιγμή, ο
ι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως από τις αρχές Ιανουαρίου η παράλλαξη Omicron θα έχει καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως θα είμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων έχει να κάνει με τις αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο εξακολουθεί να φροντίζει χιλιάδες ασθενείς και πάνω από 600 διασωληνωμένους.
Είναι προφανές πως εάν η Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί μεν πιο ήπια συμπτώματα, αλλά να μεταδίδεται ραγδαία, προκαλέσει έναν τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, κάποια από αυτά θα καταλήξουν στα νοσοκομεία.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα θα είναι τα ημερήσια κρούσματα και πόσα από αυτά θα φτάνουν στα νοσοκομεία, καθώς η απάντηση θα κρίνει και το εάν θα οδηγηθούμε ή όχι σε lockdown, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Τα νέα μέτρα

Για αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 24/12 το πρωί.
Συγκεκριμένα από αύριο ισχύουν τα εξής
• Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Στους επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα - πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) - απευθύνεται ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
• Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να προσέξουν μετά την έξοδό τους να προσέξουν τις επαφές τους με τους ηλικιωμένους.

Νέος γύρος από 3/1

Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε πως νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3/1, βάσει των υποδείξεων των ειδικών, οι οποίοι θα συνέλθουν εκ νέου στις 27/12 για να αποτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να φανούν οι τότε ανάγκες και να «κλειδώσουν» τα επόμενα μέτρα.
Όπως είπε, δεν αποκλείεται η εφαρμογή των νέων μέτρων να τεθεί σε ισχύ πριν τις 3 Ιανουαρίου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο κ.Πλεύρης υπογράμμισε ότι για το διάστημα από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου και μετά, τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, τις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.
Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, αν και σημείωσε ότι μπορεί να επανεξεταστεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε την επαναφορά του SMS.
Όπως είπε, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ για τις εκκλησίες σημείωσε ότι ισχύουν τα υπάρχοντα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε πως όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπό εξέταση από τους ειδικούς και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Ζαούτης: 33 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα και 98 ύποπτα

Tις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μια σημαντικά αυξητική τάση, ενώ σημειώνεται πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως στα Χανιά, τη Λακωνία και το Ρέθυμνο, όπου έχουν βρεθεί και κρούσματα της Omicron.
Όσον αφορά τις νοσηλείες, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών.
Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία των ειδικών για την παραλλαγή Omicron.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν με την ατομική ευθύνη όλων μας», επεσήμανε.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των γιορτών, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Να περιορίσουμε τις επαφές μας και να φοράμε μάσκα.
Όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που θα κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.
Καλή και ορθή χρήση μάσκας, αποφυγή πολυπληθών συναθροίσεων και αποφυγή συναθροίσεων με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλούς κινδύνου.

Self tests

Οι εμβολιασμένοι που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα οφείλουν να τηρούν τα μέτρα και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες, ενώ με τα νέα δεδομένα συνιστάται να μειώσουν την κινητικότητά τους και να κάνουν τουλάχιστον 2 σελφ τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες.
Επιπλέον, ισχυρή σύσταση προς όλους να κάνουν τεστ πριν τις συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους και να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς.

Στα 33 τα κρούσματα της Omicron


Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είπε: «Εστιάζω στην Omicron, που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη.
Φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη Delta.
Το 73% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Omicron.
Για τη νοσηρότητα, φαίνεται, χωρίς να έχουμε τελικά δεδομένα, πως έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας.
Στην Ελλάδα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Τα 18 είναι στην Κρήτη.
Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα, με το PCR να το επιβεβαιώνει κατά 98%-99%.
Έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια 3-4 ημέρες.
Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς επιπλοκές».

Στους 20.198 οι νεκροί


Τα νέα 23/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.667, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.056.583, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.739 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 71, ενώ αναδρομικά καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.198 θάνατοι.
pin1_41.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (60,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 78,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (83,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 107 (16,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_38.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.703 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 312 (ημερήσια μεταβολή -15,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

xartis23_12.webp



Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα, αλλά και οι περισσότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC.

ecdc1_1.jpg

Ο χάρτης, ο οποίος δημοσιεύτηκε πριν από λίγο, αποτυπώνει την επιδημιολογική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο, είχε οποία έχει βυθιστεί στο «κόκκινο» με βάση τα κρούσματα κορωνοϊού, τη θετικότητα και τον ρυθμό των τεστ, με εξαίρεση μια και μόνο χώρα που βρίσκεται στο «πράσινο».

ecdc2.jpg

Η Ελλάδα είναι «πράσινη» μόνο σε ό,τι αφορά στον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βάση τη θετικότητα.

ecdc3.jpg
Καπραβέλος: Να καταστεί υποχρεωτικός ο καθολικός εμβολιασμός – Τεράστια λάθη

Να καταστεί υποχρεωτικός ο καθολικός εμβολιασμός ζήτησε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατήγγειλε πως από τον Αύγουστο υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη λήψη μέτρων ώστε να «μην έχουμε μαύρο Νοέμβριο, μαύρο Δεκέμβριο, μαύρα Χριστούγεννα».

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Καπραβέλος, αφού υποστήριξε πως το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι σε οριακό σημείο, είπε πως σε περίπτωση που στο «τσουνάμι της Delta έρθει και άλλο τσουνάμι, της Omicron, τότε ειλικρινά δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι, όχι να πάρουμε μέτρα».
«Τι σημαίνει μέτρα μετά τις 3/1;.
Μέχρι τότε θα κάνουμε σύμβαση με τον ιό ότι δεν θα χτυπήσει την πατρίδα μας και μετά θα πάρουμε μέτρα όταν δεν έχουμε πού να νοσηλεύσουμε;» διερωτήθηκε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει, επανειλημμένα, ζητήσει να γίνονται αγώνες στα γήπεδα χωρίς θεατές, να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία, να είναι το rapid test προϋπόθεση για οποιαδήποτε κλειστή συγκέντρωση, αλλά και να ελεγχθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Δεν μπορώ να βλέπω να χάνονται, άδικα, τόσες ανθρώπινες ψυχές» είπε ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας πως γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα αλλά «γυρνάμε γύρω γύρω» και «δεν παίρνουμε βασικά μέτρα».
«Η υγεία και η ζωή είναι πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος όσον αφορά στη διάθεση επιπλέον self test στους πολίτες, τόνισε πως αυτά τα τεστ είναι «κοροϊδία, αν θες το κάνεις, αν δεν θες όχι».
«Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση.
Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς.
Είναι υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία και συζητάμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά τις 3/1» διερωτήθηκε ο κ.Καπραβέλος.
2_170.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης