Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Δύσκολα τα Χριστούγεννα – Θα τελειώσουμε με την πανδημία με πάρα πολλές απώλειες

Βασιλακόπουλος: Δύσκολα τα Χριστούγεννα – Θα τελειώσουμε με την πανδημία με πάρα πολλές απώλειες
Να κάνουμε lockdown για ένα μήνα με την προϋπόθεση να εμβολιαστούν όλοι, διαφορετικά δεν έχει νόημα είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός lockdown, σημειώνοντας πως αυτό θα είχε νόημα, αν γινόταν σε ένα μήνα και εάν σε αυτό το διάστημα εμβολιάζονταν όλοι οι πολίτες.
«Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες.
Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία.
Αν εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε ένα μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Χρειάζονται πιο πολλοί εμβολιασμοί

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…)
Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνες και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε αλλά τώρα έχουμε άλλο κορωνοϊό.
Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες.
Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παρηγοριά τα μέτρα

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο.
Τα rapid test είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας.
Και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.

Η λογική του lockdown

«Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού.
Έληξε η πανδημία;
Κερδίζεις χρόνο…
Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ένα μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι.
Εάν δεν γίνει αυτό, μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό.
«Είναι σαν να έχεις πνευμονία και να λέει ο γιατρός «πρέπει να πάρεις αντιβίωση» και να απαντάς «όχι θα σωθώ από μόνος μου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος

Πότε κολλάνε οι εμβολιασμένοι

«To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα - κύτταρα που σκοτώνουν ιό).
Αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον.
Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνεύω παραπάνω» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης