Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Ηλικίας 18-59 ετών το 70% των εμβολιασμένων που νοσούν - Πόσο προστατεύει κάθε εμβόλιο - Απαραίτητη η γ' δόση μετά το 6μηνο

ΕΟΔΥ: Ηλικίας 18-59 ετών το 70% των εμβολιασμένων που νοσούν - Πόσο προστατεύει κάθε εμβόλιο - Απαραίτητη η γ' δόση μετά το 6μηνο
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι το μοντέλο των σχολείων είναι αποτελεσματικό - Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη για τη χορήγηση και τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, με την παρέλευση του 6μηνου, ώστε οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση, επεσήμαναν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αλλά και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης, το 70% των εμβολιασμένων που νοσούν τις τελευταίες ημέρες προέρχεται από τις ηλικίες 18-59 ετών, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta.

Οι νεκροί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χωρά μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς covid όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

Το μοντέλο των σχολείων

Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το μοντέλο για τα σχολεία είναι αποτελεσματικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η πιο έγκαιρη διάγνωση (ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων) γίνεται στα σχολεία και στη συνεχεία μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ

Εν τω μεταξύ, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.
Μάλιστα, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει.

Πόσο προστατεύει κάθε εμβόλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, το 30% των εμβολιασμένων πολιτών ηλικίας 18-39 ετών, οι οποίοι νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.
Στην ηλικία των 40-59 ετών, το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Συνολικά οι εμβολιασμένοι επί του συνόλου των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.
pinka2.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης