Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθεροποίηση κρουσμάτων αλλά επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με 90 θανάτους σε λίγες ώρες – Στους 19.248 οι νεκροί

Σταθεροποίηση κρουσμάτων αλλά επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με 90 θανάτους σε λίγες ώρες – Στους 19.248 οι νεκροί
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, ενώ τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα είναι 3.000 με 3.200
Σχετικά Άρθρα

Σταθεροποίηση κρουσμάτων αλλά συνεχής άνοδος των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών (θάνατοι, διασωληνωμένοι).
Αυτή είναι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, με 90 νεκρούς, 708 διασωληνωμένους και 3.225 νέα κρούσματα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, ενώ τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα είναι 3.000 με 3.200, αλλά και πως αναμένουν έξαρση της Delta και της Omicron για ένα μικρό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, ένα ιδιότυπο lockdown περιμένει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τα άτομα 60 ετών και άνω που δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου και έχει παρέλθει επτάμηνο από τον ολοκληρωμένο αρχικό εμβολιασμό, καθώς θα αποκλείονται ως «ανεμβολίαστοι» από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και θα κυκλοφορούν με τα διαγνωστικά τεστ όπου απαιτούνται.
Επιπλέον, η 16η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη επιβολής του διοικητικού προστίμου 100 ευρώ για όποιον 60 ετών και άνω δεν έχει κλείσει το ραντεβού του για την αναμνηστική δόση.Πάντως, το να υπάρξει ξανά γενικό lockdown στη χώρα αποκλείστηκε εκ νέου την Κυριακή 12/12 δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, την ώρα που στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στραμμένο το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη μεγάλη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, εξετάζοντας μάλιστα όλα τα σενάρια για την περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα ενόψει γιορτών.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, εφόσον χρειαστεί, αλλά και η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Γεωργιάδης: Lockdown στην Ελλάδα αποκλείεται να υπάρξει — Πότε θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση

«Lockdown στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει. Αποκλείεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega τόνισε ότι το καλάθι των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση λειτουργεί, αλλά και ότι η πανδημία δεν συγκρίνεται με πέρυσι, καθώς φέτος έχουμε τα εμβόλια.
Όπως είπε, «αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί αναλαμβάνει το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί. Βάλαμε υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών. Όταν λέμε από τους 700 διασωληνωμένους, ο οποίος είναι φοβερός αριθμός, οι 600 είναι ανεμβολίαστοι, κάποια στιγμή να έχουμε κάποια λογική».
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό, δραματικό, ότι πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι την ημέρα. Είναι φοβερό! Εγώ κλαίω πραγματικά, είναι φοβερό», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το τι ισχύει σχετικά με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως εικάζει ότι θα λήγει στους εννέα μήνες, χωρίς να θέλει να προτρέξει, καθώς , όπως είπε, είναι θέμα των γιατρών αυτό.

Τα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και λήξης πιστοποιητικών

Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα σενάρια σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η λήξη μέτρων, ανάλογα με την περαιτέρω πορεία της πανδημίας στη χώρα-που ήδη καταγράφεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων- αλλά και την εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron.
Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον απαιτηθεί, το βασικό σενάριο είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους πολίτες 50 ετών και άνω, ενώ έχει εξεταστεί και η υποχρεωτικότητα να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους ένστολους, που εφόσον προχωρήσει θα συνοδευτεί επίσης με πρόστιμα 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
Σε ό,τι αφορά τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ήδη στην Ευρώπη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση και μέσα στην εβδομάδα φαίνεται πως θα "κλειδώσει" στους 9 μήνες το κοινό ευρωπαικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, με την κυβέρνηση να αναμένεται να το υιοθετήσει σε πρώτη φάση για τις ηλικίες 18-59 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό όσων έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου θα ισχύει για 9 μήνες από 7 σήμερα και θα το χάνουν αν δεν κάνουν την τρίτη δόση μετά το διάστημα αυτό.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που μειωθούν τα ραντεβού για την τρίτη δόση, εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και από τις αρχές του επόμενου έτους να παραμείνει στο 7μηνο η ισχύς των πιστοποιητικών για όλους.

Τι ισχύει για τους άνω των 60 ετών από 13/12

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, έχοντας κλείσει 7μηνο από την δεύτερη δόση, ενώ από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, όμως έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες που σημαίνει πως αν στο 9μηνο δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τη Δευτέρα 13/12 αν κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση θα θεωρείται ανεμβολίαστος και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.
Ακόμη, όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.
Τέλος, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Πιστοποιητικά νόσησης - Τι ισχύει

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Πότε αναμένεται μείωση των θανάτων - Εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Την αποκλιμάκωση στα κρούσματα που ήδη καταγράφεται από τις 16 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει ο αριθμός των θανάτων είτε από την Κυριακή 12/12, είτε από τη Δευτέρα 13/12, όπως εκτίμησε ο Δ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του ΑΠΘ, δίνοντας και πρώτη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 στις 11/12 τόνισε ότι «υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα. Αυτό το τριήμερο είμαστε στο ζενίθ του αριθμού των θανάτων και από την Κυριακή ή τη Δευτέρα θα αρχίσει η μείωση του».
Όπως σημείωσε, «είμαστε από τις 16 Νοεμβρίου σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα, σιγά- σιγά, αλλά σταθερά. Τα Χριστούγεννα υπολογίζουμε να είμαστε γύρω στα 3.000-3.200 κρούσματα και με αποκλιμάκωση στους διασωληνωμένους, με ανάγκες για 520 κλίνες και μείωση των νοσηλευόμενων στους 2.300 ασθενείς σε όλη την χώρα».
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, «οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, σήμερα είμαστε στους 93 θανάτους την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, θα πέσει ο αριθμός γύρω στους 77 θανάτους τα Χριστούγεννα».

Δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία της χώρας έως 18/12

Συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα η διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) από τα φαρμακεία σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 την περίοδο των εορτών.
Έτσι, από τη Δευτέρα 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17:00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, "αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου".

ΕΟΔΥ: 90 θάνατοι, 708 διασωληνωμένοι και 3.225 κρούσματα στις 12/12

Ανησυχητικά υψηλά ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης του ΕΟΔΥ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.225 σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ .
Οι νεκροί από κορωνοϊό ανήλθαν σε 90.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 708.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.225, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.002.877 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 88 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.730 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει
την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1_87.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 90,
ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.248 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_113.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 708 (59.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (80.51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.613 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +15.3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 400 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_95.jpg

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.735.811 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 32.880.990 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 346.670 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):

Έως 11 Δεκεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 60.763.373 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.543.338 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:

Στις 11 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 44 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 8.658 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 241 θετικά (2,78%).
4_88.jpg

Γεωγραφική κατανομή


Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς από τα 996 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 608 νέες μολύνσεις.
1_86.jpg
2_112.jpg
5_54.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης