Κοινωνία

Παυλάκης: Ρεβεγιόν μόνο εμβολιασμένοι με τεστ – Οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον ιό

Παυλάκης: Ρεβεγιόν μόνο εμβολιασμένοι με τεστ – Οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον ιό
Χρειάζεται και γ’ δόση για ισχυρή προστασία από την Omicron υποστήριξε ο κ.Παυλάκης

Τη θέση πως ρεβεγιόν θα πρέπει κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και εφόσον πρώτα υποβληθούν σε self ή rapid test διατύπωσε ο καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη μολυνθεί κανείς και ιδίως κάποιος ανεμβολίαστος.
Τα εμβόλια πρέπει να δίνονται μαζί με την τήρηση των μέτρων.
Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε.
Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Παυλάκης, ο οποίος σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε πως οι εμβολιασμένοι στα ρεβεγιόν θα πρέπει να μην είναι πολλά άτομα, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ πριν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα άτομα πρέπει να αποτελούν την εορταστική παρέα ο κ. Παυλάκης είπε ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε εκδήλωση μεγαλύτερη από είκοσι – τριάντα άτομα, χωρίς να γίνεται testing.
«Αυτό είναι το ιδεατό.
Γίνεται με μικρό κόστος.
Αν το συγκρίνουμε με το κόστος του να πάει κανείς στο νοσοκομείο ή να σκοτώσει τη γιαγιά του είναι πολύ καλύτερο» επισήμανε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η μάσκα προφύλαξης πρέπει να είναι καλή.
«Η Delta και η Omicron είναι ανίκητες.
Οι μάσκες δεν προστατεύουν στο 100%.
Μόνο οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον κορωνοϊό» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

Αναγκαία η γ’ δόση

Σχετικά με την παράλλαξη Omicron, ο κ.Παυλάκης υπογράμμισε ότι από τα πρώτα δεδομένα «φαίνεται, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι η Omicron μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνο στέλεχος του ιού».
«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι και οι δύο φορές εμβολιασμένοι δεν έχουν αρκετά καλά αντισώματα και χρειάζεται αναμνηστική δόση για να έχουμε κάποιου είδους ισχυρή ανοσία.
Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε ότι έχουμε το τέλος της επιδημίας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ελπίδες μας στο Omicron για τη λήξη» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης για ανοσοκατεσταλμένους τόνισε ότι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου χρειάζονται ειδική φροντίδα από τον γιατρό τους.
«Είναι μερικοί άνθρωποι που και πενήντα δόσεις να κάνουν δεν θα αποκτήσουν ανοσία.
Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν με τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν μολυνθούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε ο καθηγητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης