Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Omicron στο μικροσκόπιο αλλά η Delta θερίζει – Μεγάλη αύξηση θανάτων σε 24 ώρες, ανησυχούν οι ειδικοί – 19.891 οι νεκροί

Η Omicron στο μικροσκόπιο αλλά η Delta θερίζει – Μεγάλη αύξηση θανάτων σε 24 ώρες, ανησυχούν οι ειδικοί – 19.891 οι νεκροί
H Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά να περάσει το μακάβριο φράγμα των 20.000 νεκρών, εξαιτίας της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Σχετικά Άρθρα

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών βρίσκεται και στην Ελλάδα η παραλλαγή Omicron, παρά το γεγονός πως η υπάρχουσα Delta συνεχίζει να επιβαρύνει το ήδη εξαντλημένο σύστημα υγείας με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να παραμένουν στα ύψη.
Σύμφωνα με την ΕΟΔΥ, την Κυριακή (19/12/2021) παρατηρήθηκε νέα αύξηση των θανάτων με 91 νεκρούς σε 24 ώρες ενώ υψηλά πάνω από 660 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο (18/12/2021) ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 63 θανάτους.
Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά να περάσει το μακάβριο φράγμα των 20.000 νεκρών, εξαιτίας της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Η Delta που κυριαρχεί στη χώρα και πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ήδη προκαλεί υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί, αλλά και τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Όσον αφορά την Omicron, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά καθολικό lockdown, εάν και αυτή η τάση επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι ειδικοί αναμένουν τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της μετάλλαξης Omicron, που επηρεάζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ζητώντας μέτρα που θα αφορούν όλους, ενώ κάνουν λόγο για έναν δύσκολο Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, πολλά από τα 17 κρούσματα της Omicron που έχουν επιβεβαιωθεί (τα περισσότερα στην Κρήτη αλλά και σε Αττική και Λακωνία), δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό ούτε έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Πλεύρης: Προβληματίζει η Omicron που θα επικρατήσει - Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί κατά βάση για ανεμβολίαστους

«Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Omicron, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε.
Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους.
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Omicron αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας στο mega.
O κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Delta, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους.
Από την άλλη, πράγματι, η Omicron μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Omicron , που θα γίνει και στη χώρα μας, να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».

Δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας

Σχετικά με το θέμα της πιθανής επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας».
Πρόσθεσε πως «η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60».
Όπως είπε, «αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ.
Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω».

Θεμιστοκλέους: Από Τρίτη 21/12 τα πιστοποιητικά εμβολιασμένων στο εξωτερικό

Από την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες έχουν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο εξωτερικό και ακόμη μια δόση στην Ελλάδα θα μπορούν μέσω των ΚΕΠ να καταχωρούνται και να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Για όσους όμως έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικού δε θα εκδώσουν ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε λειτουργιά ψηφιακή πλατφόρμα για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο από τις 16 Ιανουαρίου.
Επανέλαβε δε ότι από τις 5 Ιανουαρίου θα ανοίξουν πολλά νέα ραντεβού για τα παιδιά και ξεκαθάρισε ότι με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών τα μικρά παιδιά δεν θα κάνουν τρίτη δόση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στους ενήλικες ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν συζητά κάτι τέτοιο, με έναν αστερικο όμως, που έχει να κάνει με την μετάλλαξη Omicron και την εξέλιξη της.
Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σε 3 με 4 εβδομάδες θα ξέρουμε περισσότερα για την νέα μετάλλαξη.
Σε ό,τι αφορούς στους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος υπογράμμισε ότι μετά τα νέα μετρά που ανακοινώθηκαν για τους άνω των 60 ετών, 125.000 πολίτες προγραμμάτισαν η έκαναν την πρώτη δόση και ακόμη 20.000 έχουν αιτηθεί εμβολιασμό κατ' οίκον.
Τέλος, επισήμανε ότι καθημερινά κλείνονται 15.000-20.000 νέα ραντεβού.

Βασιλακόπουλος: Σχεδόν δεδομένο ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα

«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα» λόγω της μετάλλαξης Omicron, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega για το νέο στέλεχος του κορωνοιού, ανέφερε ανέφερε ότι «περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Omicron.
Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Omicron, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι».
Σημείωσε δε, πως το «ότι η Omicron είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Delta. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο».

«Δίνουμε στους ανθρώπους το παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο»

«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν άνοιξε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Συνεχίζουμε να δίνουμε στους ανθρώπους το κατά τη γνώμη μου παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο.
Αυτό προσωπικά δεν το καταλαβαίνω», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Μανωλόπουλος: Η Omicron μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα - Aνά πάσα στιγμή νέα μέτρα

«Η Omicron μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Delta, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Omicron, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».
Εξήγησε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων


Η μετάλλαξη Omicron, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.
Ακόμη, όπως ανέφερε, μπορεί να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Τέλος, το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι πως μπορεί να είναι να είναι πολύ επιθετική, να μολύνει περισσότερο κόσμο, να είναι το ίδιο επιβαρυντική στον οργανισμό με τη Delta και άρα να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και να εκτιναχθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Γώγος: Κίνδυνος μεγάλης διασποράς λόγω της μετάλλαξη Omicron – Είναι μεταδοτική και έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού

«Όλους μας φοβίζει η Omicron και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Omicron», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος.
«Και τη Delta φυσικά, γιατί η Delta είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του».
Εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και προειδοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη, είτε με την τρίτη δόση εμβολίου, ώστε να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Εξαδάκτυλος: Δύσκολος θα είναι ο Ιανουάριος – Με μεγαλύτερη πίεση τα νοσοκομεία


Τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Ιανουάριο με μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό ως κοινωνία θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρχει διασπορά.
Ακόμη, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «δυστυχώς για τους αντιεμβολιαστές δεν επιτρέπεται να τους κάνουμε ξενάγηση κάθε Κυριακή πρωί, όπως στα μουσεία, μέσα στις εντατικές μήπως και καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα γιατί ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και 1,5-2 χρόνια» και σημείωσε ότι εκτός αφελείς υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι τους αφελείς.

ΕΟΔΥ: 2.831 κρούσματα και 91 θάνατοι στις 19/12

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (19/12/2021) πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.831 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.034.070 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 200 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.071 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Cοovid είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.891 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

b_21.JPGa_28.JPG

Στους 662 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 662 (60.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (82.33%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (17.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
c_21.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.666 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 359 (ημερήσια μεταβολή +8.13%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
e_11.JPGd_21.JPG
f_13.JPG
diaspora_38.JPG
red.JPG

Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πρωτεία

Αττική και Θεσσαλονίκη διατηρούν την πρωτιά με 954 και 480 κρούσματα αντίστοιχα, από τα συνολικά 2.831 που καταγράφηκαν την Κυριακή 19/12 .

Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 108
Βόρειος Τομέας Αθήνας 163
Δυτική Αττική 30
Δυτικός Τομέας Αθήνας 147
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 302
Νήσων 11
Νότιος Τομέας Αθήνας 84
Πειραιάς 109

Τα κρούσματα αναλυτικά σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Capture_145.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης