Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ενώ καθησυχάζουν με την μη επιβολή νέων μέτρων, οι επιστήμονες λένε πως... «γέμισαν οι νεκροθάλαμοι»

Ενώ καθησυχάζουν με την μη επιβολή νέων μέτρων, οι επιστήμονες λένε πως... «γέμισαν οι νεκροθάλαμοι»
Κορωνοϊός: Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη - Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που οι θάνατοι στην χώρα μας πλέον έχουν ξεπεράσει τον θλιβερό αριθμό των 17.000, κυβέρνηση και επιστήμονες διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να λάβουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του Κορωνοϊού, ωστόσο όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία η διαχείριση της πανδημίας έχει... ξεφύγει για τα καλά, καθώς ειδικοί όπως ο κ. Καπραβέλος στην Θεσσαλονίκη κάνει λόγο για γεμάτους νεκροθαλάμους.
Και πρόκειται για την ωμή αλήθεια.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κορωνοϊό βρίσκεται καθώς τον Νοέμβριο, σε μόλις 17 ημέρες μετρά περισσότερα από 110 χιλιάδες κρούσματα και πάνω από 1.000 νεκρούς.
Η κ. Γκάγκα από την μεριά της εφιστά την προσοχή σε όλους ανεξαιρέτως, καθώς όπως δείχνουν πλέον καθαρά τα στοιχεία και οι εμβολιασμένοι κολλάνε μεταξύ τους ή διασπείρουν τον ιό.
Για τα δεδομένα της χώρας μας, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, συμπληρώνει η κα Γκάγκα, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει πως προς το παρόν δεν θα παρθούν νέα μέτρα τύπου Lockdown.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι αναφέρουν οι ειδικοί στη χώρα μας, οι οποίοι κρούουν προφανώς τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο κύμα της πανδημίας...

SOS Καπραβέλου: Πάμε για τραγωδία των ανεμβολίαστων - Μαύρος Νοέμβριος με 2.500 νεκρούς

Δραματική έκκληση να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και να επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους, όπως συνέβη στην Αυστρία, απευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ο οποίος υποστήριξε πως «έχουν γεμίσει οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου».
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος είπε πως η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
«Η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Το 95% των ανθρώπων που προσέρχεται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο.
Αυτοί είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν.
Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς.
Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων.
Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων»
Πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους.
Τα test δεν σε προφυλάσσουν» είπε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία.

Lockdown στους ανεμβολίαστους

«Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown.
Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με test, στην Αυστρία δεν βγαίνουν.
Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν» είπε ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας πως μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν προστατεύονται ούτε οι εμβολιασμένοι από την ελαφριά νόσηση

«Με τη μετάλλαξη Delta ο εμβολιασμένος πλέον δεν προστατεύεται από την ελαφρά νόσο.
Ας μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσουν με κορωνοϊό πριν την τρίτη δόση, θα πρέπει να τη λάβουν μετά από ένα εξάμηνο.
Αυτός που νοσεί έχει ήδη ισχυρή προστασία, άρα δεν χρειάζεται να το κάνει αμέσως», είπε ο κ. Καπραβέλος.
Ως προς το μονοδοσικό εμβόλιο, είπε πως με μία δόση δεν σωζόμαστε, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση, η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

Πάμε για μαύρο Νοέμβριο

«Πάμε για ένα μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς.
Δεν κοπάζει η πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος αναφερόμενος στην κίνηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς, είπε πως «χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο».
«Σαράντα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα υγείας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν.
Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες.
Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί.
Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως «δεν είναι μία απλή αρρώστια, είναι ο θάνατος».

Τζανάκης: Κορύφωση της πανδημίας αρχές Δεκεμβρίου – Τι προβλέπει το καλό και το κακό σενάριο

Την εκτίμηση πως η πανδημία θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000 ημερησίως.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας, αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσει το καλό.
«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα.
Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200 - 300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα.
Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000.
Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Τι προβλέπει το κακό σενάριο

Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000 -9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών από covid, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση.
«Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι.
Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Τα τεστ συγκρατούν τις συρροές

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή.
Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών.
Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ.Τζανάκης.
Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να την περνούν σαν ένα κρυολόγημα, να μην πιέζεται η κοινωνία και να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία.

Γκάγκα: Όχι νέα μέτρα προς το παρόν 

«Δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα», δήλωσε κατηγορηματικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εφιστώντας την προσοχή για την αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο Live News η κ. Γκάγκα είπε «γενικά πρέπει να προσέξουμε αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, να προσέξουμε τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους ανεμβολίαστους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο».
«Μπορεί να το συζητήσουμε αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα», ανέφερε για τις αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Αυτό που έχουμε δει οι επαφές που κυρίως οδηγούν σε κρούσματα. Είναι οι επαφές χωρίς μέτρα. Όταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Και πρόσθεσε «τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης, να είμαστε εμβολιασμένοι».
«Όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, όπως έχουμε τώρα έχουμε και αντίστοιχα θανάτους. Δυο πράγματα είναι πολύ σημαντικά έχουμε περισσότερους θανάτους στους μη εμβολιασμένους, έχουμε θανάτους σε μεγάλους σε ηλικία και ανθρώπους που έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας», σημείωσε για την αύξηση των θανάτων.
«Έχουμε πολλά κρούσματα για τον αριθμό της χώρας, η διαμόλυνση είναι πολύ μεγάλη και να μην αργούν οι ασθενείς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», εξήγησε η κ. Γκάγκα.
«Η ελληνική πολιτεία έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορούσε να στείλουμε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.
«Η πίεση που έχουμε στο Ε.Σ.Υ δεν είναι ανάλογή με αυτή που έχουμε βιώσει στο παρελθόν», ωστόσο σχολίασε πως οι αντοχές των υγειονομικών, έχουν μειωθεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Την ίδια ώρα...

Κορωνοϊός: Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη - Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με τα κρούσματα κορωνοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πρόκειται για τη Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, την Αρτα, τη Λακωνία και την Κόρινθο.

Ο επικαιροποιημένος χάρτης του κορωνοϊού / Πηγή: covid19.gov.gr/covid-map/
Οι περιοχές της χώρας που παραμένουν σε «βαθύ κόκκινο» είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη
Αρκαδία
Αγιον Ορος
Αχαΐα
Λάρισα
Μαγνησία
Κιλκίς
Ημαθία
Πιερία
Εβρος
Πέλλα
Ξάνθη
Δράμα
Μεσσηνία
Σέρρες
Τρίκαλα
Καβάλα
Κοζάνη
Καρδίτσα
Χαλκιδική
Ιωάννινα
Φθιώτιδα
Θάσος
Λέσβος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης