Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστήμονας που συμμετείχε στο εμβόλιο AstraZeneca προειδοποιεί… o covid θα μείνει για χρόνια, η επόμενη πανδημία πιο θανατηφόρος

Επιστήμονας που συμμετείχε στο εμβόλιο AstraZeneca προειδοποιεί… o covid θα μείνει για χρόνια, η επόμενη πανδημία πιο θανατηφόρος
«Είναι σίγουρο ότι αυτή δεν είναι η τελευταία παραλλαγή που θα προσελκύσει την προσοχή μας και θα προκαλέσει ανησυχία» μάλιστα δεν απέκλεισε ότι μια «νέα παραλλαγή» θα μπορούσε να εμφανίζεται κάθε έξι μήνες.
Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα, προειδοποιεί κορυφαία επιστήμονας που συμμετείχε στην παραγωγή του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ενώ τονίζει ότι ο Covid 19 θα παραμείνει για χρόνια...
Η πανδημία του COVID-19 δεν έχει τελειώσει και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος από το να λεχθεί ότι τελείωσε, ενώ και η επόμενη θα μπορούσε να είναι χειρότερη, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες του Oxford-AstraZeneca για τον COVID-19.
«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τα μέσα διαβίωσής μας», είπε η καθηγήτρια Dame Sarah Gilbert
«Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι χειρότερη.
Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική, ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο μαζί».
Η επιστημονική πρόοδος που σημειώθηκε στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ιών «δεν πρέπει να χαθεί» λόγω του κόστους της καταπολέμησης της τρέχουσας πανδημίας, είπε σε διάλεξη.
Η Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο για τον COVID-19 που χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες με την ομάδα της, προειδοποίησε ότι μια μελλοντική πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία έχουμε περάσει όλα όσα έχουμε περάσει και στη συνέχεια να διαπιστώσουμε ότι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί σημαίνουν ότι δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν πρέπει να χαθεί».

«Όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις και τις πληροφορίες και τη διπλωματία για να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα, πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και ιδρύματα για να αντιμετωπίσουμε τις πανδημίες».

Η Gilbert αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Omicron, η οποία παρουσιάστηκε στην Νότια Αφρική προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Το νέο στέλεχος έχει προκαλέσει ένα κύμα ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων μέτρων καθώς οι επιστήμονες διερευνούν τη μεταδοτικότητά του.
Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση στους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει τα εμβόλια.
Η πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής «περιέχει μεταλλάξεις που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα».
«Αλλά υπάρχουν πρόσθετες παράμετροι που μπορεί να σημαίνουν ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια ή από φυσική ανοσία, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης Omicron» πρόσθεσε η Gilbert.
«Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής».

Πρόσφατα ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) είπε ότι πιστεύει ότι η παραλλαγή Omicron COVID-19 είναι απίθανο να είναι η τελευταία θα ακολουθήσουν και άλλες.
«Είναι σίγουρο ότι αυτή δεν είναι η τελευταία παραλλαγή που θα προσελκύσει την προσοχή μας και θα προκαλέσει ανησυχία» μάλιστα δεν απέκλεισε ότι μια «νέα παραλλαγή» θα μπορούσε να εμφανίζεται κάθε έξι μήνες.
Η Omicron έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων που έχουμε δει μέχρι στιγμής με περίπου 50 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό της Wuhan την Κίνας από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε ο covid 19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης