Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γαλιατσάτος (νοσοκομείο Johns Hopkins): Τέλος η πανδημία σε 6 με 8 μήνες, αν εμβολιαστεί πάνω από το 80%

Γαλιατσάτος (νοσοκομείο Johns Hopkins): Τέλος η πανδημία σε 6 με 8 μήνες, αν εμβολιαστεί πάνω από το 80%
Ο ιός θα μείνει, αλλά θα είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη υποστήριξε ο επικεφαλής της μονάδας covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins

Την αισιοδοξία του πως η πανδημία θα τελειώσει σε 6 με 8 μήνες εάν εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού εξέφρασε ο Παναγής Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ.
«Αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Omicron, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα.
Αυτό που φοβόμασταν ότι δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δε βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γαλιατσάτος.
Ερωτηθείς για το εάν η Omicron προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα.
Ωστόσο υποστήριξε πως σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται ότι κολλάνε, τονίζοντας πως σε άλλα κράτη όπου οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Omicron δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Σώζει ζωές το εμβόλιο

«Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος.
«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.
Αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει.
Ο ιός θα μείνει, αλλά θα είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης