Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημήτρης Τσοβόλας: Η κυβέρνηση μετατρέπει σε αρένα το Ειδικό Δικαστήριο

Δημήτρης Τσοβόλας: Η κυβέρνηση μετατρέπει σε αρένα το Ειδικό Δικαστήριο
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση ρύθμισης που επιτρέπει στα πολιτικά πρόσωπα – μηνυτές να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή

Για φωτογραφική διάταξη κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου και άλλων κατηγορούμενων, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση για παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση ρύθμισης που επιτρέπει στα πολιτικά πρόσωπα – μηνυτές να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσοβόλας αναφέρει πως με τη ρύθμιση αυτή «η Κυβέρνηση αποκαλύφθηκε πλήρως» και λέει ότι με τρόπο αυτό «μετατρέπεται σε αρένα το Ειδικό Δικαστήριο».

Ειδικότερα, σημειώνει πως «με φωτογραφική διάταξη που ψήφισε εκτάκτως η κυβερνητική πλειοψηφία στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 183 του ν. 4855/12-11-2020) με τίτλο «Κατάργηση αποκλεισμού του δικαιώματος παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο – Κατάργηση της παρ. 5 του άρθρου 15 του ν. 3126/2003) φροντίζει να εξυπηρετήσει του «ημέτερους» στην επικείμενη δίκη του Δημ. Παπαγγελόπουλου κ.α. στο Ειδικό Δικαστήριο. Φωτογραφική διάταξη για να διατηρηθούν επίσης εσωκομματικές ισορροπίες».

Και καταλήγει: «Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι εκσυγχρονίζει το ποινικό σύστημα και την νομοθεσία, παρέχοντας, στους βουλευτές της πλειοψηφίας το δικαίωμα να παρίστανται στην προδικασία και στο Ειδικό Δικαστήριο για στήριξη των κατηγοριών, δικαίωμα που δεν είχαν μέχρι σήμερα. Μετατρέπει έτσι σε αρένα το Ειδικό Δικαστήριο».

Με τη νέα διάταξη, δίνεται πρακτικά η δυνατότητα οι μηνυτές (όπως για παράδειγμα Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας κλπ.) να μπορούν να υποστηρίζουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου την κατηγορία και αυτοπροσώπως βέβαια αλλά και διορίζοντας τους δικηγόρους τους.

Έτσι οι πολιτικοί – μηνυτές στην υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, εφόσον αυτός παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, θα μπορούν πλέον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  να παραστούν στη δίκη και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τις μηνύσεις τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης