Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εφιάλτης με πάνω από 20.000 θανάτους η covid - Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών

Εφιάλτης με πάνω από 20.000 θανάτους η covid - Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών
Σε βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα - Μειώνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Σε απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού για την Ελλάδα, η οποία καταγράφει διεθνώς ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για περισσότερους από 20.000 νεκρούς έως τα τέλη του 2021.
Με τα στοιχεία να δείχνουν πως η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ σε θανάτους (ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες 7 ημέρες με ημερομηνία αναφοράς την 8η Δεκεμβρίου) τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και χώρες που έχουν «χτυπηθεί» ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Ινδία, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρξουν άλλοι 1.800 θάνατοι έως τα τέλη του έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τους 20.000, μια και βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω covid ανέρχονται σε 18.982.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές τις πρώτες 9 ημέρες του Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 θάνατοι ενώ στα ύψη παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων,στοιχεία που σκιαγραφούν ξεκάθαρα την τρομερή πίεση που δέχονται το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, σε μια χρονική στιγμή που υπουργείο Υγείας και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συγκρούονται σχετικά με τις καταγγελίες για ΜΕΘ για επωνύμους.
Μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αν και αυτό το θετικό είναι πιθανό να ανατραπεί άμεσα λόγω της έλευσης και της επικράτησης της παράλλαξης Omicron.
Πάντως, ο επιδημιολογικός χάρτης εμφανίζει τη μισή Ελλάδα να είναι σε βαθύ κόκκινο, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τη διασπορά του ιού σε όλη την χώρα.
Κυβέρνηση και ειδικοί ρίχνουν όλο το βάρος τους αφενός στην ενίσχυση των εμβολιασμών και αφετέρου στην τήρηση των μέτρων αλλά και στο αυξημένο testing.
Σημειώνεται πως από σήμερα Παρασκευή 10/12 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αρχίζουν από τις 15 Δεκεμβρίου.
5_58.JPG
Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών

Άνοιξε σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, αν και ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 15/12.
Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου
Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Που θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος.
Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.
Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία και συγκεκριμένα, στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν "καταδρομικοί εμβολιασμοί", όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Καμία παρενέργεια

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε πως ο εμβολιασμός των παιδιών αυτών θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα.
Όπως είπε, τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.
«Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5 -11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό» ανέφερε η κα.Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλεξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ.
Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 -11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα.

Γαλιατσάτος (νοσοκομείο Johns Hopkins): Τέλος η πανδημία σε 6 με 8 μήνες, αν εμβολιαστεί πάνω από το 80%

Την αισιοδοξία του πως η πανδημία θα τελειώσει σε 6 με 8 μήνες εάν εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού εξέφρασε ο Π. Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ.
«Αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Omicron, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα.
Αυτό που φοβόμασταν ότι δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δε βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γαλιατσάτος.
Ερωτηθείς για το εάν η Omicron προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα.
Ωστόσο υποστήριξε πως σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται ότι κολλάνε, τονίζοντας πως σε άλλα κράτη όπου οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Omicron δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Σώζει ζωές το εμβόλιο

«Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος.
«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.
Αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει.
Ο ιός θα μείνει, αλλά θα είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.

Ψαλτοπούλου: Μικρή τάση ύφεσης στα κρούσματα – Δεν θα φύγει από την καθημερινότητα μας ο κορωνοϊός

Για πολύ μικρή τάση ύφεσης στα κρούσματα έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία παρόλο αυτά σημείωσε πως βρισκόμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα σε σχέση με τον Αύγουστο.
«Σε πολλές χώρες γίνονται τώρα συστάσεις, ώστε σε 15 ημέρες ο κόσμος να μπορέσει να είναι πιο άνετα τα Χριστούγεννα.
Στην ουσία είμαστε καλύτερα από ό,τι πέρυσι, αλλά η πανδημία που τώρα θα κλείσει 2 χρόνια, έχει οδηγήσει σε τεράστιο ανθρώπινο πόνο με πολύ μεγάλες απώλειες ανθρώπων, και με μεγάλες επιπτώσεις σε κάθε τομέα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις κλασικές οδηγίες.
Δηλαδή, καλό είναι να κάνουμε self ή rapid test πριν πάμε μια επίσκεψη, ειδικά εάν πρόκειται να συναντηθούμε με ηλικιωμένους ή ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή.
Να μην βρισκόμαστε σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
Να κρατάμε τις αποστάσεις.
Να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας.
Δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν θα φύγει από την καθημερινότητά μας» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ η κα.Ψαλτοπούλου.

Κανείς δεν είναι αλώβητος

Όπως είπε, έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους στοιχεία που θα δείχνουν εάν πράγματι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων σε περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στο «κόκκινο», επαναλαμβάνοντας πως η βαριά νόσηση, η διασωλήνωση και οι θάνατοι είναι κυρίως στα άτομα αυτά τα οποία πρέπει να έχουν κάποια προτεραιότητα στη σκέψη μας.
Σημείωσε, πάντως, ότι η σύσταση για την τρίτη δόση είναι για όλες τις ηλικίες, καθώς «όσο πλησιάζουμε στα 60, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για βαριά νόσηση».
«Έχουμε δει και άτομα μικρότερης ηλικίας, 30, 40 και 50 χρονών, χωρίς κανέναν προδιαθετικό παράγοντα να νοσούν βαριά και να διασωληνώνονται ή και να αποβιώνουν.
Κανείς από εμάς δεν είναι αλώβητος σε αυτή την πανδημία», ανέφερε η κα.Ψαλτοπούλου, η οποία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά χρειάζεται, «ακόμη και αν θεωρούμε ότι θα το περάσουν ελαφρά, εάν νοσήσουν».

Παγώνη για την κόντρα για τις ΜΕΘ: Δεν υπάρχουν για τους γιατρούς ασθενείς VIP

Δεν υπάρχουν για τους γιατρούς ασθενείς VIP υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία πήρε θέση στη διαμάχη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τις καταγγελίες ότι προωθούνται πιο γρήγορα στις ΜΕΘ οι επώνυμοι.
«Θα πω δύο κουβέντες και θα το κλείσουμε εδώ, γιατί έχουμε στενοχωρηθεί πολύ με αυτή την ιστορία.
Δεν υπάρχουν για τους γιατρούς VIP στο κρεβάτι του πόνου.
Κανείς δεν υπολογίζει εάν είσαι VIP, όλοι είναι ίδιοι για τον γιατρό.
Η διαδικασία και μόνο για να μεταφερθεί σε ΜΕΘ είναι δύσκολη.
Δεν υπάρχει νοσοκομειακός γιατρός που εγώ εκπροσωπώ που να έχει άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ και να υπάρχει αριθμός μεγάλος διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Να υπάρχει αυτή η ουρά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και να μην έχει πάρει τους ασθενείς και να μη τους βάλει σε κρεβάτι» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες για να μπει ένας ασθενής σε ΜΕΘ.
«Δηλώνουμε στο ΕΚΑΒ και στο ΕΚΕΠΥ το κάθε τμήμα που διασωληνώνει ασθενή του.
Δηλώνει αμέσως τα στοιχεία του αρρώστου και ότι χρειάζεται κρεβάτι ΜΕΘ, γιατί έχουν διασωληνωμένους.
Εγώ δήλωσα τέσσερις το Σάββατο.
Οι λίστες αυτές πάνε αμέσως σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα στα τμήματα ΜΕΘ ανά πάσα στιγμή.
Εκεί ο γιατρός αμέσως επικοινωνεί μόλις του αδειάσει κρεβάτι με το τμήμα που έχει τους διασωληνωμένους.
Ξέρετε πως έχει λυθεί το θέμα αυτό στο εξωτερικό με αυτούς που ονομάζετε VIP;
Τους πάνε σε στρατιωτικά νοσοκομεία και τελείωσε η ιστορία» υπογράμμισε η κα.Παγώνη.

Επιδημιολογικός χάρτης: Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται και η Ευρυτανία

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
- Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

Μειώνονται κρούσματα και εισαγωγές

Η πανδημία υποχωρεί και οι επιδημιολογικοί δείκτες που σκιαγραφούν το μέλλον της πανδημίας, τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καταγράφουν σημαντική πτώση.
Ειδικότερα, η διασπορά αποτυπώθηκε μειωμένη με 11% λιγότερες διαγνώσεις κορωνοϊού και η πίεση στα νοσοκομεία λόγω νέων νοσηλευομένων κατά 8% έπειτα από οκτώ εβδομάδες συνεχούς αύξησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σε αντίθεση, θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται με αύξηση 3% και 8% αντίστοιχα, συνεπεία ωστόσο του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων (περί τους 4.800) ασθενών, διευκρίνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Παπαευαγγέλου.
Χθες 9/12 ανακοινώθηκαν 81 νέοι θάνατοι -805 για τον Δεκέμβριο- και 708 διασωληνωμένοι.
«Το Rt είναι 0,96...
Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε 650 με 700 διασωληνωμένους ασθενείς», ανέφερε η κα.Παπαευαγγέλου.

Επί του παρόντος, η πληρότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εκτιμάται στο 67% για τις απλές κλίνες-Covid και στο 80% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid στην επικράτεια, στη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο οι ΜΕΘ εξακολουθούν να ασφυκτιούν στο 100%.
Εν όψει Χριστουγέννων, οι ειδικοί επανέλαβαν την ανάγκη συνεχούς testing και δη αυτοδιαγνωστικού (self-test), αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και ενίσχυσης των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, πολλώ μάλλον δε όταν είναι «θέμα χρόνου» να ξεκινήσει στη χώρα μας η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Ασφαλής η τρίτη δόση

Άνω των 55 ετών είναι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία, με την άρνηση τους να εμβολιαστούν να συνεπάγεται αύξηση στη διασπορά του ιού, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
Έπειτα, η καθυστέρηση της τρίτης δόσης συντέλεσε σε άνοδο των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-70 ετών, όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, όπου μόλις των 50% της ηλικιακής ομάδας προχώρησε στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της τρίτης δόσης επιβεβαιώνεται μέσα από τα βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά, κυρίως, από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την οποία δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα.
Δύο μελέτες από το Ισραήλ κατέληξαν σε σημαντικά ευρήματα για την αναμνηστική δόση. Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου στους άνω των 50 ετών, στο οποίο φαίνεται να συνηγορούν τα εγχώρια δεδομένα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν καταγράφει κανέναν θάνατο ατόμου που μολύνθηκε 14 ημέρες τουλάχιστον μετά την τρίτη δόση.
Παράλληλα, αποδείχτηκε αποτελεσματική στη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης κατά 12-17 φορές για όλες τις ηλικίες, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητά της για τον περιορισμό της ιικής διασποράς που στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση που παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια ξεπερνούν τις 50.000 ενώ στα 5.523 ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις που εντόπισε ο ΕΟΔΥ, 1.629 στην Αττική, 940 στη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα σε Αχαΐα (184), Λάρισα (139), Κοζάνη (135), Σέρρες (116) και Ηράκλειο Κρήτης (204)

Σχεδόν βέβαιη η υπερμεταδοτικότητα της Omicron – Προστασία από την 3η δόση

Η πιθανότητα επικράτησης της παραλλαγής Omicron έναντι της Δέλτα αυξάνεται μέρα με την ημέρα, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα χρόνου να δούμε τον πολλαπλασιασμό της και στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική έδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος ευθύνεται για την έκρηξη στα νέα κρούσματα, την αύξηση των νοσηλειών αλλά όχι και των θανάτων, ένα «παράδοξο» σύμφωνα με τον καθηγητή λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα που ίσως μπορεί να εξηγηθεί από το μεγάλο ποσοστό φυσικής νόσησης.
Οι ειδικοί αναμένουν νεότερες εξελίξεις από χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κυρίως όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα με την Omicron διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες.
Στα θετικά εντούτοις παραμένει η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της παραλλαγής, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα συγκλίνουν ότι μπορεί να προφυλάξει από τη βαριά νόσηση.
Στη χώρα, τα παραλλαγμένα στελέχη Omicron παραμένουν τρία (3) σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Χανίων και σε ένα εγχώριο κρούσμα στην ΠΕ του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Στους 18.982 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 18.982 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 9/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.523, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 989.814 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.650 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 322.519 τεστ, τα 24.028 μοριακά και τα 298.491 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,71% έναντι 1,68% χθες.
Oι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.982 θάνατοι.

pin1_34.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 708 (χθες 709).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.588 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή -4,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 424 ασθενείς.
pin2_31.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης