Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπαευαγγέλου: Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες η μετάλλαξη Omicron θα επικρατήσει στην Ευρώπη – Απίθανο να αποδειχθεί πιο σοβαρή

Παπαευαγγέλου: Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες η μετάλλαξη Omicron θα επικρατήσει στην Ευρώπη – Απίθανο να αποδειχθεί πιο σοβαρή

O ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου

Απίθανη είναι η απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Omicron να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προειδοποιώντας ότι εάν αυτό συμβεί τότε «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020, έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες».
Μάλιστα, «στην περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», αναφέρει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνει πως σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική, αυτή η νέα παραλλαγή είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.
«Αυτή η παρατήρηση συμφωνεί άλλωστε με τις γνώσεις μας από την εξελικτική ιολογία που υποστηρίζουν ότι στόχος των μεταλλάξεων των ιών είναι η δημιουργία στελεχών με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι να μπορούμε να απαντάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό», προσθέτει.
Μάλιστα, αναφέρει ότι τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Omicron συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Delta , συμπληρώνοντας ωστόσο πως «χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Θα επικρατήσει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, «εφόσον επιβεβαιωθεί η αρχική άποψη ότι πρόκειται για μια παραλλαγή με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει», αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί «εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας».
Κατά την ίδια, «από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Omicron θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες».

Περί εμβολίων

Η ίδια ότι τα υπάρχοντα εμβόλια «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Ν. Αφρική αλλά και τα βιβλιογραφικά δεδομένα από τη γρίπη, εκτιμάται ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θάνατο. Παρόλο που είναι πιθανό να μειωθεί η αποτελεσματικότητα τους στη πρόληψη μόλυνσης θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα μέχρι να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Σε απάντηση αυτών που επιχειρηματολογούν κατά του εμβολιασμού λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, θα εξηγούσα ότι όσο η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετά υψηλή, όσο δεν καταφέρνουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», επιτρέπουμε στον ιό να διασπείρεται ανάμεσα μας και να εξελίσσεται. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Τριπλάσιος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Υπογραμμίζει πως η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή Omicron ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία , καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».
Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», τονίζει η κα Παπαευαγγέλου.

Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια

Σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει πως «η αλήθεια είναι ότι πολλές προβλέψεις σχετικά με το τέλος της πανδημίας έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πια ότι ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα προκαλεί ενδημικές εξάρσεις, όπως κάνει η γρίπη. Σε περιοχές και κοινωνίες όμως όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις. Η αίσθηση ασφάλειας και η αισιοδοξία που προσέφερε ο εμβολιασμός, τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, σίγουρα συνέβαλε στην χαλάρωση της τήρησης των ΜΑΠ. Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των ΜΑΠ, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού.
Η ίδια διαφωνεί κάθετα με την άποψη ότι δεν εμβολιάζεις στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς ο ιός γίνεται ισχυρότερος και επισημαίνει πως «η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης