Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τούντας: Πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι

Τούντας: Πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι
Τούντας: Μπροστά μας έχουμε πραγματικά έναν δύσκολο χειμώνα, που σημαίνει ότι δεν αρκούν τα υφιστάμενα μέτρα

Την ανάγκη επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον πολύ δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας υπογράμμισε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας.
Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alphaμίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι πολύ πιθανό ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας λόγω της ύπαρξης τριών επιβαρυντικών παραγόντων. Ο πρώτος είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, ο χειμώνας «που όπως ξέρουμε πάντα επιβαρύνει τις επιδημίες», αλλά και την αυξημένη κινητικότητα των Χριστουγέννων που θα τροφοδοτήσει το υφιστάμενο επιδημικό κύμα με νέες διαδόσεις του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, οι επόμενοι τρεις μήνες είναι δύσκολοι, όπως, βέβαια, και οι ακριβείς και αξιόπιστες προβλέψεις, καθώς υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ερωτήματα όπως το εάν αυτοί που θα μολυνθούν από την παραλλαγή Omicron θα νοσήσουν ελαφρύτερα, όπως φαίνεται από κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά και το πόσο αποτελεσματικά είναι τα υφιστάμενα εμβόλια.
«Μπροστά μας έχουμε πραγματικά έναν δύσκολο χειμώνα, που σημαίνει ότι δεν αρκούν τα υφιστάμενα μέτρα. Νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει επιπλέον μέτρα για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από αυτόν τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας.
Εξήγησε, μάλιστα, πως εδώ και καιρό υποστηρίζει την ανάγκη επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι είναι το πιο ουσιαστικό και δραστικό μέτρο για να μπορέσουμε στο πολύ υψηλό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού που απαιτείται πλέον.
«Παλιότερα λέγαμε αν φτάσουμε στο 70% του γενικού πληθυσμού θα είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν αρκεί, όμως, πρέπει να ξεπεράσουμε το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης και τώρα είμαστε μόλις στο 65%», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο ίδιος πιστεύει, ακόμα, πως είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, δυστυχώς όμως, 1 στους 3 γονείς αρνείται και 1 στους 3 είναι ανήσυχος για να εμβολιάσει το παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης προς τους γονείς ότι αυτό το εμβόλιο είναι απαραίτητο και σώζει ζωές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης