Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μανωλόπουλος: Αισιοδοξία για Omicron – Την καλύπτουν οι τρεις δόσεις του εμβολίου

Μανωλόπουλος: Αισιοδοξία για Omicron – Την καλύπτουν οι τρεις δόσεις του εμβολίου
Οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος, η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει είπε ο κ.Μανωλόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Την αισιοδοξία του για τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την παράλλαξη Omicron εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέροντας πως υπάρχουν κάποιες ελπίδες να μην είναι τόσο επιβαρυντική όσο η Delta.
«Αυτό θα ήταν καλό γιατί αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από την Delta, σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυριαρχήσει ένα στέλεχος που να μην προκαλεί σοβαρή νόσο.
Aυτό που έχει φανεί στην Νότια Αφρική αλλά και σε άλλες περιοχές που έχει πολλά κρούσματα με την Omicron, είναι ότι τα άτομα αυτά δεν νοσούν σοβαρά καθώς είναι είτε ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.
Την ίδια ώρα έχουν λίγες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ δεν έχουν καταγραφεί εισαγωγές σε ΜΕΘ ούτε και θάνατοι.
Αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο, που μένει να επιβεβαιωθεί με περισσότερες μελέτες» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Μανωλόπουλος.

Αρκούν οι τρεις δόσεις εμβολίου

Επιπλέον, ο κ.Μανωλόπουλος υποστήριξε, επικαλούμενος τις τελευταίες ανακοινώσεις των Pfizer/BioNTech, ότι ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την παραλλαγή Omicron, όσο και την Delta.
«Με τις δύο δόσεις, η ανοσολογική απάντηση απέναντι στην Omicron είναι μειωμένη» ανέφερε ο κ.Μανωλόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Omicron αναπτύχθηκε σε μέρη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και συνεπώς «δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν εκτοπίζει την Delta από την κοινότητα».

Το ευτυχές σενάριο

«Μια πιθανότητα, το πιο ευχάριστο σενάριο, σχετικά με το στέλεχος Omicron είναι ότι μπορεί να φέρει και το τέλος της πανδημίας, με προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο πιο επιβαρυντικό στέλεχος, που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Αυτός είναι ένας τρόπος να αδυνατίσει ο ιός, να επικρατήσει κάποιο στέλεχος περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο νοσογόνο.
Αυτό που γίνεται με το στέλεχος Omicron είναι ότι φέρει πολλές μεταλλάξεις, πάνω από 50, που οδηγεί σε τροποποιημένες ιδιότητες του ιού.
Όσο μεταλλάσσεται μπορεί να αποκτά πλεονεκτήματα αλλά κάποια στιγμή θα αποδιοργανωθεί, δεν θα μπορεί να κάνει την δουλειά του.
Μακάρι να είναι τελικά το Omicron, αυτό που θα δώσει μια λύση, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί το Omicron, αλλά το Delta.
Έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, άρα το στέλεχος Omicron είναι μια προοπτική, όχι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα» είπε ο κ.Μανωλόπουλος.

Λύση οι αυξημένοι εμβολιασμοί

«Η υποχρεωτικότητα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος τους επόμενους μήνες.
Θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες είτε ηλικιακά είτε με βάση το επάγγελμα ή θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην κατηγορία των ατόμων άνω των 60 που είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους θανάτους και νοσηλείες.
Ίσως το οικονομικό αντικίνητρο των 100€ να μην είναι τόσο πειστικό.
Ίσως το περιθώριο που δόθηκε για τις 15 Ιανουαρίου να είναι πολύ χαλαρό» είπε ο κ.Μανωλόπουλος, αναφέροντας πως η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο θα βοηθούσε, όπως σε σώματα ασφαλείας, στρατό, ΜΜΜ και εργαζόμενους στην εστίαση.
«Από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση φοβάται τις οργανωμένες αντιδράσεις.
Μια επαγγελματική ομάδα έχει συνδικαλιστικά όργανα και αυτό ίσως κάνει δύσκολη την εφαρμογή» υποστήριξε ο κ.Μανωλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης