Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δ. Θάνος: Πιο μεταδοτική η Omicron αλλά με πιο ήπια συμπτώματα – Θα επικρατήσει της Delta

Δ. Θάνος: Πιο μεταδοτική η Omicron αλλά με πιο ήπια συμπτώματα – Θα επικρατήσει της Delta
Λάθος ότι είχαμε πει στην αρχή της πανδημίας είπε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως η παράλλαξη Omicron θα είναι πιο μεταδοτική αλλά με πιο ήπια συμπτώματα διατύπωσε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος υποστήριξε πως θα επικρατήσει της Delta.
«Η μετάλλαξη Omicron έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Φέρνει συνολικά πενήντα μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ανιχνεύσει κάποιο στέλεχος/παραλλαγή του ιού με τόσες πολλές μεταλλάξεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι 32 από τις 50 μεταλλάξεις βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα που ακουμπάει πάνω στα κύτταρα και προκαλεί τη μόλυνση, γεγονός που μένει να διερευνηθεί αν προκαλεί την υψηλή μεταδοτικότητα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη «σετ μεταλλάξεων» το οποίο επίσης βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα και δεν συνδέεται με τη μεταδοτικότητα αλλά με τη διαφυγή στην ανοσία, δηλαδή τη μικρότερη αντίδραση των αντισωμάτων.

Ικανοποιητική προστασία από τη βαριά νόσηση

«Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν βρεθεί σε άλλα στελέχη του ιού, όπως ο Β, και είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή.
Δηλαδή τα αντισώματα που έχουμε δεν εξουδετερώνουν τόσο εύκολα τον ιό»
Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, η οποία προέρχεται από τα Τ λεμφοκύτταρα.
Αναμένουμε να υπάρχει μια ικανοποιητική προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρότερη προστασία σε ότι αφορά τη μόλυνση και την εμφάνιση ήπιων νοσημάτων.
Η παράλλαξη Omicron θα επικρατήσει της μετάλλαξης Delta, όντας πιο μεταδοτική αλλά με πιο ήπια συμπτώματα» υποστήριξε ο κ.Θάνος.

Λάθος οι προβλέψεις

«Δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη ήσυχοι.
Ότι είχαμε πει στην αρχή της πανδημίας αποδείχθηκε λάθος.
Καλό είναι να μην κάνουμε προβλέψεις.
Ο ιός μεταλλάσσεται γιατί αυτό είναι στη βιολογία των ιών» είπε ο κ.Θάνος, αναφέροντας πως «το ρεπερτόριο των μεταλλάξεων δεν μπορεί να είναι αέναο».
«Ο εμβολιασμός και οι μάσκες είναι τα δύο ξεκάθαρα όπλα που έχουμε ούτως ώστε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του και το δυναμικό της μεταλλαγής του.
Ο ιός, όσο περισσότερους μολύνει, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αλλάζει» επισήμανε ο κ.Θάνος, επιβεβαιώνοντας πως η Omicron εντοπίζεται ευκολότερα σε οργανισμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης