Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γεροτζιάφας: Πολύ αργά για να ανακόψουν το 4ο κύμα τα περιοριστικά μέτρα

Γεροτζιάφας: Πολύ αργά για να ανακόψουν το 4ο κύμα τα περιοριστικά μέτρα
Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία υποστήριξε ο κ.Γεροτζιάφας
Σχετικά Άρθρα
Τη θέση πως είναι πολύ αργά για να ανακόψουν ή να περιορίσουν το 4ο κύμα τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μηστοτάκης διατύπωσε ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
«Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα, θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί.
Επομένως θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου 5ου κύματος της πανδημίας που αναμένεται τον Φεβρουάριο» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γεροτζιάφας, επισημαίνοντας πως για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του 4ου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το 4ο κύμα».

Δεν φτάνει ο εμβολιασμός

Ο κ.Γεροτζιάφας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ, όπως είπε, «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση».
«Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο.
Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία.
Δυστυχώς, όχι ακόμη.
Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο.
Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν» είπε ο κ.Γεροτζιάφας.

Η χειρότερη απόφαση το lockdown

«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους.
Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο.
To πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς.
Άρα όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι.
Αν καθυστερήσεις να τον νοσηλεύσεις τον ασθενή, η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.
Αν παρέμβεις τις πρώτες 3-4 ημέρες, ελαττώνεις κατά 50% την πιθανότητα βαριάς νόσησης» είπε ο κ.Γεροτζιάφας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης