Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κορωνοϊού - «Μπλόκο» Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους - Τρομάζει η έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων

Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κορωνοϊού - «Μπλόκο» Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους - Τρομάζει η έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εμβολιασμών – Ανοίγει από αύριο 19/11 η πλατφόρμα για όλους για τη γ’ δόση

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την χώρα πιέζοντας στα άκρα τις αντοχές και τη λειτουργία των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση επιμένει να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία με τη μορφή νέων lockdown και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στους πλήρως εμβολιασμένους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  απέυθυνε έκκληση τόσο στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να σπεύσουν να το κάνουν, όσο και σε έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν και την γ’ δόση έτσι ώστε να μη χαθεί το τείχος προστασίας που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα.
Σημειώνεται πως από αύριο 19/11 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλους όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και θέλουν να προγραμματίσουν την γ' δόση του εμβολίου τους.
Στο μεταξύ, αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτικών γιατρών, καθώς δημοσιεύθηκε και το σχετικό ΦΕΚ (διαβάστε ΕΔΩ).


Διάγγελμα - συναγερμός για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου από Μητσοτάκη - Εκτός όλων των κλειστών χώρων από 22/11 οι ανεμβολίαστοι

Συναγερμό για τους εμβολιασμούς χτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο μήνυμά του για την πανδημία, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του κορωναϊού στη χώρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στο σημερινό του 18/11 τηλεοπτικό διάγγελμα.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να λάβουν την πρώτη δόση και οι πλήρως εμβολιασμένοι να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση: «Όπου ο εμβολιασμός προχωρεί ο ιός υποχωρεί».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής πρόσθετα μέτρα για ανεμβολίαστους:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα 22/11 όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης,δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες.
Ούτε και με την επίδειξη τεστ.
Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα.
Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.
Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του.
Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο.
Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
Πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.
Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Στους 17.012 οι νεκροί

Στους 17.012 ανέρχοντα οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 17/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,11 (95% ΔΕ: 1,02 - 1,20).
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,04% έναντι 1,23% χθες.
Εγιναν 326.949 τεστ, τα 19.887 μοριακά και τα 307.062 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (χθες 547).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16,93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σε βαθύ «κόκκινο» Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Αρτα, Λακωνία και Κόρινθος

Πέντε νέες περιοχές μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο» όπως αποτυπώνεται στο νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
Μετά την σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές αποφασίστηκε η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Αρτα, η Λακωνία και η Κόρινθος να ενταχθούν στην ανώτατη κατηγόρια (κατηγορία 5).
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα, στις κόκκινες περιοχές, δεν εφαρμόζονται πλέον περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της μουσικής και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.
Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη γίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής τους και για λόγους επαγρύπνησης των αρμόδιων φορέων.
55555_1.JPG
Βασιλάκοπουλος: Ένα lockdown θα βοηθούσε για να κερδίσουμε χρόνο έναντι της πανδημίας

Τη θέση πως ένα lockdown θα βοηθούσε στο να κερδίσουμε χρόνο έναντι της πανδημίας προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να κτίσουμε το απαιτούμενο τείχος προστασίας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.
Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Δεν έχουμε εντατικολόγους

Όπως είπε, υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι ακόμα και αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ.
Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν, θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα».


Στα 10.729 τα κρούσματα σε παιδιά την εβδομάδα 8 - 14/11 - Το 23% του συνόλου

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών την προηγούμενη εβδομάδα (8 - 14/11) είναι 10.729, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.
Τα κρούσματα σε ηλικίες 4-18 ετών αποτελούν το 23% των συνολικών κρουσμάτων, με το μέγεθος να καταγράφει άνοδο 4,55% από την προηγούμενη εβδομάδα.


Από 17/11 η διάθεση self test

Από τις17/11 έως και τις 27/11
θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σημειώνεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).
Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή).
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Η δήλωση

Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν έως και σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης