Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μελέτη του University Aix-Marseille, απομυθοποιεί την υστερία για Omicron: Είναι 63% πιο ακίνδυνη από Delta, αδύναμα τα εμβόλια

Μελέτη του University Aix-Marseille, απομυθοποιεί την υστερία για Omicron: Είναι 63% πιο ακίνδυνη από Delta, αδύναμα τα εμβόλια
Η Omicron δεν θα υποκαταστήσει την Delta ως κυρίαρχη παραλλαγή Covid 19
Σχετικά Άρθρα

Νέα μελέτη απομυθοποιεί την υστερία που κατακλύζει τον κόσμο για την παραλλαγή Omicron.
Με βάση το γαλλικό πανεπιστήμιο, University Aix-Marseille, η παραλλαγή Omicron είναι έως και 63% πιο ακίνδυνη από την Delta.

Μια νέα έρευνα έρχεται να αξιολογήσει με ψυχραιμία την παραλλαγή Omicron και να βάλλει ένα τέλος στην υστερία…
Το εντυπωσιακό είναι ότι έως σήμερα η Omicron δεν έχει οδηγήσει στον θάνατο κανένα ασθενή, έχει πολλές μεταλλάξεις αυτό είναι που φόβισε τους επιστήμονες αλλά έως τώρα… δεν έχει προκαλέσει ούτε ένα θάνατο….
Έχει την φήμη της επικίνδυνης παραλλαγής αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Μελέτη υπό τον Γάλλο επιστήμονα, Dr. Jacques Fantini, καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο University Aix-Marseille καταλήγει σε άλλα συμπεράσματα.

Το βασικό επιστημονικό επίτευγμα του Fantini είναι ο υπολογισμός μιας βασικής παραμέτρου που ονομάζει δείκτη μεταδοτικότητας (T) μιας παραλλαγής Covid 19.
Η βασική εργασία με τίτλο «Δομική δυναμική των παραλλαγών του SARS-CoV-2: Μια στρατηγική παρακολούθησης της υγείας για την πρόβλεψη επιδημιών του Covid-19».
Αυτή η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη, λεπτομερής και τεκμηριωμένη.
Τα δεδομένα γονιδιωματικής αλληλουχίας χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις παραλλαγών.

Οι μοριακές λεπτομέρειες των παραλλαγών αναλύονται για τον υπολογισμό των τιμών Τ ή δείκτη μεταδοτικότητας για τις παραλλαγές του COVID.
Αρχικά, προσδιορίστηκαν οι τιμές Τ για γνωστές παραλλαγές ή στελέχη του ιού COVID.
Η τιμή T για την παραλλαγή Delta που έγινε στις αρχές του 2021 προέβλεψε με ακρίβεια την αύξηση της Delta σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την κυρίαρχη παραλλαγή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η τιμή T περιγράφει με ακρίβεια σε ποιο βαθμό μια παραλλαγή είναι ή δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του T, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκολία με την οποία μια παραλλαγή διαδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο.
Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιο μεταδοτική είναι η παραλλαγή.
Με βάση τον Fantini: «ο δείκτης Τ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική παρακολούθησης της υγείας για την πρόβλεψη μελλοντικών εστιών Covid-19».

«Είναι ανησυχητική η τιμή T της παραλλαγής Omicron;»

Με βάση τις τιμές T για τις αρχικές πέντε παραλλαγές συν την Omicron εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Η Delta ξεχωρίζει για την εξαιρετικά υψηλή τιμή T ή δείκτης μεταδοτικότητας σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έγινε γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Και εξίσου εντυπωσιακή είναι η σχετικά χαμηλή τιμή T για την Omicron, μόλις το 37% της τιμής Delta.
Η Omicron λοιπόν είναι 63% λιγότερο μεταδοτική από την Delta.
Η Omicron δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ανθρώπους και στις κυβερνήσεις.
Είναι σύμφωνη με τις περισσότερες παραλλαγές πριν από τη Delta.
Δεν είναι εξαίρεση.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για όλη αυτή την υστερία για την Omicron .
Όπως αποκαλύφθηκε οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν την παραλλαγή Omicron ήταν εμβολιασμένοι αλλά δεν εμφάνισαν ακραία συμπτώματα.
Ως προς την μετάδοση είναι προφανές ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν, έχουν χάσει σχεδόν καθολικά την αποτελεσματικότητα τους, παρέχουν προστασία όμως έναντι π.χ. θανάτων.
Σημειώστε ότι όσο υψηλότερη είναι η τιμή Τ, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια για την άμυνα έναντι της παραλλαγής και την προστασία των ανθρώπων από αυτήν (όπως δείχνουν πραγματικά δεδομένα).
Ωστόσο, η υψηλότερη τιμή Τ δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Όπως είναι γνωστό από τους ιολόγους, οι παραλλαγές είναι αρκετά έξυπνες ώστε να μην σκοτώνουν τα θύματά τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα σκοτωνόταν και η παραλλαγή και δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί.
Έτσι, οι παραλλαγές υψηλής τιμής Τ ή δείκτης μεταδοτικότητας εξαπλώνονται εύκολα, μπορούν να προκαλέσουν επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δεν σκοτώνουν απαραίτητα τους ανθρώπους, νοσούν έχουν συμπτώματα αλλά όχι υψηλή θνητότητα.
Pinakas_BN_covid.png

Η Omicron δεν θα υποκαταστήσει την Delta ως κυρίαρχη παραλλαγή Covid 19

Ο Fantini είπε το εξής:
«Για τον Omicron, οι μεταλλάξεις πάνε προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς καμία ιδιαίτερη λογική, μερικές αλληλοεξουδετερώνονται.
Τα προφίλ μεταλλάξεων … υποδηλώνουν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα από την ανοσία του εμβολίου θα έχουν πολύ χαμηλή δραστικότητα σε αυτήν την παραλλαγή.
Αυτή η ανάλυση της παραλλαγής Omicron υποδηλώνει ότι αυτή η παραλλαγή δεν θα υποκαταστήσει τη Delta»
Με άλλα λόγια, με πολύ μικρότερη δυνατότητα εξάπλωσης, η Omicron δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει την πολύ υψηλότερα μεταδοτική παραλλαγή Delta, που επικρατεί παγκοσμίως, παρόλο που συνεχίζουν να έρχονται αναφορές από διαφορετικά κράτη ότι η Omicron εξαπλώνεται.

Οι 32 μεταλλάξεις

Η επιστήμη αρχίζει να μελετάει τις 32 μεταλλάξεις της Omicron και το πού ακριβώς βρίσκονταν στο μόριο.
«Η συγγένεια της Omicron… με το ACE-2 δηλαδή το κυτταρικό υλικό που προκαλεί μόλυνση είναι μειωμένη σε σύγκριση με όλες τις άλλες παραλλαγές που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα, πιθανώς ως συνέπεια αυτής της συσσώρευσης μεταλλάξεων».
Επί της ουσίας η Omicron όχι μόνο δεν ως άκρως μεταδοτική, όπως η Delta, δεν είναι και τόσο μεταδοτική.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι όλα τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τον αρχικό ιό του covid 19. Έτσι, δεν προστατεύουν πολύ καλά από μεταγενέστερες παραλλαγές που έχουν σημαντικές μεταλλάξεις.
Η προστασία είναι μηδενική; Όχι.
Τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν περιορισμένη άμυνα έναντι των παραλλαγών επειδή στοχεύουν μόνο σε ένα μικρό κλάσμα των συστατικών του μορίου του ιού.

Προβλήματα εμβολίων

Σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο, ο Fantini και ένας συνεργάτης του είπαν ότι καταγράφεται «προοδευτική απώλεια ανοσίας που προκαλείται από τις δύο δόσεις εμβολίων που στρέφονται κατά της πρωτεΐνης ακίδας» επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από πρόσφατες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των Delta και Omicron.
Επιπλέον, «η τρίτη δόση του εμβολίου η ενισχυτική μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω του φαινομένου «ADE» (Antibody-dependent enhancement: διευκόλυνση της μόλυνσης από αντισώματα).
Η αναλογία οφέλους έναντι του κινδύνου θα ήταν δυσμενής».

Πιο απλά, όλο και περισσότεροι ερευνητές, βλέπουν τον αρνητικό αντίκτυπο των σημερινών εμβολίων κατά του COVID που μειώνουν την προστασία που προσφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.
Τα αντισώματα από τα εμβόλια όχι μόνο προσφέρουν λίγη προστασία αλλά, αντίθετα, διευκολύνουν τη μόλυνση από ιούς και προάγουν την απελευθέρωση νέων μεταλλάξεων ή παραλλαγών. Αυτό είναι σύμφωνο με σημαντικά δεδομένα που δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού και υψηλότερων ποσοστών θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο.

Η ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2, είτε φυσικό είτε επαγόμενο από εμβόλια, παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά της πρωτεΐνης ακίδας.
Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, ο μόνος μοριακός στόχος είναι η πρωτεΐνη ακίδας.
Στην περίπτωση φυσικής μόλυνσης με τον ιό, η ανοσολογική απόκριση φυσική ανοσία στρέφεται εναντίον πολλών ιικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης ακίδας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η πρωτεΐνη ακίδα είναι επομένως κρίσιμη.
Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός RNA που μεταλλάσσεται πολύ και πολλές μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, η οποία διαταράσσει την αναγνώρισή της από τα αντισώματα».

Η ουσία είναι ότι η ανοσία του εμβολίου είναι κατώτερη από τη φυσική ανοσία, επειδή το πρώτο σχεδιάστηκε για το αρχικό στέλεχος και στοχεύει μόνο σε ένα μικρό κλάσμα του πολύπλοκου μορίου του Covid 19.

Η πρόβλεψη του Fantini για το Omicron είναι συνεπής με τις δεδομένα.
Συγκεκριμένα, τα εμβόλια θα έχουν μικρή επίδραση στη μετάδοση ή τη μολυσματικότητα της Omicron.
Για παράδειγμα, το Reuters ανέφερε:
«Τέσσερα άτομα στη νότια Γερμανία βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Omicron COVID-19, παρόλο που ήταν πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορωνοϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι».
Επιπλέον, «Και τα τέσσερα εμφάνισαν μέτρια συμπτώματα».

Προηγουμένως είχε επισημανθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μποτσουάνας, ότι η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τέσσερα άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Και οι πληροφορίες από τη Νότια Αφρική είναι ότι η Omicron προκάλεσε ήπια συμπτώματα και ότι κανένας ασθενής δεν χρειαζόταν νοσηλεία, και ότι ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι έχει βρει 44 κρούσματα που περιείχαν την παραλλαγή Omicron σε 10 από τις χώρες μέλη, εκ των οποίων όλα ήταν ήπια ή ασυμπτωματικά».

Τα εμβόλια δεν ανακόπτουν την μετάδοση

Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα εμβόλια για τον COVID δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού, επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων.
Έτσι, όλα τα στοιχεία στον πραγματικό κόσμο είναι ότι η παραλλαγή Omicron δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τα εμβόλια για τον COVID.
Το συμπέρασμα είναι ότι η παραλλαγή Omicron δεν θα είναι πολύ μεταδοτική ούτε θα είναι πιο μολυσματική από την Delta.
Επειδή οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να παράγουν παραλλαγές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το έργο του Fantini για να αξιολογήσουμε με ακρίβεια εάν μια νέα παραλλαγή θα πρέπει ή όχι να προκαλεί πανικό… όπως αδικαιολόγητα έχει συμβεί με την Omicron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης