Κοινωνία

Λύτρας για Omicron: Ότι είναι να μας συμβεί, θα συμβεί πολύ γρήγορα

Λύτρας για Omicron: Ότι είναι να μας συμβεί, θα συμβεί πολύ γρήγορα
Ο καθηγητής επικαλείται στοιχεία από τις ΗΠΑ όπου η Omicron έχει ήδη κυριαρχήσει
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα» διατυπώνει σε ανάρτηση του στο twitter ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας, αναφερόμενος στην εξάπλωση της παράλλαξης Omicron.
«Η παραλλαγή Delta χρειάστηκε περίπου 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Alpha.
Η Omicron φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Delta» υπογραμμίζει ο κ.Λύτρας, επικαλούμενος στοιχεία από την εξάπλωση της παράλλαξης στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, επικαλείται ανάρτηση του πρώην επικεφαλής των αμερικάνικων CDC, Tom Frieden, ο οποίος υποστηρίζει πως στα περίπου 30 χρόνια που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες, δεν έχει ξαναδεί κάτι ανάλογο με την ταχύτητα εξάπλωσης της Omicron, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, η νέα παράλλαξη να είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τη Delta.
Πάντως ο κ.Λύτρας υποστηρίζει πως ακόμα και εάν η Omicron είναι λιγότερο ή εξίσου επικίνδυνη με τη Delta, η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα.
Για αυτό το λόγο συστήσει να γίνει ο εμβολιασμός άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, να τηρούνται τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών και ετοιμότητα για άμεση εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, εφόσον φανεί πως πάει να ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα.

Τι συνέβη στις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ η παράλλαξη Omicron έχει κυριαρχήσει καθώς ευθύνεται για το 73,2% των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα CDC, μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες, η Omicron ξεπέρασε τη Delta ενώ σε ορισμένες Πολιτείες, όπως στο Όρεγκον, στο Αιντάχο και στην Ουάσινγκτον, ευθύνεται ακόμα και για το 96,3% των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή αυτή που ολοκληρώθηκε την 11η Δεκεμβρίου, η Omicron ευθυνόταν για το 12,6% των μολύνσεων, ενώ μια εβδομάδα προηγουμένως μόλις το 0,7% των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως η Omicron έχει ήδη εντοπιστεί σε 48 Πολιτείες των ΗΠΑ.


7655_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης