Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βαρύ με ρεκόρ θανάτων το 4ο κύμα covid - Προάγγελος για καθολικό lockdown οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους από 22/11

Βαρύ με ρεκόρ θανάτων το 4ο κύμα covid - Προάγγελος για καθολικό lockdown οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους από 22/11
Ανοίγει η πλατφόρμα για γ’ δόση από σήμερα το βράδυ για όλους άνω των 18 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Το τελευταίο της χαρτί πριν την επιβολή καθολικού lockdown φαίνεται πως ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11.
Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που μόλις πριν δύο ημέρες είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο βρετανικό ITV ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας και να προχωρήσει σε lockdown στους ανεμβολίαστους, χθες 18/11 ανακοίνωσε μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επιπλέον, η ανακοίνωση ότι από τις 13 Δεκεμβρίου λήγει στο 7μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, είναι μια ακόμα κίνηση που έρχεται να πιέσει τους πολίτες να μην παραβλέψουν την χορήγηση της γ’ δόσης.
Είναι προφανές πως απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει όσο μπορεί τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του ιού.
Εάν ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν αποδώσει τότε είναι πολύ πιθανό και εφόσον η πανδημία εξακολουθήσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από όλες τις πάγιες δεσμεύσεις της είτε δηλαδή να προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (π.χ. Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας) είτε σε μέτρα και στους εμβολιασμένους (όπως άλλωστε ζητούν και αρκετοί επιστήμονες) είτε ακόμα και σε καθολικό lockdown, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη με αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμένων αντίστοιχα με της Ελλάδας.
Όσον αφορά την πανδημία, οι ειδικοί εκτιμούν πως η κορύφωση του κύματος θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και υποστηρίζουν πως και ο Δεκέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας με την πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει τεράστια τουλάχιστον όσον αφορά τους διασωληνωμένους και τους θανάτους..
Ήδη στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει ακόμα και το 100% ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 556, με τον αριθμό τους να εκτιμάται πως θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, το πλέον αρνητικό ρεκόρ είναι αυτό των θανάτων, καθώς μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 1.137 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.
55555_1.JPG

Πλεύρης: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρηθεί η δέσμευση για αποφυγή του καθολικού lockdown επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ένα 24ωρο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ένα άτυπο lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες.
«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Ο υπουργός Υγείας αν και έκανε λόγο για δύσκολες καταστάσεις, διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που αρχίζει από σήμερα Παρασκευή (19/11/2021).

Ανοίγει από σήμερα 19/11 η πλατφόρμα για την γ’ δόση για όλους

Ανοίγει από σήμερα Παρασκευή 19/11 το βράδυ η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την γ’ δόση για όσους είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.
Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.
Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Υπενθυμίζεται πως στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Lockdown σε ανεμβολίαστους από 22/11

Σε lockdown μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11, όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα:

  • Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
  • Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.
  • Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.
3_81.jpg
Τζανάκης: Σωστά τα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν – Τείχος ανοσίας την άνοιξη του 2022

Σωστά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες 18/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τον περιορισμό της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
«Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες.
Η μια είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης.
Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.

Πιο στοχευμένα μέτρα για τους άνω των 60

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα.
«Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις.
Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους - που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5% με 10% - και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά λόγω του ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους είναι ευάλωτοι και δημιουργούν μια πίεση στο υγειονομικό σύστημα» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για την γ’ δόση ανάλογα και με την ηλικία.
Συγκεκριμένα, είπε να ανοίξει η πλατφόρμα, στους 5 μήνες για τους 80άρηδες, στους 5,5 μήνες για τους 70αρηδες κ.ο.κ.

Τα σενάρια

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας ο κ.Τζανάκης είπε ότι το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.
«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.
Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δε θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι οι στους θανάτους δε θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.

Την άνοιξη του 2022 το τείχος προστασίας

Πάντως, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι την Άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη.
«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή.
Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες.
Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022», υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Στις «βαθυκόκκινες» περιοχές το 55% των κρουσμάτων - «Φουντώνει» η επιδημία η Αττική

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 7.317 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, συνέπεια 348. 636 διαγνωστικών ελέγχων (19.056 μοριακοί και 329.580 rapid). Από αυτά, τα 1.871 σημειώθηκαν στην Αττική, η οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά υψηλό αριθμό λοιμώξεων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στους ειδικούς.
Ο πυρήνας του προβλήματος, μάλιστα, έχει εντοπιστεί στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας, όπου εντοπίστηκαν συνολικά 343 κρούσματα, καθώς εκεί καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Την ίδια στιγμή, στις 22 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας μας που έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη σημειώνεται το τελευταίο 24ωρο πάνω από το 55% των κρουσμάτων.
Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.242 λοιμώξεις, στη Λάρισα 291, στην Αχαΐα 276, στη Μαγνησία 192, στη Φθιώτιδα 175, στην Ημαθία 165, στον Έβρο 154, στην Κοζάνη και τις Σέρρες 153, στην Πέλλα 137, στην Πιερία 124, στα Ιωάννινα 120, στην Κέρκυρα 108, στα Τρίκαλα 103, στην Καρδίτσα 100, στη Μεσσηνία 89, στη Δράμα 82, στο Κιλκίς 80, στη Χαλκιδική 78, στην Ξάνθη 77, στη Λέσβο 67 και στην Καβάλα 66. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα 712 κρούσματα από τις 12 «κόκκινες» περιοχές, το ποσοστό φτάνει στο 65%!

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, παρότρυνση για εμβολιασμό

Και ενώ η διασπορά έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, η ήδη μεγάλη πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας εκτιμάται ότι θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη 'αντίστασης' στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος.
Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει πως η παρότρυνση για εμβολιασμό, είναι παρότρυνση για την ίδια τη ζωή.
Χθες 18/11 οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 556.
Από αυτούς, ωστόσο, εμβολιασμένοι είναι μόνο 97, με τις προβλέψεις των ειδικών που έκαναν λόγο για 600 διασωληνωμένους στο τέλος Νοεμβρίου να τείνουν προς απόλυτη επιβεβαίωση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 424 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ 63 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από την COVID-19.
Οι 16 από αυτούς, μάλιστα, ήταν ηλικίας 40-64 ετών.
Προκειμένου, λοιπόν, να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ζωές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους περίπου 570.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που παραμένουν απροστάτευτοι να κλείσουν άμεσα το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση, αλλά και το 1,5 εκατομμύριο άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που συμπλήρωσαν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Άρχισε η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

Άρχισε στις 08:00 σήμερα Παρασκευή 19/11 το πρωί η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ αναφέρεται:
«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 19ης.11.2021 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες των ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.
Η έκδοση των "Φύλλων Επίταξης" θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όρ γανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α' 47)».
Οι γιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων που «επιστρατεύονται» θα πρέπει, σύμφωνα με το ΦΕΚ, να εμφανισθούν στις 08:00 της επόμενης ημέρας για την επίδοση του φύλλου επίταξης στον τόπο που ορίζεται εντός του φύλλου, σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β'. Επίσης, υποχρεούνται κατά το χρονικό διάστημα επίταξης των υπηρεσιών τους ως γιατρών στο νοσοκομείο, στο οποίο καλούνται να εμφανισθούν, να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Η αιτιολόγηση για την επίταξη γίνεται στο ΦΕΚ ως εξής:
Εξυπηρετεί «την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορονοϊού COVID-19 στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19». (διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ).

Έως τις 27/11 διάθεση self test


Έως και τις 27/11
θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σημειώνεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).
Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή).
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Η δήλωση

Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν έως και σήμερα.

Στους 17.075 οι νεκροί

Στους 17.075 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
6_48.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (62.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς.
7_35.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης